Show Menu

Лечение на кореновите канали – кога и как протича?

Лечение на кореновите канали – кога и как протича?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Навярно повечето от вас са чували за лечението на кореновите канали и това, че ако се пренебрегне може да се наложи вадене на зъб. Знаете ли обаче как да разпознавате признаците за проблем с корените на зъбите?

В този материал ще изясним някои факти, засягащи същността и причините за кореновото лечение.

Какво представлява кореновото лечение?

Кореновото лечение е свързано с меката съединителна част на зъба, наречена пулпа. Точно в тази пулпа се намират и кръвоносните съдове и нерви, които отиват в зъба, чрез дупката на върха на самия корен. Те осигуряват и така нужните кислород и ценни вещества на зъба.

В кореновия канал се намира пулпата, която се лекува, чрез ендодонтско лечение, в случаите в които се наблюдава възпаление. Въпросното възпаление, както вече сме споделяли, най-често се дължи на липса на запълване на кариес. Други фактори, предизвикващи възпаление в кореновия канал са неправилното лечение на кариеса, наранявания на самия зъб, бруксизъм или дори сериозно възпаление на венеца.

Важно е да знаете, че в случаите, в които зъбът е почти изцяло разрушен, едно лечение на кореновите канали е ненужно, тъй като едва ли ще бъде успешно и най-вероятно отново ще се премине към вадене на зъб. Точно поради тази причина е полезно да не пропускате профилактичните прегледи при ендодонтист, за да съумеете да запазите здравето на усмивката си.

Обикновено едно лечение на кореновите канали преминава през няколко етапа и визитации в зъболекарския кабинет. Като, първоначално трябва да се излекува инфектираната част на зъба. След това да се прочисти проблемната пулпа от насъбралите се бактерии – това се прави с дезинфектант. Следва почистване на самите коренови канали със специални инструменти.

Следващата стъпка е да се запълнят и запечатат камерата на пулпата и кореновия канал, а накрая и самата дупка на зъба, на която е образуван кариесът.

На практика, алтернативата на едно подобно ендодонтско лечение са вадене на зъба, след което най-вероятно ще трябва празното място да се запълни със зъбен имплант.   

Вижте и нашите полезни съвети при  вадене на мъдрец.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.