Счупен инструмент в зъб

Счупен инструмент в зъб – същност на проблема  

Счупен инструмент в зъб е проблем, който се получава нерядко в рамките на извършвано кореново лечение на зъб. По своята същност този проблем представлява отчупване на част от употребявания стоматологичен инструмент и оставането му в кореновите канали. Ако и вие като пациенти се сблъскате с подобен проблем, трябва да знаете, че няма от какво да се притеснявате. В редица случаи оставането на счупен инструмент в зъб не представлява никакъв риск за пациента и дори няма нужда да се предприемат действия по отстраняването му. И все пак трябва да се направи подробен преглед, за да се види каква е конкретната ситуация.

Счупен инструмент в зъб – какви са причините?      

Когато става въпрос за причините за оставане на счупен инструмент в зъб, трябва да кажем, че те могат да бъдат две основни групи. Първата група причини за счупен инструмент в зъб са свързани със състоянието на употребяваните стоматологични инструменти, а втората – с определени деформации на кореновите канали. Вижте точно какво имаме предвид:

  1. Причини за счупен инструмент в зъб: Състоянието на употребяваните стоматологични инструменти – състоянието на употребяваните стоматологични инструменти често е причина за оставане на счупен инструмент в зъб. Ако по време на стоматологичните процедури се използват стари и захабени инструменти, рискът от отчупване на части от тях е доста по-голям. Затова е препоръчително да се използват нови и достатъчно здрави инструменти – при многократно употребяваните такива е налице умора на материала, вследствие на което е възможно да се стигне до оставане на счупен инструмент в зъб.
  2. Причини за счупен инструмент в зъб: Деформации на кореновите канали – втората основна причина за възникване на проблема счупен инструмент в зъб е наличието на определени деформации в кореновите канали. Ако въпросните коренови канали са прекалено криви например, е възможно те да предизвикат твърде голямо затягане и счупване на инструмента. А оттам се стига и до оставане на части от счупен инструмент в зъб.

Установяване на счупен инструмент в зъб – въпроси и отговори    

Продължаваме с отговорите на най-често срещаните въпроси, които пациентите задават при установяване на счупен инструмент в зъб. Ето най-важното, което трябва да знаете за това състояние:

Установяване на счупен инструмент в зъб: Възможно ли е да се получат опасни алергични реации? Не, не е възможно при счупен инструмент в зъб да се получат опасни алергични реакции. Стоматологичните инструменти са изградени от материали, които са напълно безвредни за човека. В този смисъл са неоснователни притесненията, че те биха могли да доведат до възникване на потенциално рискови състояния и симптоми.

Установяване на счупен инструмент в зъб: В кои случаи не е нужно да се извършва процедура по премахване на счупен инструмент в зъб? Както вече отбелязахме, наличието на счупен инструмент в зъб не носи риск от алергични реакции и други опасни състояния. Така че решението дали е нужно неговото премахване зависи най-вече от това дали попадналият счупен инструмент в зъб възпрепятства провежданото кореново лечение или не. Ако то е на практика приключило и специалистът е уверен, че няма инфекция или друг проблем, въпросният счупен инструмент в зъб може и да остане. В случай обаче, че останалият счупен инструмент в зъб пречи да се достигне до зони от кореновия канал, които трябва да бъдат обработени, е необходимо да се извърши процедура по неговото премахване.

Установяване на счупен инструмент в зъб: Какво представлява самата процедура по премахване? Процедурата по премахване на счупен инструмент в зъб е доста сложна. За нея трябва да бъде намерен специалист, който се отличава с висока квалификация и солиден опит в бранша. Работи се с микроскоп, за да може да се наблюдава внимателно процесът. Кореновият канал в частта, където се намира съответният счупен инструмент в зъб, се разширява посредством ултразвукови пили. След това се пристъпва към изваждането му с помощта на специфични микроинструменти. Нерядко трябва да се направят няколко опита, за да се осъществи успешно премахване на счупен инструмент в зъб.

Премахване на счупен инструмент в зъб – защо да се доверите на Медикъл Дент?    

Ако имате проблем с попаднал счупен инструмент в зъб, дентална клиника Медикъл Дент е най-подходящото място за вас. По-надолу ще изведем няколко основателни причини да се доверите именно на нашия екип:

Премахване на счупен инструмент в зъб в Медикъл Дент: Висококвалифицирани и опитни специалисти – екипът на Медикъл Дент разполага с висококвалифицирани специалисти, притежаващи солиден опит в сферата на стоматологията. Специалисти, които работят максимално прецизно и познават перфектно особеностите и характеристиките на зъбния корен. Те ще ви направят пълен преглед, за да установят дали останалият счупен инструмент в зъб представлява риск за оралното ви здраве и дали е необходимо неговото премахване. При нужда ще бъде извършена прецизна процедура по изваждане на счупен инструмент в зъб, с която проблемът ще се разреши напълно. 

Премахване на счупен инструмент в зъб в Медикъл Дент: Модерна апаратура –  ние от дентална клиника Медикъл Дент сме наясно с това колко е голямо значението на качествената и модерна апаратура, за да може да се предоставя стоматологично лечение, отговарящо на най-високите стандарти. Затова сме инвестирали в оборудването на всички наши кабинети с апаратура по последните изисквания в сферата на стоматологията. Апаратура, която позволява на специалистите ни да извършват гладко и прецизно всички планирани стоматологични процедури, включително процедурата по премахване на счупен инструмент в зъб. 

Премахване на счупен инструмент в зъб в Медикъл Дент: Удобна локация – и не на последно място, дентална клиника Медикъл Дент е разположена на максимално удобна за клиентите ни локация. Локация, до която има достъпен транспорт от всички квартали и зони на София. Фактор, който е особено важен за съвременните работещи хора, чието ежедневие почти винаги е изключително интензивно и натоварено. Независимо дали се намирате в своето жилище, офис или на друго място, локацията на Медикъл Дент ви позволява да пристигнете бързо и удобно. Така че не се колебайте да се обърнете към нас, когато става въпрос за премахване на счупен инструмент в зъб или каквато и да била друга стоматологична процедура.

Счупен инструмент в зъб – същност на проблема

Счупен инструмент в зъб – какви са причините?

Установяване на счупен инструмент в зъб – въпроси и отговори

Премахване на счупен инструмент в зъб – защо да се доверите на Медикъл Дент?

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button