Show Menu

Коронка на зъб – в кои случаи се нуждаете от такава?

Коронка на зъб – в кои случаи се нуждаете от такава?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Не всички зъби за коронка трябва да се умъртвяват 

Коронка на зъб – основна информация 

Един зъб се възстановява с коронка, когато е силно разрушен, девитализиран или счупен в резултат на травма. Една коронка на зъб покрива и обхваща зъба, върху който е циментирана, т. е. коронка на зъб действа като шина. Често има зъби, възстановени с големи пломби, което води със себе си риска от счупване на зъба и то, за съжаление, по доста неблагоприятен начин през корена на зъба, което довежда до неговата екстракция

Затова по-голямата част от умъртвените зъби се нуждаят от коронки, защото един девитализиран зъб е много по-малко устойчив на натоварване, поради прекъснатото кръвоснабдяване. Освен това причините (като например голям кариес на зъба), довели до умъртвяване, водят след себе си до отнемане на големи количества нездрава зъбна тъкан и това допълнително намалява устойчивостта на зъба към дъвкателното налягане. Напълно погрешно и остаряло е схващането обаче, че всеки зъб за коронка трябва да се умъртвява. Когато зъбът е жив и трябва да се изпили за коронка, се работи с упойка и дори за едно посещение при стоматолог, може да се постави постоянната коронка на зъб. По времето на клиничната и лабораторна подготовка на зъба, той е с временна коронка от пластмаса, чрез което се избягват всички естетични и функционални смущения за пациента.  

Коронка на зъб бива три основни вида – метало-керамични (състоят се от метал, покрит с порцелан), изцяло керамични и циркониеви. Изцяло керамичните и циркониевите корони превъзхождат метало-керамичните по естетични показатели, като циркониевата коронка на зъб превъзхожда останалите и по здравина. Изцяло порцеланова коронка на зъб е изключително подходящ избор за възстановяване на зъби в естетична зона, като съвременните порцелани се отличават с изключителна здравина, доближаваща се до тази на метало-керамичните корони.

Една добре направена клинично и с адекватна хигиенна поддръжка от страна на пациента коронка на зъб може да издържи 10, 15 или дори повече години, без да е нужна смяната й.

Състояния, при които е необходимо поставяне на коронка на зъб 

Няколко са най-често срещаните състояния, при които е необходимо поставяне на коронка на зъб. Става въпрос за състояния, които са ясно видими, като например отчупване на малки парченца от зъба. Както и за такива, за които можете да предположите при налична болка или дискомфорт. Ето кои точно състояния имаме предвид, когато става въпрос за коронка на зъб:

  • коронка на зъб: отчупване на малки парченца – коронка на зъб се поставя, когато са отчупени малки парченца от него. Макар и отчупени, въпросните парченца си остават част от зъба. Те обаче са способни да създадат редица фрактури и увреждания, които ще причинят доста проблеми и дискомфорт за вас в близко и по-далечно бъдеще. Покриването на парченцата с коронка на зъб е най-ефективният начин да се справите с тази ситуация. Колкото по-рано бъде поставена съответната коронка на зъб, толкова по-добре за вас.
  • коронка на зъб: спукан зъб - коронка на зъб е необходима и при състоянието „спукан зъб“. Състояние, което се характеризира с тежки вътрешни фрактури на зъба. Ако не се вземат навременни мерки по отношение на тези фрактури, може да се стигне до цялостно счупване на зъба. За да защитите своя зъб от подобни последствия, трябва да посетите стоматолог за пълен преглед, след който да ви бъде поставена коронка на зъб. Що се отнася до симптомите, които да ви подскажат, че имате нужда от коронка на зъб – състоянието „спукан зъб“ най-често се характеризира с болка, която се усеща по време на дъвчене.
  • коронка на зъб: естетически проблеми – поставянето на коронка на зъб би могло да е чудесно решение и за някои естетически проблеми, които имате с вашите зъби. Проблеми, като например липсващ зъб или пък твърде голямо разстояние между отделните зъби. Процедурата по поставяне на коронка на зъб ще премахне празнините в устната ви кухина. Посредством поставената коронка на зъб ще можете да възвърнете своята красива и очарователна усмивка.

Поставяне на коронка на зъб – защо да се доверите на дентална клиника Медикъл Дент 

Дентална клиника Медикъл Дент е правилното място за вас, ако имате нужда от поставяне на коронка на зъб. Вижте няколко основателни причини да се доверите именно на нас при нужда от коронка на зъб:

Поставяне на коронка на зъб в Медикъл Дент: Висококвалифицирани и опитни специалисти -  освен висококвалифицирани, нашите специалисти са и със солиден опит по отношение поставянето на коронка на зъб. Те притежават безупречно име и репутация в бранша, както и редица местни и международни награди за своята работа. Доверете се на работещите в дентална клиника Медикъл Дент специалисти, за да сте сигурни, че ще получите първокласна процедура по поставяне на коронка на зъб, която ще ви гарантира желаните резултати по отношение на вашата естетична усмивка и на оралното ви здраве.

Поставяне на коронка на зъб в Медикъл Дент: Модерна апаратура – ние от дентална клиника Медикъл Дент сме насно колко е важна дори за най-добрите специалисти наличието на качествена и модерна апаратура, която да им позволява да си вършат добре работата. Затова сме оборудвали всички свои кабинети така, че да отговарят на последните стандарти в сферата. Иновативната техника позволява на специалистите ни да бъдат максимално прецизни при поставянето на коронка на зъб и всяка друга стоматологична процедура, и да гарантират желаните резултати от стоматологичното лечение за пациента.     

Поставяне на коронка на зъб в Медикъл Дент: Удобна локация – и накрая бихме искали да отбележим, че дентална клиника Медикъл Дент се намира на максимално удобна за клиентите ни локация. Локация, до която е налице достъпен транспорт от всички квартали и зони на столицата. Няма значение дали се намирате в своя дом, на работното място или на която и да било друга локация. При нужда от поставяне на коронка на зъб или друга стоматологична процедура ще можете бързо и лесно да пристигнете при нас, за да ви предоставим съответното стоматологично лечение.   

Поставяне на коронка на зъб в Медикъл Дент – за вашето перфектно орално здраве и естетична усмивка!

Коронка на зъб – основна информация

Състояния, при които е необходимо поставяне на коронка на зъб

Поставяне на коронка на зъб – защо да се доверите на дентална клиника Медикъл Дент?

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.