Счупен зъб при инцидент

Ако сте потърсили информация за счупен при инцидент зъб, значи вероятно случаят изисква бърза реакция. Затова бързаме да Ви дадем практични съвети за първа помощ, а след това ще обясним и за възможните решения. Важно е само да знаете и помните, че решения има в почти всички случаи.

01

Съберете липсвашите парчета!

Опитайте се да откриете нарушения зъб или отчупените парчета от него.

02

Поставете ги в съд с разтвор!

Зъбът или парчетата от него трябва да бъдат поставени в чист съд с физиологичен разтвор, мляко или обикновена вода. 

03

Измийте с чиста вода!

Измийте зъба с хладка вода. Не използвайте сапун и не пипайте корена на зъба. Шансовете за дългосрочно запазване на избит зъб, след измиване под вода се увеличават с 30%.

04

Отидете при специалист!

Обърнете се към зъболекар възможно най-бързо, за да запазите възможността за автотрансплантация на избития зъб и връщането му обратно на мястото му. 

Един от тези методи е автотрансплантацията

Един избит зъб може да бъде върнат обратно на позицията си чрез т. нар. автотрансплантация. Това е много стара технология, която обаче с днешното развитие на научните изследвания и методи води до изключително висока успеваемост от над 95%. Зъбът се поставя обратно в ложето, шинира се и след известен възстановителен период можем да се похвалим с успех.
За целта обаче е изключително важна мигновената реакция. Колкото повече време минава, толкова повече намаляват шансовете за успешна автотрансплантация.


Но дори да се е случило така, или пък фрактурата да е прекалено сериозна, автотрансплантацията дава и друго възможно решение. При него вземаме здрав зъб, който има по-маловажна роля (най-често мъдрец) и го преместваме на мястото на изгубения.
Тази процедура е малко по-сложна, но пък изключително ефективна – особено когато имаме счупен преден зъб. Прогнозите са повече от оптимистични, защото автотрансплантацията се отличава с 80% успеваемост при възрастните и между 95 и 100% при децата.

А децата са най-уязвими

Тъй като нямат достатъчно развит рефлекс да се пазят, децата са и най-уязвими към травми, които водят до счупени или изгубени зъби. При възрастните решението е да се постави имплант. То обаче не работи за децата, тъй като имплантологията изисква пациентът да е навършил пълнолетие – преди това челюстта не е окончателно развита.
Именно заради това автотрансплантацията е незаменимо решение за най-малките. Допълнителен плюс е, че малкият пациент не усеща болка по време на процедурата, тъй като тя се извършва под местна упойка. Важно е обаче да уточним, че млечните счупени зъби не се реимплантират, защото това поражда риск от засягане на зародиша на постоянните.

Много е важно родителите да знаят, че бързото възстановяване на зъба при дете е от ключово значение, тъй като липсата му за продължителен период от време може да доведе до изоставане в развитието на челюстта, която расте вертикално.
Разбира се, автотрансплантацията се намесва само в случаите на изгубен или силно разрушен зъб, който не може да бъде спасен. Ако става въпрос за по-лек случай на частично счупване или отчупване, съвременната дентална медицина предлага множество надеждни и устойчиви методи за изграждането му чрез фотополимер.

Как се процедира при набит (интрудиран) зъб?

Това е друга често срещана травма при удар или инцидент, а възможните лечения зависят от степента на увреждането и възрастта на пациента.

Ако става дума за детски зъб с незавършено кореново лечение, можем да очакваме той спонтанно да пробие до 7 мм. При завършено кореново развитие прибягваме до хирургично изваждане и връщане на оригиналната позиция, след което го шинираме за 2 седмици – донякъде на същия принцип, по който извършваме и автотрансплантацията.

Защо да потърсите лечение на счупен зъб в Medical Dent

В дентална клиника Medical Dent имаме богат опит в лечението на счупени зъби – както с децата, така и с възрастните. При нас работят специалисти, които са сред пионерите в извършването на множество успешни автотрансплантации и с хиляди спасени зъби зад гърба си.
Възстановяването на изгубени зъби е всъщност и запазената марка на Medical Dent – първата имплантологична клиника в България.
Бързата реакция на екипа ни в комбинация с професионалната техника от последно поколение и висококачествените материали, с които работим, правят Medical Dent първият и логичният избор, когато търсите помощ за правилното и дългосрочно лечение на счупен или изгубен зъб.

Call Now Button