Show Menu

Видове импланти - базални импланти или винтови импланти

   

Бързото развитие на лечението с дентални импланти довежда до най-различни методи за подобряване на резултатите.

Опитите за лечение с имплантиране датират още от най-дълбока древност. Правени са опити да се имплантират зъби, направени от седеф, слонова кост, злато и др.

Съвременните дентални импланти водят началото си от 60-те години на 20-ти век, когато Бранелерх и екип от специалисти в Гьотеборгския университет работят по въпроса за взаимодействие между денталните импланти от титан и костта около тях.

Процесът на заздравяване на костта около денталните импланти се нарича остеоинтеграция.

Всички световни центрове, занимаващи се с дентална имплантология, признават нуждата от остеоинтеграция с цел дългосрочност на резултатите.

В историческото развитие на денталните импланти се наблюдава стремеж към това:

 1. Да се съкрати времето за заздравяване на имплантите.
 2. Да се поставят зъби максимално скоро след операцията.

Тези цели пред нас се поставят като изискване от пациентите, които са все по-информирани и търсят все по-добър комфорт и бърза социална адаптация.

Защо да изберете винтови импланти, а не базални импланти?

 • Причина 1: Многократно по-добра естетика

Широко разпространените базални импланти са едночастови. Веднъж поставени, те не могат да се донагласят или наместват, което може да доведе до изключително компромисни естетични решения.

Винтовите импланти са от две части, което позволява тяхното донагласяне и спомага за много по-добри естетически резултати.

 • Причина 2: По-бързо заздравяване

При поставянето на базални импланти се използва голяма част от костта, което налага по-дълбока интервенция. Това води до нуждата от по-дълъг срок от възстановяване.

При винтовите импланти се създава малък Т-образен прорез, благодарение на който се запазва нормалният вътрешен поток на кръв и течности в костта. Това спомага предстоящото възстановяване да е значително по-бързо.

 • Причина 3: Дългосрочност на резултатите

Според всички световни центрове, занимаващи се с дентална имплантология, бързото оздравяване е от изключителна важност, за да бъдат постигнати дългосрочни резултати.

При лечението с базални импланти възстановяването е по-дълго, което може да доведе до по-краткотрайни резултати.

Оздравяването след интервенция с винтови импланти е значително по-бързо от това с базални импланти, което гарантира дългосрочност на резултатите.

 • Причина 4: Редуциран риск от усложнения и инфекции

Интервенцията при поставянето на базални импланти е много по-инвазивна, тоест рискът от усложнения и инфекции е по-голям.

Винтовите импланти редуцират тези и други нежелани странични ефекти, тъй като интервенцията е по-щадяща за организма.

 • Причина 5: Безболезнено оздравяване

Поради по-агресивното им поставяне, базалните импланти не гарантират безболезнено оздравяване и възстановяване.

Тъй като винтовите импланти са по-малко инвазивни, бързото и безболезнено оздравяване е сигурно.

 • Причина 6: Моментални резултати

При използването на базални импланти срокът за поставяне на зъбите е до 3 дни след поставянето на имплантите.

При винтовите веднага след изваждането на зъба могат да бъдат поставени здраво фиксирани зъби, дори при пациенти с пародонтални заболявания, което дава високо ниво на комфорт и възможно най-кратък срок, в който да получите своите нови зъби и да възвърнете красивата си и лъчезарна усмивка.

 • Причина 7: В дългосрочен план винтовите импланти са по-добрият избор спрямо лечението с протези и мостове.

Протезите и мостовете са остарелият начин за заместване на падащи зъби.

Винтовите импланти са иновативната им алтернатива. Те са направени от титан – най-добре съвместимия с човешкото тяло метал.

Лечението с тях е минимално инвазивно и здравите съседни зъби са предпазени от изпиляване. Имплантите са подходящи за почти всички пациенти, независимо дали им липсват един, няколко или голямо количество зъби.

Базални импланти 1

Защо да изберете лечение с винтови (класически) дентални импланти в дентална клиника „MEDICAL DENT“?

Екипът на дентална клиника „MEDICAL DENT“ се състои от опитни и висококвалифицирани професионалисти в сферата на стоматологията. Много от тях са автори на курсове и обучения, както и носители на редица местни и международни награди. На сайта ни можете да разгледате повече информация за всички специалисти и техните квалификации.

Всички кабинети на клиниката са оборудвани с модерна апаратура и най-иновативните технологии и материали, за да Ви гарантираме максимално ефективни и дълготрайни резултати.

Също така всички нужни процедури по лечението ви се извършват на място при нас, без да се налага да се разкарвате за снимка, изследване или скенер.

„MEDICAL DENT“ се намира в централна и оживена зона с удобен транспорт от всички квартали на София. Тъй като много от процедурите изискват неколкократни посещения, това е голямо предимство. Можете да стигнете до нас бързо и лесно, без да се налага да преобръщате целия си график.

Базални импланти 2

Етапи на лечение с импланти

 1. Предварителен преглед, на който се изяснява и анализира настоящото цялостно състояние на зъбите и устната кухина на пациента и се изготвя индивидуален план за лечение според нуждите и изискванията му.
 2. Планиране на необходимия брой импланти и прецизното им поставяне с 3D навигация.
 3. След поставянето са необходими няколко месеца, в които имплантът да се свърже стабилно със съответната кост. Когато изтече този срок, се преминава към поставяне на надстройка.
 4. Последният етап е свързан със създаване проект за дизайн на усмивката и изработка на необходимите възстановявания (напр. коронка или мост) в специална зъботехническа лаборатория. При поставянето на тези възстановявания специалистите обръщат внимание най-вече на това да се съчетават по най-добрия начин с останалите зъби, за да бъде постигната хармонията между цвета и формата на възстановените зъби и тези на останалите зъби.
Базални импланти 3

Концепция за лечение ALL ON 4

Живеем във време, в което ни се иска всичко да става все по-бързо и да имаме резултати веднага.

Това е причината при лечение с базални импланти да се търси поставяне на зъбите „веднага”- до 3 дни след поставянето на имплантите!

При лечението с дентално имплантиране това се нарича имедиантно натоварване или натоварване след поставянето на имплантите! В историческото развитие на имплантите моменталното натоварване се нарича All on four и е описано през 80-те години на 20-ти век. През този период от време в света е натрупан огромен опит, свързан с моменталното натоварване на винтовите импланти. Статистиката по въпроса за това винтовите импланти да могат да бъдат натоварени моментално е достатъчно достоверна и сега ние знаем как да постигаме бързо функционални и естетични резултати.


Като обобщение можем да посочим, че в днешно време трябва да отчетем заслугите на базалните импланти за развитието на имплантологията като цяло.

Но при съвременните познания, с които разполагаме, определено винтовите импланти ни дават възможност да получаваме резултати, напълно съпоставими с тези на базалните импланти, но с много по-добра естетика и функционалност!

Защо да изберете винтови импланти, а не базални импланти?

Защо да изберете лечение с винтови (класически) дентални импланти в дентална клиника „MEDICAL DENT“?

Етапи на лечение с импланти

Концепция за лечение ALL ON 4

Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.