Show Menu

Лечение на гранулом: какво е гранулом и как се лекува?

Лечение на гранулом: какво е гранулом и как се лекува?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Някои дентални проблеми възникват и протичат безсимптомно. Грануломът е един от тях. В настоящата статия ще обясним какви са причините за възникване, както и начините за лечение на гранулом.

Какво е гранулом?

Грануломът е образувание, възникнало като следствие от хронично възпаление или инфекция в устната кухина. Развива се около корена и прониква през кореновия канал. Бактериите, попаднали там, преминават към пространството между корена и зъба. Така предизвикват инфекция. За да я ограничи, организмът натрупва съединителна тъкан на мястото. Образува се гранулом, който изисква внимателно лечение.

Причините за нуждата от лечение на гранулом могат да бъдат няколко - нелекувани пулпити, при лошо лекувани зъби, недобро почистване при умъртвяване на зъб или при травма.

Защо може да се наложи повторно лечение на кореновите канали?

Причините за това са няколко - понякога каналите са прекалено тесни или извити, което пречи да бъдат обработени изцяло или поставянето на короната и възстановяването на зъба са се забавили. Не винаги недоброто лечение е причина за възникване на гранулом и нуждата от повторно обработване на каналите.

В някои случаи се образува нов кариес или се получават проблеми с поставената корона. Тогава в каналите е по-лесно да се получи инфекция.

Какви са симптомите на гранулом?

Преди да се стигне до лечението на гранулома, трябва да бъде установена инфекцията. Обикновено става случайно, стига състоянието да не се е влошило. Грануломът се открива най-добре чрез рентгенова снимка.

Когато хроничното възпаление се обостри, пациентите усещат силна и остра болка. Тя възниква спонтанно, постоянна и пулсираща е. Болката не се повлиява от обезболяващи и незабавно трябва да бъде потърсена лекарска помощ. Може да се стигне до повишаване на телесната температура и подуване на лимфните възли.

В някои случаи е възможно да се образува гной между зъба и венеца. Това състояние е известно като “гноен гранулом” и лечението му е сравнително по-трудно.

Какви опасности крие гранулома?

Грануломът може да бъде сериозно заболяване, ако възпалението е по-голямо. Инфектираните клетки стигат до други органи по кръвта и могат да доведат до животозастрашаващи състояния.

Ако не е приложено подходящо лечение, грануломът може да образува киста. Тя, от своя страна, може да предизвика усложнения.

При диагностицирането на гранулома е важно да се открие и първопричинителят на възпалението. По този начин лечението на гранулома ще бъде по-ефикасно.

Какво трябва да направим преди лечението на гранулом?

Първата стъпка, а именно установяването на гранулома, се извършва чрез рентгенова снимка. На нея ясно се вижда кой е проблемният зъб.

Преди започване на лечението на гранулома пациентите трябва да разговарят със стоматолозите си, за да се установи дали има нужда от допълнителни изследвания.

След като всички резултати са на лице, се пристъпва към самото лечение на гранулома.

Какво представлява лечението на гранулом?

Има три вида лечение на гранулом, които могат да бъдат приложени спрямо колко тежко е състоянието - консервативен, консервативно хирургичен и хирургичен.

При консервативния начин лечението на гранулома започва от кореновите канали. Те се дезинфекцират старателно и се запечатват. Ако инфекцията е сериозна, се налага процедурата да бъде приложена неколкократно. При по-леки случаи лечението на гранулома може да бъде извършено и само с една манипулация.

Когато каналите не могат да бъдат лекувани, стоматолозите използват консервативно хирургичния или хирургичния похват. Първият означава да се отреже върха на корена, а вторият - да се извади целия зъб. Разбира се, лечението на гранулом изисква такива крайни мерки само в някои случаи.

Ако грануломът е възникнал вследствие от инфекция, се започва с антибиотично лечение. По този начин организмът успява да се пребори с възпалението и цялостното състояние на пациентите се подобрява. Едва след това се пристъпва към локалното лечение на гранулома.

При натрупване на гной се прави разрез в основата на зъба, през който да се дренира.

При какъв специалист се извършва лечението на гранулом?

Специалистите, извършващи лечение на гранулом, се наричат ендодонти. Наименованието идва от името на каналната система на зъба - ендодонт. Тези професионалисти работят със специална апаратура за машинна обработка на каналите и за запълването им. Ендодонтът извършва процедурите с помощта на ендодонтски микроскоп. Напредъкът на ендодонтската сфера позволява на специалистите да лекуват зъби, които изглеждат безнадеждни. Така дори при тежките случаи на гранулом е възможно лечение.

Какво трябва да правим, след като лечението на гранулома е свършило?

За съжаление, няма нещо конкретно, което да ни предпази от образуването на гранулом. Въпреки това е важно да спазваме добра устна хигиена, както преди лечението на гранулом, така и след него. Също така не трябва да забравяме да посещаваме зъболекаря профилактично, на всеки няколко месеца.

Редовната смяна на четката за зъби (през 3-4 месеца) е задължителна. Когато четката бива употребявана повече време, се превръща в инкубатор на микроорганизми. Така се появява вероятността да предизвика инфекция.

Защо да изберете Медикъл Дент за лечението на гранулом?

Специалистите в нашата клиника ще преминат внимателно през всички стъпки, необходими за диагностицирането и лечението на гранулома. Те работят с най-модерни технологии, които ще направят лечението на гранулома възможно най-безболезнено и ефикасно.

Професионалистите от Медикъл Дент работят в максимално чиста среда. Това е сред най-важните условия за успешното лечение на гранулома. По този начин рискът от повторна инфекция е минимален.

След лечение на гранулом в нашата клиника ще можете да завършите перфектния вид на вашата усмивка. Процедурите в областта на естетичната стоматология, които предлагаме, включват фасети, избелване на зъби, бондинг и още. Те са важна довършителна част след лечението на гранулом или други стоматологични проблеми, защото гарантират още по-дълготрайни резултати.

В Медикъл Дент работим със системата CEREC, която се използва за изграждане на зъби след лечение на гранулом, вадене на нерв или умъртвяване на нерв. Благодарение на модерните ѝ характеристики, процедурите се извършват бързо и естествено.

Какво е гранулом?

Защо може да се наложи повторно лечение на кореновите канали?

Какви са симптомите на гранулом?

Какви опасности крие гранулома?

Какво трябва да направим преди лечението на гранулом?

При какъв специалист се извършва лечението на гранулом?

Какво трябва да правим, след като лечението на гранулома е свършило?

Защо да изберете Медикъл Дент за лечението на гранулом?

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.