Show Menu

Симптомите за възпалени венци и начините за лечение /част 2/

Симптомите за възпалени венци и начините за лечение /част 2/
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

В предишния материал ви запознахме със симптомите за проблем с венците, сега е ред да ви разкажем за ефективните начини за лечение.

За да избегнете заболяване като пародонтозата, то вие трябва да познавате основните причини, които всъщност го предизвикват:

  • Неотстраняването на зъбната плака е главната причина за възпалени венци и съответното кървене и подуване. Състоянието, при което венците ви вече са възпалени се нарича гингивит. Гингивитът се образува, след като непочистената плака се превърне в зъбен камък и започне да инфектира меката тъкан около зъба. При нелекуване на гингивита се стига до пародонтоза, която е значително по-сериозна и може да промени самата захапка. Точно затова, редовното почистване на зъбна плака с паста за зъби и конец е от първостепенно значение за здрави зъби.
  • Ето защо и при наличие на зъбен камък е препоръчително, да предприемете посещение при стоматолога си, за да остраните проблема навреме, преди да е прерастнал в пародонтоза.
  • Нараняване на венците – това също се явява причина за развитие на заболяване. Например, ако имате твърда четка и натискате твърде много венците, при миене, то това е много вероятно да доведе до кървене на венците. За да избегнете това, избирайте внимателно четката си за зъби – трябва да бъде със сравнително меки влакна и приспособена да мие всички части на устната ви кухина.
  • Неправилното използване на конец за зъби - ако оказват натиск с конеца върху меката тъкан около зъба, е вероятно да предизвикате нараняване и подуване на венците. Стремете се да почиствате зъбите си внимателно и четете точни упътвания как да използвате конец за зъби.
  • Не забравяйте, че временно влошаване на имунитета ви и стрес, също могат да бъдат фактори, предизвикващи възпаление на венците, подуване и дори кървене.

При вече възникнали проблеми като възпалени венци или пародонтоза, то лечението със сигурност трябва да започне от стоматологичния кабинет и последващо спазване на стриктна хигиена и процедури за възстановяване на здравите ви зъби и венци:

  • Редовно мийте и почиствайте зъбите си и междузъбното пространство с конец.
  • Посъветвайте се със стоматолога каква вода за уста да използвате, за да заздравите венците си.
  • Нека четката ви за зъби да бъде с меки влакна.
  • Премахвайте зъбната плака редовно – единственият начин за това са честите посещения при зъболекаря и неговата професионална помощ.

Помнете, че спазването на прецизна хигиена и изпълняването на всички препоръки от стоматолога ви са жизненоважни за здравето на венците и зъбите ви.   

Прочетете 5 стъпки за  парoдонтоза лечение.

Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.