Show Menu

Симптомите за възпалени венци и начините за лечение /част 2/

Симптомите за възпалени венци и начините за лечение /част 2/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

В предишния материал ви запознахме със симптомите за проблем с венците, сега е ред да ви разкажем за ефективните начини за лечение.

За да избегнете заболяване като пародонтозата, то вие трябва да познавате основните причини, които всъщност го предизвикват:

  • Неотстраняването на зъбната плака е главната причина за възпалени венци и съответното кървене и подуване. Състоянието, при което венците ви вече са възпалени се нарича гингивит. Гингивитът се образува, след като непочистената плака се превърне в зъбен камък и започне да инфектира меката тъкан около зъба. При нелекуване на гингивита се стига до пародонтоза, която е значително по-сериозна и може да промени самата захапка. Точно затова, редовното почистване на зъбна плака с паста за зъби и конец е от първостепенно значение за здрави зъби.
  • Ето защо и при наличие на зъбен камък е препоръчително, да предприемете посещение при стоматолога си, за да остраните проблема навреме, преди да е прерастнал в пародонтоза.
  • Нараняване на венците – това също се явява причина за развитие на заболяване. Например, ако имате твърда четка и натискате твърде много венците, при миене, то това е много вероятно да доведе до кървене на венците. За да избегнете това, избирайте внимателно четката си за зъби – трябва да бъде със сравнително меки влакна и приспособена да мие всички части на устната ви кухина.
  • Неправилното използване на конец за зъби - ако оказват натиск с конеца върху меката тъкан около зъба, е вероятно да предизвикате нараняване и подуване на венците. Стремете се да почиствате зъбите си внимателно и четете точни упътвания как да използвате конец за зъби.
  • Не забравяйте, че временно влошаване на имунитета ви и стрес, също могат да бъдат фактори, предизвикващи възпаление на венците, подуване и дори кървене.

При вече възникнали проблеми като възпалени венци или пародонтоза, то лечението със сигурност трябва да започне от стоматологичния кабинет и последващо спазване на стриктна хигиена и процедури за възстановяване на здравите ви зъби и венци:

  • Редовно мийте и почиствайте зъбите си и междузъбното пространство с конец.
  • Посъветвайте се със стоматолога каква вода за уста да използвате, за да заздравите венците си.
  • Нека четката ви за зъби да бъде с меки влакна.
  • Премахвайте зъбната плака редовно – единственият начин за това са честите посещения при зъболекаря и неговата професионална помощ.

Помнете, че спазването на прецизна хигиена и изпълняването на всички препоръки от стоматолога ви са жизненоважни за здравето на венците и зъбите ви.   

Прочетете 5 стъпки за  парoдонтоза лечение.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.