Show Menu

   

През Средновековието повечето болести се лекували с пиявици. Хората вярвали, че щом им „пуснат кръв“, ще оздравеят. Методът бил смятан за модерен и изключително ефикасен. Той има своите последователи и до ден днешен.

И за децата обаче е ясно, че днешната медицина предлага много по-надеждни, съвременни, резултатни и безболезнени решения. И че ако някой се е излекувал след терапия с пиявици, това най-вероятно се дължи на добър късмет.

По същия начин стоят нещата и с денталната медицина. През последните години тя се развива стремглаво, методите за лечение стават все по-бързи и сигурни, пациентите получават все по-качествени, модерни и високотехнологични грижи.

Въпреки това много от зъболекарите продължават да тачат и прилагат „средновековни“, морално остарели и отхвърлени от науката практики. Така те в най-добрия случай подвеждат пациентите си и ги лишават от възможността да получат най-доброто лечение. А в най-лошия застрашават здравето им.

Ние искаме нашите пациенти да получат най-доброто лечение. Вярваме, че това е тяхно право и наше задължение. Затова стартираме серия от статии, които по достъпен и разбираем начин ще повишат информираността ви, ще разсеят страховете ви и ще развенчаят някои митове. Митове, които за съжаление все още се радват на доверие и популярност в зъболекарското съсловие. А не би трябвало.

Започваме с най-модерния и динамично развиващ се сегмент от стоматологията – имплантологията. И с митовете за „предимствата“ на базалните импланти пред класическите винтови импланти.   


МИТ 1:

Базалните импланти са модерно решение при липсващи зъби.

ИСТИНА:

В Съединените щати и развитите европейски страни базалните импланти вече не се използват. А в много държави дори са официално зачеркнати като опасни за здравето.


 МИТ 2:

Поставянето на базалния имплант е по-малко инвазивно и следователно по-безболезнено

ИСТИНА:

Няма връзка между болката и вида имплант. Дали пациентът ще изпита страдание и в двата случая зависи изцяло от опита и уменията на лекаря, който извършва операцията. Поставянето на винтов имплант обаче е изключително прецизно и минимално инвазивно. Нещо повече! Развитието на технологиите вече позволява имплантът да се поставя чрез предварително подготвен хирургичен водач след 3D скенер, което практически елиминира риска от увреждания и болка.


МИТ 3:

При базалните импланти не се налага поставяне на допълнителна кост

ИСТИНА:

Без значение от вида на импланта, наличието на достатъчно кост е решаващо за правилното му поставяне. Ако тя липсва, лечението ще е неуспешно. При базалните импланти обаче дори ще крие риск от счупване на костта.


МИТ 4:

Базалните импланти могат да се натоварят веднага с нови зъби.

ИСТИНА:

Винтовите – също. Само за един ден пациентите могат да се сдобият с чисто нова усмивка.


МИТ 5:

Базалният имплант има гладка повърхност, която го пази от бактерии и увреждане на околните тъкани.

ИСТИНА:

И пиронът е гладък. Имплантите обаче би трябвало да предлагат повече надеждност от един пирон. Точно такава надеждност гарантира винтовият имплант. Неговата повърхност осигурява условия той да се слее с костта и по този начин да се превърне в естествена част от организма. Наричаме този процес остеоинтеграция.

Няма никаква връзка между замърсяването и вида на импланта. Редките случаи на инфекции са резултат от лоша хигиена по време на операцията и след нея. Тоест зависят изцяло от два фактора - компетентността на лекаря и отговорността на пациента.


МИТ 6:

Базалният имплант е по-надежден, защото се закрепва механично в две твърди точки на костта.

ИСТИНА:

Това на практика увеличава неимоверно риска от усложнения. Защото интервенира много по-голям периметър от тъкани и кост, отколкото се налага с класическия винтов имплант при същите качество и надеждност. Имплантологията не е дърводелство. Нашата цел не е да „забодем здраво“ импланта в челюстта на пациента, а да го превърнем в естествена част от тази челюст.


МИТ 7:

Базалният имплант е много по-сигурен в дългосрочен план, защото е закрепен механично.

ИСТИНА:

Базалният имплант крие много повече рискове от инфекции и усложнения, тъй като не позволява прецизно изграждане на зъба. Той стърчи над венеца като гъба на пънче, а това улеснява задържането на храна и проникването на микроби. Накратко – създава логична предпоставка за възпаления и инфекции. И, меко казано, спорен естетичен ефект.

Винтовите импланти позволяват на новия зъб да „влезе“ в подвенечното пространство и така усмивката максимално да се доближи до първоначалния си естествен вид.   


 МИТ 8

Базалният имплант е едночастов, което го пази от замърсяване.

ИСТИНА:

Отново – няма никаква връзка между двете неща. Хигиената зависи от лекаря, който оперира. Връзката между двата компонента на винтовия имплант е напълно стерилна и безопасна.


МИТ 9

Монолитната структура на базалния имплант го прави по-издръжлив и надежден.

ИСТИНА:

Тази монолитност всъщност представлява огромно неудобство, защото блокира всякаква възможност имплантът да бъде коригиран, наместван и нагласян според необходимостта на съответния пациент и спецификата на челюстта му. При винтовите импланти тази необходимост е предвидена, за да се постигне максимална прецизност и резултати, идентични с естествения вид на усмивката. Именно заради това винтовият имплант е от две мобилно свързани части. При базалния често тези корекции се извършват с клещи по начин, който е неприятен за пациента и допотопен от медицинска гледна точка. Грубата манипулация с клещите крие реален риск от увреждане на метала и дори неволно изтръгване на прясно поставения базален имплант.   


МИТ 10

Базалните импланти не падат, защото са механично закрепени. Винтовите се отхвърлят от организма.

ИСТИНА:

В глобален мащаб изгубените импланти са под 2 процента. Това означава, че статистически има по-голям шанс да изгубите някой от естествените си зъби, отколкото поставения ви имплант. Най-често неуспешните случаи се дължат не на „отхвърляне от организма“, а на възпаления поради неспазване на устната хигиена и неумела техника на лекаря. Затова бъдете грижливи към себе си и се информирайте добре на кого поверявате здравето си. Ние винаги сме готови да ви помогнем.   


МИТ 11

Базалният имплант е евтин.

ИСТИНА:

Вашето здраве не е евтино.

Спомняте си старите пломби от амалгама, нали? Много пациенти все още имат в устата си от сивата метална сплав. Навремето други пломби нямаше. Но днес никой уважаващ себе си зъболекар няма да ви ги предложи. Макар да са най-евтините.

По същия начин стоят нещата и с имплантологията. Тя е революционен начин за възстановяване на липсващи зъби, който набира впечатляваща популярност. Благодарение на нея остарелите, опасни и неудобни протези и мостове остават в миналото. Имплантологията създава възможност хората отново да се усмихват със самочувствие и да се хранят с удоволствие. Това са две от най-важните дейности в нашия живот, с които не бива да правим компромис

Ние не искаме да правим компромиси. Затова няма да ви лекуваме нито с амалгама, нито с... пиявици. Ще ви предложим най-доброто. В имплантологията днес това е класическият винтов имплант. Убедени сме в това, защото опитът и практиката го доказаха. 

Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.