Show Menu

Счупен инструмент в зъб

Счупен инструмент в зъб
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Счупен инструмент в зъб – същност на проблема  

Счупен инструмент в зъб е проблем, който се получава нерядко в рамките на извършвано кореново лечение на зъб. По своята същност този проблем представлява отчупване на част от употребявания стоматологичен инструмент и оставането му в кореновите канали. Ако и вие като пациенти се сблъскате с подобен проблем, трябва да знаете, че няма от какво да се притеснявате. В редица случаи оставането на счупен инструмент в зъб не представлява никакъв риск за пациента и дори няма нужда да се предприемат действия по отстраняването му. И все пак трябва да се направи подробен преглед, за да се види каква е конкретната ситуация.

Счупен инструмент в зъб – какви са причините?      

Когато става въпрос за причините за оставане на счупен инструмент в зъб, трябва да кажем, че те могат да бъдат две основни групи. Първата група причини за счупен инструмент в зъб са свързани със състоянието на употребяваните стоматологични инструменти, а втората – с определени деформации на кореновите канали. Вижте точно какво имаме предвид:

  1. Причини за счупен инструмент в зъб: Състоянието на употребяваните стоматологични инструменти – състоянието на употребяваните стоматологични инструменти често е причина за оставане на счупен инструмент в зъб. Ако по време на стоматологичните процедури се използват стари и захабени инструменти, рискът от отчупване на части от тях е доста по-голям. Затова е препоръчително да се използват нови и достатъчно здрави инструменти – при многократно употребяваните такива е налице умора на материала, вследствие на което е възможно да се стигне до оставане на счупен инструмент в зъб.
  2. Причини за счупен инструмент в зъб: Деформации на кореновите канали – втората основна причина за възникване на проблема счупен инструмент в зъб е наличието на определени деформации в кореновите канали. Ако въпросните коренови канали са прекалено криви например, е възможно те да предизвикат твърде голямо затягане и счупване на инструмента. А оттам се стига и до оставане на части от счупен инструмент в зъб.

Установяване на счупен инструмент в зъб – въпроси и отговори    

Продължаваме с отговорите на най-често срещаните въпроси, които пациентите задават при установяване на счупен инструмент в зъб. Ето най-важното, което трябва да знаете за това състояние:

Установяване на счупен инструмент в зъб: Възможно ли е да се получат опасни алергични реации? Не, не е възможно при счупен инструмент в зъб да се получат опасни алергични реакции. Стоматологичните инструменти са изградени от материали, които са напълно безвредни за човека. В този смисъл са неоснователни притесненията, че те биха могли да доведат до възникване на потенциално рискови състояния и симптоми.

Установяване на счупен инструмент в зъб: В кои случаи не е нужно да се извършва процедура по премахване на счупен инструмент в зъб? Както вече отбелязахме, наличието на счупен инструмент в зъб не носи риск от алергични реакции и други опасни състояния. Така че решението дали е нужно неговото премахване зависи най-вече от това дали попадналият счупен инструмент в зъб възпрепятства провежданото кореново лечение или не. Ако то е на практика приключило и специалистът е уверен, че няма инфекция или друг проблем, въпросният счупен инструмент в зъб може и да остане. В случай обаче, че останалият счупен инструмент в зъб пречи да се достигне до зони от кореновия канал, които трябва да бъдат обработени, е необходимо да се извърши процедура по неговото премахване.

Установяване на счупен инструмент в зъб: Какво представлява самата процедура по премахване? Процедурата по премахване на счупен инструмент в зъб е доста сложна. За нея трябва да бъде намерен специалист, който се отличава с висока квалификация и солиден опит в бранша. Работи се с микроскоп, за да може да се наблюдава внимателно процесът. Кореновият канал в частта, където се намира съответният счупен инструмент в зъб, се разширява посредством ултразвукови пили. След това се пристъпва към изваждането му с помощта на специфични микроинструменти. Нерядко трябва да се направят няколко опита, за да се осъществи успешно премахване на счупен инструмент в зъб.

Премахване на счупен инструмент в зъб – защо да се доверите на Медикъл Дент?    

Ако имате проблем с попаднал счупен инструмент в зъб, дентална клиника Медикъл Дент е най-подходящото място за вас. По-надолу ще изведем няколко основателни причини да се доверите именно на нашия екип: 

Премахване на счупен инструмент в зъб в Медикъл Дент: Висококвалифицирани и опитни специалисти – екипът на Медикъл Дент разполага с висококвалифицирани специалисти, притежаващи солиден опит в сферата на стоматологията. Специалисти, които работят максимално прецизно и познават перфектно особеностите и характеристиките на зъбния корен. Те ще ви направят пълен преглед, за да установят дали останалият счупен инструмент в зъб представлява риск за оралното ви здраве и дали е необходимо неговото премахване. При нужда ще бъде извършена прецизна процедура по изваждане на счупен инструмент в зъб, с която проблемът ще се разреши напълно. 

Премахване на счупен инструмент в зъб в Медикъл Дент: Модерна апаратура -  ние от дентална клиника Медикъл Дент сме наясно с това колко е голямо значението на качествената и модерна апаратура, за да може да се предоставя стоматологично лечение, отговарящо на най-високите стандарти. Затова сме инвестирали в оборудването на всички наши кабинети с апаратура по последните изисквания в сферата на стоматологията. Апаратура, която позволява на специалистите ни да извършват гладко и прецизно всички планирани стоматологични процедури, включително процедурата по премахване на счупен инструмент в зъб. 

Премахване на счупен инструмент в зъб в Медикъл Дент: Удобна локация – и не на последно място, дентална клиника Медикъл Дент е разположена на максимално удобна за клиентите ни локация. Локация, до която има достъпен транспорт от всички квартали и зони на София. Фактор, който е особено важен за съвременните работещи хора, чието ежедневие почти винаги е изключително интензивно и натоварено. Независимо дали се намирате в своето жилище, офис или на друго място, локацията на Медикъл Дент ви позволява да пристигнете бързо и удобно. Така че не се колебайте да се обърнете към нас, когато става въпрос за премахване на счупен инструмент в зъб или каквато и да била друга стоматологична процедура. 

Счупен инструмент в зъб – същност на проблема

Счупен инструмент в зъб – какви са причините?

Установяване на счупен инструмент в зъб – въпроси и отговори

Премахване на счупен инструмент в зъб – защо да се доверите на Медикъл Дент?

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.