Show Menu

Често задавани въпроси за ортодонтия

Често задавани въпроси за ортодонтия
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Какъв вид лечение да избера – брекети или Aligner?

Всяко от тях има своите предимства. Aligner шините са на практика невидими; зъбите се почистват лесно, защото шините могат да се свалят; лечението се провежда в по-кратки срокове. С  брекетите могат да се лекуват по-голям брой деформации.

Medical Dent

Колко време продължава лечението?

Различно дълго, в зависимост от деформацията. Това може да се определи индивидуално при прегледа от Вашия  ортодонт.

Medical Dent

На колко години трябва да се поставят снемаемите апарати?

Лечението с подвижни пластинки може да започне при пробива на постоянните резци и продължава, докато има млечни зъби в страничния участък. При леченито с пластинки разчитаме на винт, който служи за разширяване на челюстите, като по този начин се осигурява място за подреждането на зъбите.

Medical Dent

Какво представлява ортодонтското апаратче?

Подвижните апаратчета са снемаеми пластинки за изправяне на зъбите. В средата на повечето от тях е разположен винт, целта на който е да разширява челюстта. Това е възможно при деца със смесено съзъбие (между 6 и 11 години), когато все още небният шев не е вкостен, и като цяло челюстите растат. В тези случаи се разчита на осигуряване на място чрез разширение на челюстите и на подреждане на зъбите с помощта на различни телени елементи, като основно значение има растежът на челюстите. При по-големи деца пластинките са неоправдани, тъй като там не може да се постигне такова разширение.

В голям процент от случаите пластинките не могат напълно да подредят зъбите, а само подготвят челюстите, за да се продължи лечението с поставяне на брекети. Съветвам ви да консултирате децата си с ортодонт с появата на първите постоянни зъби.

Medical Dent

Болезнено ли е лечението с брекети?

Като цяло не е болезнено. Първата седмица се усеща дискомфорт до лека болка и стягане в зъбите, която след това отшумява. Препоръчва се през този период да не се ядат твърди неща и да не се отхапва, за да се намали колкото е възможно неприятното усещане.

Medical Dent

Вредят ли брекетите на зъбите?

Самите брекети не могат да увредят зъбите Ви, но са предпоставка за задържане на храна и плака по тях. Ако не ги почиствате добре, се образуват кариеси и венците Ви се възпаляват. Затова от съществена важност е добрата устна хигиена по време на ортодонтското лечение, чести прегледи и професионално почистване на зъбите Ви.

Medical Dent

Как се коригира зъб, който расте на небцето ?

Единственият начин да се коригира зъб, който расте на небцето е чрез ортодонтско лечение или комбинирано хирургично и ортодонтско лечение. Това включва носенето на ортодонтско апаратче при децата или брекети при възрастните.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ортодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.