Show Menu

Как да се грижите за усмивката си с напредването на възрастта?

Как да се грижите за усмивката си с напредването на възрастта?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Без значение на каква възраст сте, винаги трябва да полагате нужните грижи за зъбите и усмивката си. Здравите зъби и захапка са в основата на лесното и безпроблемно хранене с всякакви вкусни и полезни храни и напитки. Усмивките и смехът също са по-лесни, когато сте се погрижили за здравето на зъбите и венците си. Разбира се, модерно решение като фасетите определено е препоръчително, за да имате искрящо бяла усмивка, но това съвсем не означава, че трябва да пренебрегвате основните хигиенни навици. Напротив, за да притежавате здрав емайл и венци в една напреднала възраст, то трябва предварително да вложите усилия и средства в красотата и здравето си.

Кариеси

Ако през по-голямата част от живота си сте се грижили за венците и зъбите си правилно, то със сигурност няма да имате сериозни проблеми, особено когато се отнася до кариесите. Добре е да знаете, че кариесите съвсем не са заплаха само за малките дечица. Всъщност кариесът може да разруши емайла ви, стига да имате естествени зъби, т.е. това може да се случи дори да сте над 50 г. Естествено, това би било впоследствие на неправилна хигиена – липсата на почистване на плаката по емайла. След като въпросната плака не се премахне изцяло, тя започва да уврежда не само зъба, но и венеца. Това води до поява на кариес. Заболяванията на венците също са способни да доведат до развитието на кариеси.

За да се предпазите от подобни заплахи, добре е да използвате паста за зъби с флуорид. Той е полезна съставка не само за детските зъби, затова ви препоръчваме да търсите такива дентални продукти за хигиена, които съдържат флуорид, който ще заздрави допълнителна емайла.

Възпаление на венците

Точно както кариесите, възпалените венци също могат да са в резултат на прекалено много остатъчна плака по зъбите, която се е превърнала в зъбен камък. Този зъбен камък причинява инфекции, включително и гингивит. Като превантивна мярка срещу възпалените венци трябва да миете зъбите си по два пъти на ден, с паста, съдържаща флуорид. Почистването с конец за зъби също е задължителна грижа за максимално добри резултати. Стоматологът би ви предупредил и да избягвате тютюневи изделия и газирани напитки, с цел да запазите емайла си от вредните съставки.

Сухотата в устата също е често срещана при хората в средна възраст. Подобен проблем може да се реши от стоматолога ви, който ще прецени дали източникът са дадени медикаменти, които приемате или има друга причина за липсата на слюнка.

Изводът е, че периодичните посещения при зъболекаря, дори и само профилактични, са сигурен начин да поддържате здравата си усмивка, макар и в една напреднала възраст. 

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.