Show Menu

Коронки и фасети

Коронки и фасети
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

За какво се използват коронки и фасети?

Коронки и фасети са двете най-често употребявани средства в стоматологията, когато става въпрос за възстановяване на увредени зъби и възвръщане на техния приятен и естетичен външен вид. Кое от тях ще изберете, зависи най-вече от състоянието на зъбите ви в конкретния момент, както и от целите по отношение на функционалност и естетика, които искате да постигнете. Преди обаче да поговорим по-конкретно за избора между коронки и фасети, съвсем накратко ще изведем главните свойства и приложения на двете групи елементи. Ето в какви ситуации обикновено се използват коронки и фасети:

  • коронки и фасети: счупвания и наранявания по зъба – коронки и фасети са подходящи варианти за възстановяване на зъба при наличие на счупвания или наранявания по него. Подобни счупвания и наранявания биха могли да се получат в резултат на удари, травми или някакъв силен натиск, предизвикан от страна на външни фактори.
  • коронки и фасети: общи дефекти – при немалко хора са налице дефекти на зъбите, които оказват негативно влияние във функционален и естетически аспект. Сред тези дефекти биха могли да бъдат изкривяването на зъбите и прекалено голямото разстояние между тях. В такива случаи отново могат да се използват коронки и фасети, за да се възстановят нормалните свойства и характеристики на зъбите, необходими на човека в ежедневието.
  • коронки и фасети: поражения върху външния вид – с напредване на възрастта на човек е възможно най-различни фактори да окажат негативно въздействие върху външния вид на неговите зъби – неправилно хранене, тютюнопушене и т.н. Най-често срещаните поражения са обезцветяване на зъбите и видима загуба на тяхната свежест и блясък. Сред опциите за поправяне на подобни поражения и възвръщане на естетическия вид на зъбите са именно поставянето на коронки и фасети. 
Коронки и фасети 1

Как да направите правилния избор измежду коронки и фасети?

От голямо значение е да направите правилния за своите нужди и изисквания избор измежду коронки и фасети. Избор, които ще ви позволи да постигнете в пълна степен поставените цели по отношение на функционалността и естетиката на зъбите си. Вижте аспектите, на които трябва да обърнете внимание при разглеждането на варианти за поставяне на коронки и фасети:

  • избор измежду коронки и фасети: нужда отпредварителна подготовка на зъбите – сравнявайки коронки и фасети, определено можем да кажем, че коронките изискват доста по-голяма предварителна подготовка на зъбите. При поставянето на фасети често въобще не е нужно изпиляване на зъбите или ако се прави такова, то е минимално.
  • избор измежду коронки и фасети: устойчивост във времето – този аспект не зависи чак толкова от избора измежду коронки и фасети, колкото от материалите, от които са направени самите коронки и фасети. Разликата между издръжливостта на порцеланови и фотополимерни фасети например в повечето случаи е в порядъка на 4-5 години в полза на порцелановите.
  • избор измежду коронки и фасети: поддръжка – след поставянето си върху зъба, съответните коронки и фасети имат нужда от постоянна поддръжка. По-голяма и трудна тази поддръжка безспорно е при фасетите. Когато имате поставени фасети, освен следване на традиционните ежедневни навици, свързани с хигиената на устната кухина, трябгва да правите и редовни посещения при своя стоматолог. По време на въпросните посещения се извършват контролни прегледи, както и професионално почистване на зъбите, което е от ключово значение за запазването на естетичния вид на фасетите във времето. 
Коронки и фасети 2

Полезни съвети при поставяне на коронки и фасети

Продължаваме с няколко полезни съвета, които би било добре да следвате при подлагане на процедура по поставяне на коронки и фасети. Тези съвети са свързани както с избора на здравно заведение, където да бъде извършена съответната процедура, така и с избора на конкретни видове коронки и фасети, и последващата им поддръжка. По-надолу ще разберете най-важното по отношение на всяка една от споменатите теми.

  • внимание към избора на дентална клиника – важно е къде и от кого ще ви бъдат поставени съответните коронки и фасети. Съветваме ви да заложите на дентална клиника с достатъчно добро име на пазара. Обърнете внимание на аспекти като отзиви от клиенти, информация за използваните материали за изработване на коронки и фасети, данни за самите специалисти – стоматолози и т.н. Колкото повече надеждна информация откриете за една дентална клиника (включително в нейния официален сайт), в толкова по-голяма степен бихте могли да й се доверите при нужда от поставяне на коронки и фасети.
  • умела преценка относно вида коронки и фасети – нужно е да направите умела преценка и относно вида коронки и фасети, който ще бъде оптималният избор за вашите нужди и изисквания. В предишната част от текста дадохме пример със значително по-голямата издръжливост на порцелановите фасети от тази на фотополимерните такива. В същото време обаче трябва да се има предвид и че цените на порцелановите фасети са по-високи и съответно нетолкова достъпни за всички потребители. Така че се стремете да направите избор на коронки и фасети, който оптимално да отговаря както на целите, които искате да постигнете чрез тях, така и на личните ви финансови възможности.
  • спазване указанията на стоматолога – стриктно спазвайте указанията на стоматолога, дадени ви след поставянето на съответните коронки и фасети. И повече отвсякога следвайте ежедневните навици, които ще спомогнат за запазването на отличната хигиена във вашата устна кухина. 
Коронки и фасети 3

Поставяне на коронки и фасети в MEDICAL DENT

Коронки и фасети в MEDICAL DENT: Висококвалифицирани специалисти – дентална клиника MEDICAL DENT разполага с висококвалифицирани специалисти, притежаващи богат опит в сферата на стоматологията. Специалисти, които са наясно с последните стандарти в тази сфера и същевременно притежават способността да ги приложат за максимално качествени и ефективни процедури по поставяне на коронки и фасети.

Коронки и фасети в MEDICAL DENT: Модерна апаратура – оборудвали сме всички свои кабинети с модерна апаратура, отговаряща на най-новите здравни и технологични изисквания. Благодарение на тази техника специалистите ни имат възможност да си свършат отлично работата по отношение на функционалността и естетиката на поставяните коронки и фасети.

Коронки и фасети в MEDICAL DENT: Удобна локация – дентална клиника MEDICAL DENT се намира на удобна локация, до която има транспорт от всички части на София. Независимо дали се намирате в дома, офиса или на някое друго място, ще можете бързо и лесно да пристигнете при нас за отделните процедури по поставяне на коронки и фасети.

Дентална клиника MEDICAL DENT – висококачествено поставяне на коронки и фасети с отлична функционалност и естетика!За какво се използват коронки и фасети?
Как да направите правилния избор измежду коронки и фасети?
Полезни съвети при поставяне на коронки и фасети
Поставяне на коронки и фасети в MEDICAL DENT

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.