Какво знаем за силантите?

Поставяне на силанти

Силантите са един иновативен и изключително надежден начин за предпазване на детските зъби от кариес. Те представляват своеобразен уплътнител в естествения оттенък на зъбите, който образува своеобразна мембрана срещу бактериите. В дентална клиника Medical Dent ги препоръчваме с две ръце като най-добрата превенция на кариеса за нашите малки пациенти.

Какво знаем за силантите?

Кариесът на детски зъби се среща много по-често, отколкото при възрастните. И това има своето логично обяснение. По-малката причина е, че малките нямат достатъчно търпение за прецизно и редовно почистване – особено в труднодостъпните участъци. А по-голямата – че техните зъбки действително са по-уязвими за бактериите. Защо?

Защото, когато зъбът поникне, неговата минерализация на емайла е незавършена в дълбочина. Именно неминерализираните участъци са най-застрашени от натрупване на плака. Това най-често се отнася до дъвкателните зъби – кътниците. Затова и най-масовият случай на кариес в детска възраст засяга именно тях. Силантите осигуряват защита именно на тези уязвими зъбни участъци и така ги предпазват от развитие на кариес и пулпит.

Какво представлява процедурата?

Поставянето на силанти е една от най-леките и безболезнени процедури изобщо. Първоначално силантът представлява течна субстанция, която се полага по оклузалната (дъвкателната) повърхност на зъбчетата. След това се втвърдява с помощта на фотополимерна лампа. Всичко приключва за броени минути и не травмира по никакъв начин малкият пациент. Нашият опит дори сочи, че често децата проявяват искрен и задълбочен “научен” интерес към процедурата, а след приключването ѝ се чувстват горди от себе си. 

Най-често силантите се препоръчват за деца на възраст между 6 и 14 години. Преимуществено процедурата се прави при вече поникнали постоянни, но в някои случаи е подходяща и за превенция на млечни зъби. По преценка на денталния лекар силанти могат да се препоръчат и за възрастни пациенти, които по различни причини имат по-висока склонност към образуване на кариес. 

Скъпи ли са силантите?

“Запечатването” на детските зъби със силанти се прави еднократно и осигурява тяхната защита. Процедурата не е скъпа, а в Medical Dent сме се постарали тя да е по силите на всяко семейство. При всички случаи нейната цена е много по-ниска от тази за леченията на кариесите, които неминуемо ще се появят без тази полезна превенция. 

Предпазват ли 100% силантите?

Да. Но като ефикасно допълние към тях за подпомагане на процеса по минерализация и още по-ефективна защита може да се използва детска вода за уста, богата на флуорид. Именно това е веществото, което играе ключова роля в превенцията на проблеми с емайла.

Защо да се доверите на Medical Dent?

Дентална клиника Medical Dent разполага със специализирано детско отделение, екип от детски стоматолози и специален протокол за работа с деца, който задължително включва търпение, грижа и… игра. Казано накратко – в Medical Dent децата се чувстват добре. За тях има обособен специален кът, където могат да се забавляват със своите връстници, докато дойде време да седнат на стола. Провеждаме леченията така, че да събудим любопитството им и да възприемат процедурите като интересна и забавна игра. Или като важна мисия, след която се чувстват геройски. 

Детската стоматология в Medical Dent е качество без компромис, но в в същото време на разумна цена.  Фокусът върху децата и тяхното дентално здраве е част от историята на Medical Dent. Тя започва много назад в годините, когато нашите лоялни пациенти станаха родители и започнаха да водят при нас и децата си. Така по естествен път станахме своеобразна семейна клиника, с което истински се гордеем! Това е доверие, което за нас означава голяма отговорност. Държим да я оправдаваме всеки ден. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button