Show Menu

Гингивит – какво трябва да знаете за него?

Гингивит – какво трябва да знаете за него?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Вероятно сте чували за заболяването, но знаете реално какво представлява то?

Гингивитът всъщност представлява възпалени и най-често кървящи венци, получени от наслагване на плака по самите зъби. Това заболяване е най-срещано при възрастните, но болните от диабет, деца и бременни също са предразположени към него. Той е естествен отговор на организма срещу раздразнението от бактериите в устата.

За да разберете как да се предпазите от гингивит с възпалени венци, то първо трябва да научите причините за неговата поява.

Защо се появява?

Главните причинители на гингивит са бактериите, натрупващи се в зъбната плака. Има няколко фактора, вследствие на които количеството на тези бактерии се увеличава и възниква сериозен риск от инфекция и кървящи венци. Въпросните фактори са свързани преди всичко с липсата на достатъчно добра орална хигиена, както и с някои вредни навици в ежедневието на човека. Вижте точно какво имаме предвид:

  • недостатъчно добра орална хигиена – липсата на достатъчно добра орална хигиена е значим рисков фактор за възникването на заболяването. Тези части на устата ви, които не миете добре и редовно, и не почиствате с конец от плака, започват да задържат повече бактерии. Въпросните бактерии с времето ще проникнат под венеца и ще предизвикат силно раздразнение на меките тъкани в устата, от което ще се появят и възпалени и кървящи венци. За да предотвратите наличието на кървящи венци, спазвайте базовите хигиенни навици, като например миене на зъбите поне по два пъти на ден и почистване на междузъбните пространства с конец след хранене.
  • вредни навици в ежедневието – някои вредни навици, практикувани от човека в ежедневието, също е възможно да се превърнат в стимулатор за развитие на инфекции, за възпалени и кървящи венци, както и за заболяването. Като примери за такива вредни навици бихме могли да посочим прекомерния прием на захари и тютюнопушенето. Постарайте се да ограничите тези навици, ако не желаете да имате проблеми с кървящи венци и протичащи възпалителни процеси в устната кухина.
  • здравни проблеми – здравните проблеми, свързани не само с устната кухина, но и с други зони на човешкото тяло, доказано увеличават риска от възникване на гингивит с кървящи венци. Става въпрос за заболявания като диабет, проблеми с имунната система, криви зъби и т.н.

Какви могат да са последствията?

При наличие на гингивит с кървящи венци трябва да се вземат бързи и адекватни мерки за овладяване на протичащата в устната кухина инфекция. В противен случай е възможно да се развие заболяването пародонтит, което е още по-сериозно и носи значително по-тежки последствия за оралното здраве на човека. При него венецът започва да се отдръпва и зъбът постепенно остава оголен. В напредналите стадии на пародонтита може да се стигне до разклащане на зъбите и загуба на част от тях.

Освен кървящи венци, кои още симптоми подсказват за гингивит?

Вече разбрахте защо е толкова важно навременното откриване и лекуване на гингивита. Освен кървящи венци, има и още няколко важни симптома, които биха могли да ви подскажат за наличието на това заболяване. Ето кои са въпросните симптоми:

  • зачервени и подути венци – те всъщност представляват първият симптом на заболяването. Зачервените, подути и кървящи венци са знак, който трябва да подскаже на човека да обръща по-голямо внимание на оралната си хигиена, както и да направи посещение при специалист – стоматолог възможно най-скоро. За съжаление в редица случаи се получава точно обратният ефект. Поради повишената чувствителност на зачервените, подути и кървящи венци хората често спират да ги почистват с конец и ограничават миенето с четката за зъби. Това води до натрупване на по-голямо количество бактерии в зъбната плака и засилване на възпалителния процес.
  • отдръпване на венците от костта - кървящи венци, които освен това се отдръпват от костта, са сигурен признак, че нещо не е наред. Ако забележите подобен процес, не губете никакво време, а се свържете веднага със стоматолога си.
  • болка при дъвчене – болката и дискомфортът при дъвчене на храна отново могат да означават възпалителен процес, протичащ в устната кухина. В случай, че въпросните болка и дискомфорт, наред с кървящи венци, продължават вече няколко дни, най-добре посетете специалист – стоматолог за извършване на обстоен преглед.

Какви са превантивните мерки?

Както отбелязахме по-горе, най-ефективният начин да се предпазите от възпалени и кървящи венци е като спазвате стриктна орална хигиена. Почиствате редовно зъбите си, мийте ги с паста за зъби и вода за уста. Като препоръчително допълнение е и почистването с конец, който ще отстрани дори най-малките остатъци от плака по вашите зъби.

Не забравяйте, че трябва да миете зъбите си по два пъти на ден, всеки ден. А, ако превърнете почистването с конец за зъби ваш ежедневен навик, то ще си гарантирате красива и здрава усмивка и със сигурност ще избегнете възникването на заболяването и кървящи венци.

Друг сигурен начин да запазите доброто здраве на зъбите и венците си, е като посещавате зъболекаря си поне веднъж на всеки 6 месеца. Така ще си осигурите професионална консултация, перфектно почистване и грижа за вашата блестяща усмивка.

Лечение на гингивит с кървящи венци в дентална клиника Медикъл Дент

Ако забележите кървящи венци или други от често срещаните симптоми, които са признак за развитието на гингивит, не губете никакво време, а посетете дентална клиника Медикъл Дент. Нашите висококвалифицирани специалисти ще ви направят подробен преглед и ще предпишат надеждно и ефективно лечение, благодарение на което проблемът ще бъде напълно разрешен. Доверете се на екипа на Медикъл Дент и гарантирайте своето отлично орално здраве в дългосрочен план!

Вероятно сте чували за заболяването, но знаете ли реално какво представлява то?

Защо се появява?

Какви могат да са последствията?

Освен кървящи венци, кои още симптоми подсказват за гингивит?

Какви са превантивните мерки?

Лечение на гингивит с кървящи венци в дентална клиника Медикъл Дент

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.