Show Menu

Как да поддържаме фасетите си в отлично състояние и външен вид?

Как да поддържаме фасетите си в отлично състояние и външен вид?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Фасетите са чудесен избор, когато е нужно да се коригират несъвършенства по видимата част на зъба. Те успешно заместават увредената му предна повърхност, възвръщайки неговия естетичен външен вид. За да се запази този резултат за дълъг период от време обаче, не е достатъчно само и единствено поставянето на качествени и надеждни фасети. Трябва също така за въпросните фасети да бъдат полагани ежедневни грижи. В следващите редове ще изведем най-важните практики, които биха ви помогнали да поддържате фасетите си в отлично състояние и външен вид:

Спазвайте добра орална хигиена – добрата орална хигиена е ключов фактор за гарантиране дългия живот на поставените фасети. Тя е свързана с няколко на пръв поглед прости и лесни практики, които не бива да бъдат игнорирани в ежедневието. Сред тях са редовното миене на зъбите с четка (поне 2 пъти на ден), както и изплакването или почистването с конец след хранене. Избягвайте да се храните прекалено късно вечер или през нощта, както и да си лягате без зъбите ви да са били прецизно измити.

Фасети 1 | Medical Dent

Ограничете приема на храни с оцветители – честото приемане на храни и напитки, които биха могли да доведат до оцветяване на зъбите, не е добра идея при поставени фасети. Като примери за такива храни и напитки бихме посочили горските плодове, кафето, виното и някои продукти с прекалено голямо количество изкуствени оцветители.

Фасети 2 | Medical Dent

Не захапвайте прекалено твърди неща – силното захапване на нещо твърдо носи риск от счупване на поставения върху зъба фасет (както и на самия зъб впрочем). Прекалено твърдите храни би трябвало първо да бъдат разчупвани, нарязвани или обработвани по друг начин, преди да се сложат в устата. И със сигурност не е добра идея да използвате зъбите си като заместител на ножица или на отварачка за бутилки, тъй като подобни действия биха могли да доведат до трайното увреждане на тях, както и на поставените върху тях фасети.

Относно дъвченето на дъвка – дъвченето на дъвка не е забранено след поставяне на фасети. Стандартните дъвки не са чак толкова лепкави, че да застрашат целостта и интегрираността на фасета към съответния зъб. Все пак ви препоръчваме да залагате на дъвки без захар, които не само че нямат негативен ефект, но и дори биха могли да стимулират здравето и отличното състояние на вашите зъби и устна кухина. Благодарение на тях се изчистват остатъците от храна и се стимулира производство на слюнката, която е естествен защитник на здравината на човешките зъби.

Фасети 3 | Medical Dent

Редовни посещения при стоматолога – профилактичните прегледи при стоматолога по принцип са препоръчителни с оглед гарантирането на отлично орално здраве. Когато сте с поставени фасети, въпросните посещения придобиват още по-голямо значение. Правете ги редовно и дайте възможност на стоматолога си да следи състоянието на вашите фасети и да предприеме съответните мерки при възникване дори на най-малкия проблем с тях.

Дентална клиника MEDICAL DENT осигурява за своите клиенти висококвалифицирани специалисти, както и модерна апаратура, отговаряща на най-добрите стандарти в сферата. Доверете се на екипа ни, за да си гарантирате първокласни стоматологични процедури с оптимален ефект за вашето орално здраве!

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.