Какво знаем за тях?

Мост на зъб

Макар този материал да е на тема “Зъбен мост”, ще използваме възможността да разкажем и за неговата по-добра алтернатива – денталните импланти. Така ще имате пълния набор от знание, което да ви помогне при избора на начин за възстановяване на изгубени зъби. 

Бързаме отсега да кажем ясно, че нашият категоричен избор е в полза на денталните импланти. А в следващите редове разказваме защо. 

Мост на зъб 01
Предимства и Особености

Какво представлява един зъбен мост?

Зъбният мост е протетична конструкция, предназначен да компенсира липсата на един или повече зъби. Той се изработва в зъботехническа лаборатория по предварително изготвен прецизен дигитален проект. Най-често се състои се от две  коронки, между които в обща конструкция се изработва средната мостова част – заместителя на липсващия зъб.

Коронките се поставят чрез залепване върху предварително изпилените здрави зъби около липсващия и по този начин зъбната редица е възстановена. “Декоративният” зъб стои над венеца (откъдето идва и самото наименование “мост”), а двете съседни коронки му осигуряват стабилност. 

Както отделните коронки, така и мостовите конструкции могат да бъдат изработени от различни материали в зависимост както от лекарската препоръка, така и от предпочитанията и възможностите на пациента – металокерамика, чиста керамика, цирконий.

Цветът на един зъбен мост е същият като на останалите, естествени зъби. При процедурата пациентът не усеща болка или дискомфорт.

Съществува и възможност да се постави мост, дори да липсват носещи здрави зъби от двете страни. Това е т. нар. конзолен мост, който има опора само от едната страна и съответно се състои от две коронки – носещата и заместващата. Този тип възстановяване обаче не е много устойчиво на натоварване, затова се препоръчва само при възстановяване на предните зъби.

Зъбните мостове са познати на денталната медицина от десетилетия и продължават да бъдат масово средство за възстановяване на липсващи зъби – включително заради по-достъпната им цена. Въпреки това нашият опит сочи, че през последните години все повече пациенти се спират на денталните импланти като тяхна по-устойчива, по надеждна, по-здравословна и по-естетична алтернатива. 

Сравнение по няколко важни аспекта

Защо денталният имплант е за предпочитане пред моста?

Има редица съвсем практични причини, поради които добрите дентални клиники и зъболекари препоръчват дентални импланти вместо мостове на своите пациенти. Тук ще посочим само някои от по-важните:

Устойчивост

Денталният имплант на практика имитира корена на зъба, който се поставя оперативно във венеца и с течение на времето се интегрира в костта. А с помощта на специална надстройка върху него се изгражда коронката, която окончателно възстановява загубения зъб. Крайният резултат е единна система, която организмът разпознава и възприема по напълно естествен начин.

Комфорт

Имплантът се държи, изглежда, усеща и почиства досущ като Вашите естествени зъби. Дава ви усещане за стабилност, удобство и 100% функционалност.

Естетика

Колкото и майсторски да е изработен един зъбен мост, той си остава висящ над венеца. Това няма как да остане незабелязано, особено когато става въпрос за възстановяване на предни зъби. Възстановяването с импланти няма никакви естетически дефицити и се доближава в максимална степен до визията на естествената усмивка. 

Хигиена

Има стари и доста груби вицове за трудностите, които пациентите с мостове срещат при поддържането на оралната си хигиена. Няма да ви ги разказваме, но можем да потвърдим – висящата конструкция създава добра среда за развитие на бактерии, а те са предпоставка за инфекции. Понякога дори се налага сваляне на моста и замяната му с нов. При имплантите този риск е сведен до абсолютния минимум.

Здраве

Поставянето на зъбен мост изисква пилене на съседните невинни здрави зъби, за да могат те да носят конструкцията. Лечението с импланти е съсредоточено изцяло върху възстановяването на липсващия зъб, без да уврежда други. 

Дългосрочни последици

Мостът не е зъб. Само прилича на такъв. Липсата на корен с течение на времето води до намаляване на костта, отдръпване на венеца под моста и в крайна сметка деформация на челюстта. Това е естествен процес, срещу който нищо не може да се направи. Затова добрите зъболекари правят всичко възможно да спасят всеки зъб, който може да бъде спасен. А ако не може – препоръчват слагане на имплант, който играе блестящо и пълноценно ролята на естествения зъб.  

Мост на зъб 02
Изберете най-добрата клиника!

Решението е в Medical Dent

При посещението ви в дентална клиника Medical Dent ще ви обясним подробно ползите, предимствата и рисковете от лечението със зъбен мост или с дентални импланти. Крайното решение ще вземете Вие, а ние можем да гарантираме майсторско и дългосрочно изпълнение, което да ви служи вярно. Защото покриваме всички необходими световни стандарти за това:

  • Дентални лекари на световно ниво с безупречна квалификация и богат опит в лечението на липсващи зъби.
  • Индивидуален план за лечение, който отразява специфичните нужди на всеки отделен пациент.
  • Прецизна съвременна техника, която ни помага за постигането на безупречни резултати – както при слагането на конструкциите, така и при изработката на естетическия им завършек – самите коронки.
  • Утвърдени в последните достижения на денталната медицина и имплантологията протоколи за лечение, които стриктно следваме.
  • Проследяване на Вашия случай след лечението и индивидуални препоръки за последваща профилактика и лична грижа.

Дентална клиника Medical Dent е първата специализирана клиника за имплантология не само в София, но и в цяла България. Видяхме и разбрахме перспективите пред този сегмент от стоматологията още преди близо две десетилетия, когато взехме решение нашата клиника да работи с фокус към имплантологията.

Днес се гордеем с богато “портфолио” от пациенти, чиито усмивки сме възстановили. Те ни дават самочувствие да заявим, че в търсенето на наистина качествена имплантология дентална клиника Medical Dent не е просто добър избор. Тя е единственият избор.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button