Show Menu

Полезни съвети за детската усмивка

Полезни съвети за детската усмивка
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Представяме топ съветите за всички родители, които се стремят предварително да предпазят детето си от кариеси. За да има малчугана една красива и здрава усмивка, добре е да знаете кои са главните източници на заболявания както на зъбите, така и на венците. По този начин ще можете по-лесно да ги избягвате и да изградите успешно здравето на малкото ви съкровище.

Разбира се, не бива да забравяте и периодичните посещения по зъболекаря, още когато детенцето е малко. Така не само, че ще може малчуганът да свикне със зъболекарския стол, но и стоматологът ще е способен да забележи дали не е нужна превантивна намеса, като поставяне на  брекети например.

Вижте още полезни практики, с които ще помогнете за здрава детска усмивка:

Сладките храни и напитки – разбира се, че всяко дете обожава подобни изкушения, но това не означава, че трябва да му позволявате да ги приема в големи количества, когато поиска. Стремете се да не превърнете сладките захарни изделия в награди за добро поведение. Съветваме ви и да не давате на детенцето да похапва захарни продукти, непосредствено преди да легне да спи, тъй като тогава намалява количеството слюнка в устата, а именно тя е тази, която се бори срещу вредните вещества по зъбите.

Относно малките закуски – нормално е да давате на детенцето малки закуски между основните хранения, но съвсем не означава, че трябва да наблягате на шоколади, бисквити и сладолед. Напротив, опитайте с мандарини, банани, моркови и други подобни зеленчуци и плодове. Разбира се, стремете се да се фокусирате върху храни, които дребосъкът харесва, а не върху тези, които са му най-неприятни.

Не забравяйте, че сушените плодове имат високо съдържание на захар и определено не са препоръчителни за малки деца.

Газираните напитки – това са едни от най-вредните напитки за децата и конкретно за детските зъбки. Доказано е отдавна, че газираните напитки съдържат не една и две съставки, които увреждат сериозно емайла и общото здраве на организма. Захарта също е в прекомерни количества тук. Ако детето ви приема често газирани напитки, то много вероятно е след няколко години усмивката му вече да не е толкова бяла и здрава.

За да предпазвате емайла на дребосъка е добре да превърнете в навик пиенето на много вода и прясно мляко. Консултирайте се с лекар, за да знаете какъв вид мляко е добре детенцето на приема във всяка една възраст.

Популярните плодови сокове и смутита – дори да не съдържат захар, въпросните напитки са вредни за децата. Препоръчваме ви да ограничите до минимум приема както на натурални сокове, така и на фрешове.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ортодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.