Счупен инструмент в зъб – какво трябва да знаете?

Счупен инструмент в зъб – причини за възникване на проблема

Сред най-честите усложнения по време на кореновото лечение е попадането на счупен инструмент в зъб. Или казано по-конкретно, това представлява отчупване на части от стоматологичните инструменти, които се използват по време на отделните процедури, и оставането им в кореновите канали. Няколко могат да са причините за възникване на подобен проблем. От една страна, отчупване е възможно да се получи, когато инструментите са вече стари и многократно използвани. От друга, прекалено кривите коренови канали на зъбите също са способни да доведат до твърде голямо затягане и счупване.

Какви рискове крие наличието на счупен инструмент в зъб?

Както вече отбелязахме в самото начало на текста, наличието на счупен инструмент в зъб е чест проблем, с който може да се сблъска всеки един пациент. Действително това е нещо нежелано и неприятно, но в никакъв случай не е повод за паника или огромно притеснение. Истината е, че материалите, от които са направени стоматологичните инструменти, са напълно безвредни за човека. Те няма как да предизвикат алергични реакции или други потенциално опасни симптоми.

Попадането на счупен инструмент в зъб е по-скоро проблем от гледна точка на провежданото кореново лечение. Ако въпросното лечение вече е почти приключило и специалистът е уверен, че няма инфекция или друг наличен проблем, той дори може да реши да остави съответния счупен инструмент в зъба. В случай обаче, че тепърва трябва да се обработят и зоните от кореновия канал, станали недостъпни заради инструмента, определено ще бъде необходимо неговото премахване.

Как се премахва счупен инструмент в зъб?

На първо място трябва да кажем, че премахването на счупен инструмент в зъб е доста сложна процедура, която не може да бъде изпълнена от всеки. Когато се налага да се подложите на такава процедура, е препоръчително да изберете специалист, който има отлична квалификация и богат опит в сферата. За гладкото протичане на процедурата и постигането на желания резултат е необходима максимално прецизна работа и перфектно познаване на особеностите и характеристиките на зъбния корен.

За премахването на счупен инструмент в зъб трябва да се работи с микроскоп. С помощта на ултразвукови пили се разширява кореновия канал в зоната, където се намира отчупената част от инструмента. След това се използват специфични микроинструменти, за да бъде захваната съответната част и да се извади от зъба. Понякога е нужно да се направят няколко опита, преди изваждането на фрагмента да стане факт.

При проблем с наличието на счупен инструмент в зъб, дентална клиника Медикъл Дент е най-подходящото място за вас. Нашите висококвалифицирани и опитни специалисти, както и модерната апаратура, с която разполагаме, позволяват извършването на процедура с най-високо качество и ефективност, гарантираща желания резултат за пациента. Доверете се на екипа на Медикъл Дент и осигурете своето отлично орално здраве в дългосрочен план!

Счупен инструмент в зъб – причини за възникване на проблема
Какви рискове крие наличието на счупен инструмент в зъб?
Как се премахва счупен инструмент в зъб?

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button