Show Menu

10 основни причини за чувствителни зъби /част 1/

10 основни причини за чувствителни зъби /част 1/
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Чувствителността на зъбите е често срещан проблем при много хора. И в повечето случаи, не всеки е наясно как да се пребори с него.

За да се справите с чувствителността е добре да сте запознати с първоизточниците ѝ. Така ще можете и да подобрите здравето на устната си кухина, като цяло и да се радвате на любимите си храни и напитки. Трябва да знаете и че, чувствителните зъби могат да са резултат от възпалителен процес като  пародонтоза, затова е добре да предприемете отрано действия за лечението на подобни заболявания.

Ние ви представяме 10 основни причини, които най-вероятно са в основата на чувствителността на зъбите ви.

  • Четкате зъбите си прекалено силно – понякога чувствителността идва, именно от прекаления натиск върху зъбите и венците, при четкане. Решението е да прибегнете до специална четка, която може да ви препоръча и стоматологът ви. Четката за зъби е препоръчително да бъде с меки влакна, но не прекалено меки. Съветът от нас е да се допитате до зъболекаря си.
  • Ядете често храни, богати на киселини – ако сте предразположени към чувствителни зъби, то по-добре избягвате храни, като доматен сок, цитрусови плодове и други подобни, тъй като киселините дразнят нервите на зъбите ви. Така само ще задълбочавате проблема и ще възпрепятствате лечението на зъбите.
  • Скърцането със зъби – една от основните причини за чувствителни зъби, въпреки че зъбният емайл е една от най-здравите тъкани в човешкото тяло, то скърцането със зъби, сериозно може да го увреди. Триенето на зъб със зъб изтънява емайла, откривайки средния слой на самия зъб, който пък съдържа кухите тръбички, водещи до нерва. Така вие, без да усещате, сами предизвиквате чувствителността на зъбите си, защото повреждате целостта на емайла. Посъветвайте се със стоматолога си, за да ви препоръча добри протектори за зъби, които ще ви пазят нощем от този вреден навик.
  • Имате проблем със стара пломба – понякога стари пломби, които вече сте забравили, всъщност може да задържат храна в процепи, които са се появили в последствие.

Прочетете следващия ни материал, за да разберете още полезни препоръки за справяне с чувствителните зъби.     

Прочетете 5 стъпки за  парoдонтоза лечение.

Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.