Show Menu

Какво представлява бондингът и замества ли той фасетите?

Какво представлява бондингът и замества ли той фасетите?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Цена, трайност и здравина в сравнение с фасетите.   

Бондингът представлява добавяне на фотополимерен материал директно върху зъбите, за да се промени тяхната форма и цвят. Той е добър избор в естетичната стоматология, когато пациентът има пломби за смяна, желае минимални козметични корекции по формата и дължината на зъбите си или промяна в цвета на собствените си зъби. При бондингът се използва фотополимер на пластмасова основа за възстановяване на счупени парчета зъби, изтрити отделни такива или като цяло за възстановяване на усмивката като параметри или цвят. Материалът, който се използва, е същият като при фотополимерните (белите) пломби. Предимствата на бондинга пред  фасетите са, че той може да бъде направен в едно посещение, докато фасетите изискват лабораторна работа, която изисква време и няколко посещения от страна на пациента. Също така бондингът е с по- ниска цена от фасетите, именно поради факта, че там няма лабораторна работа. Но той притежава и недостатъци от страна на естетичен резултат, трайност и здравина. По всички тези фактори фасетите убедително превъзхождат бондинга като техника и материали, именно поради следните причини:

Трайността на един бондинг е различна в зависимост от материала, начина на изработка, особеностите на зъбите, върху които е направен, както и от редица вредни навици от страна на пациента. При всички положения няколко години е максималният срок, в който бондингът има добри естетични и клинични качества. Това се дължи първо на факта, че фотополимерът е на основата на пластмаса. А пластмасата се променя с времето. Тя има свойството да имбибира течности от средата, в която се намира, а именно - слюнка, различни храни и оцветяващи напитки, тютюнопушене, кафе и други. Освен това пластмасата има много ниски механични качества и бързо се изтрива и трябва да бъде сменена с нова. За да бъдат зъбите дългосрочно възстановени с бондинг, трябва пациентът да е наясно, че това възстановяване изисква подмяна.

Предимствата на фасетите са следните: те се изработват от порцелан, материал, който е напълно инертен в устната кухина, т.е не променя цвета си с времето и не зависи от храна, напитки или начин на живот. Една фасета може да изглежда и бъде добре клинично както 10, така и 20 години. Много по-здрави са и са далеч по-естетични, поради което бондингът най-често е временно възстановяване, докато пациентът окончателно одобри и хареса новата визия на зъбите си, след което следва лечението с фасети, което осигурява дълготраен и високо естетичен резултат.   

Вижте нашите полезни съвети при оглеждане на  фасети цени.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.