Show Menu

Заразни ли са кариесите? /част 1/

Заразни ли са кариесите? /част 1/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Един от проблемите на устната ни кухина, които вълнуват много хора е именно – заразни ли са кариесите?

Кариесът има бактериален произход и практически представлява деминерализация на твърдите тъкани в устата. Всъщност кариесът е често срещан проблем при малки и големи. Той е и причината за повечето притеснения, които всички имаме, когато става въпрос за здравето на зъбите и венците ни. Разбира се,  пародонтозата също е заболяване, което ще застраши красивата и бяла усмивка на всеки , но кариесите са далеч по-разпространена заплаха. И има защо.

Като изключим захарните изделия и неправилната хигиена на устата, има и други фактори, които са в състояние да предизвикат кариес. Зъбният кариес всъщност се появява, когато бактериите в устата ви могат да се подхранват от хранителни остатъци и произвеждат киселини. Всичките тези вещества, включващи киселините, остатъците от храна по зъбите, микробите и слюнката, образуват тънък слой, покриващ зъбите. Този тънък слой се нарича плака. В резултат на натрупването на количества плака по емайла се получава самият кариес. Независимо какво ядете, кариесите не могат да се образуват без помощта на тези бактерии. Всъщност въпросните бактерии могат да се предават от уста на уста чрез кихане, целувка и ползване на общи прибори . Това на практика означава, че кариесите са заразни. И е напълно възможно вие да имате кариес, защото сте пили от една и съща чаша с човек, който е притежавал въпросната бактерия в устата си.

Учените вярват, че децата „прихващат“ кариесите от майките си и именно малките деца са значително по-уязвими на подобна „зараза“ от възрастните. Причината е, че дечицата още не са изградили нужния имунитет спрямо различните вируси и бактерии.

Вижте в следващия ни материал, как да вземете превантивни мерки срещу разпространението на кариес в семейството ви.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.