Show Menu

Кога сте податливи на кариеси? /част 2/

Кога сте податливи на кариеси? /част 2/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

В този материал ще ви запознаем с останалите фактори, които могат да ви направят податливи на инфекции, и в частност кариеси.

За да не се налага вадене на зъб, заради продължителна инфекция, ние ви съветваме да посещавате стоматолога си редовно. Така ще бъдете сигурни, че полагате необходимите грижи за оралното си здраве и сте способни да лекувате кариесите, преди да прераснат в други заболявания.

Продължаваме да ви представяме фактори, които могат да се окажат заплаха за здравето на зъбите ви и да предизвикат кариеси, тогава, когато най-малко ги очаквате:

  • Издръжливи микроби – има бактерии в устната кухина, които са по-издръжливи и агресивни от други. Вашата имунна система може да не е способна да се бори с бактериите по зъбите , толкова ефективно колкото с всички останали. Точно затова някои микроби имат силата да преборят защитните бариери на зъбите ви и да предизвикат кариес. Ако не предприемете превантивни мерки срещу тях, то може инфекцията да се разрасне и да се стигне до вадене на зъб. За да се защитите, мийте редовно зъбите не само с паста за зъби, но и използвайте вода за уста , а след всяко хранене – не забравяйте да почиствате остатъците с конец за зъби.
  • Сухота в устата – това е често срещано при много хора и всъщност е причина за образуване на инфекции. Слюнката фактически се бори срещи развитието на кариеси , защото отмива разрушаващите остатъци от храна по зъбите, захарите и бактериите, по естествен начин. За да се справите със сухотата в устната кухина, то ви съветваме да използвате специална вода за уста, която предпазва емайла на зъбите и го прави по-здрав . И разбира се, опитайте се да пиете колкото се може повече количество вода през деня, за да поддържате хидратацията на устата си. Задължително се консултирайте с вашия зъболекар, за да ви препоръча допълнителни мерки срещу този проблем.
  • Отдръпване на венците – ако венците ви се отдръпват от костта на зъба, то това позволява на бактериите да проникнат дълбоко към самия корен, което е предпоставка за бързото развитие на кариес. Проблемите с венците, като гингивит или пародонтоза, също представляват заплаха за общото здраве на зъбите ви и много лесно могат да доведат до унищожаване на емайла и последващо вадене на зъб.

       Не забравяйте, да бъдете внимателни, докато използвате четка за зъби - не натискайте нито            емайла, нито венците, за да не ги нараните.

  • Формата на зъбите – всъщност при хората с разкривени и неправилно подредени зъби, кариесът е често срещано заболяване. Зъбите, които имат естествена по-дълбока бразда, също са податливи на развитието на бактерии, тъй като се почистват по-трудно от микробите, които се наслагват по тях. Ако и вие притежавате такива зъби, почиствайте ги ежедневно с конец, за да се предпазите от вредните остатъци от храна.

Ако някое от посочените неща се отнася и за вас, то тогава трябва да бъдете максимално внимателни към здравето на зъбите си, ако искате да поддържате красива усмивка. Освен спазването на перфектна устна хигиена, профилактичните прегледи при стоматолога са основната грижа за вашето орално здраве, на която да наблегнете.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.