Show Menu
Кога един зъб се нуждае от коронка?

Кога един зъб се нуждае от коронка?

Не всички зъби за коронка трябва да се умъртвяват

Един зъб се възстановява с коронка, когато е силно разрушен, девитализиран или счупен в резултат на травма. Коронките покриват и обхващат зъба, върху който са циментирани, т. е. коронката действа като шина. Често има зъби, възстановени с големи пломби, което води със себе си риска от счупване на зъба и то, за съжаление, по доста неблагоприятен начин през корена на зъба, което довежда до неговата екстракция.


Затова по-голямата част от умъртвените зъби се нуждаят от коронки, защото един девитализиран зъб е много по-малко устойчив на натоварване, поради прекъснатото кръвоснабдяване. Освен това причините (като например голям кариес на зъба), довели до умъртвяване, водят след себе си до отнемане на големи количества нездрава зъбна тъкан и това допълнително намалява устойчивостта на зъба към дъвкателното налягане. Напълно погрешно и остаряло е схващането обаче, че всеки зъб за коронка трябва да се умъртвява. Когато зъбът е жив и трябва да се изпили за коронка, се работи с упойка и дори за едно посещение при стоматолог, може да се постави постоянната коронка. По времето на клиничната и лабораторна подготовка на зъба, той е с временна коронка от пластмаса, чрез което се избягват всички естетични и функционални смущения за пациента.


Коронките биват три основни вида –метало-керамични (състоят се от метал, покрит с порцелан), изцяло керамични и циркониеви. Изцяло керамичните и циркониевите корони превъзхождат метало-керамичните по естетични показатели, като циркониевата корона превъзхожда останалите и по здравина. Изцяло порцелановите корони са изключително подходящ избор за възстановяване на зъби в естетична зона, като съвременните порцелани се отличават с изключителна здравина, доближаваща се до тази на метало-керамичните корони.
Една добре направена клинично и с адекватна хигиенна поддръжка от страна на пациента коронка може да издържи 10, 15 или дори повече години, без да е нужна смяната й.

Вижте още
Назад към "Други"
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.