Show Menu

Най-важните неща за кореновото лечение

Най-важните неща за кореновото лечение
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Кореновото лечение се прилага, главно, за да не се наложи вадене на зъб на даден пациент. Целта е да се възстанови или спаси даден зъб, който е вече инфектиран или разпадащ се. Третирането на кореновите канали е необходимо, когато зъбната пулпа (меката тъкан около зъба, изградена от нерви и кръвоносни съдове) е възпалена или повредена по някакъв начин.

Самата процедура по лечение на кореновите канали не е толкова болезнена, колкото си я представят повечето хора. Всъщност, болезнена е единствено инфекцията на зъба, която се изразява и в известен дискомфорт, по време на хранене.

Какво представлява зъбната пулпа?

Зъбната пулпа е меката тъкан, обхващаща зъба и съдържаща кръвоносните съдове и нервите. Зъбният нерв се явява „коренът“ на един зъб. Кореновите канали започват от върха на корена на зъба и стигат до камерата на самата пулпа.

Зъбният нерв изпълнява ролята на сензор за зъба – осигурява усещанията за топло и студено. Но трябва да знаете, че присъствието или отсъствието на нерв не повлиява върху нормалното функциониране на един зъб.

Когато зъбната пулпа е инфектирана, то възпалението започва да слиза към камерата на пулпата. По този начин, бактериите довеждат до абсцес. Абсцесът пък представлява образувал се джоб на корена на зъба. Всичко това може да прерасне в инфекция на кореновия канал, която причинява отоци и загуба на кост около върха на корена. Естествено – може да се стигне и до вадене на зъб.

Подобни дълбоки инфекции са в резултат на повредената зъбна пулпа, източникът на която повреда може да е кариес, травма на лицето или големи пломби.

След като вече сте запознати с тази информация за пулпата и зъбните канали, добре е да знаете какви са признаците за увредена мека тъкан на зъбите ви:

  • Болка в зъбите, при дъвчене на храна
  • Болка или дискомфорт при прием на много студени или горещи храни и напитки
  • Потъмняване на даден зъб
  • Оток на венеца

Ако забелязвате подобни проблеми в устната си кухина, то вие определено се нуждаете от кореново лечение и професионална оценка от ендодонтист, който ще прецени какъв тип лечение изисква ситуацията.   

Вижте и нашите полезни съвети при  вадене на мъдрец и вадене на ретиниран мъдрец.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.