Защо се налага вадене на мъдрец?

Вадене на мъдрец

Те се появяват последни, но често са сред първите, които си тръгват. Мъдреците, известни още като третите молари, са зъбите, които създават много грижи на пациентите. Затова и в много случаи се налага те да бъдат извадени.

Защо? И какво е важно да знаем, ако ни предстои вадене на мъдрец – ще научите от следващите редове.

Специфика на мъдреците

Мъдреците обикновено поникват след приключване на пубертета – в интервала между 18 и 25 години. При някои хора обаче те изобщо не пробиват. Най-често причината за това е недостатъчно голяма челюст. Затова третите молари при тези пациенти остават в костта. 

Причини На Лечението

Какви грижи могат да създадат?

В общия случай последният кътник би трябвало да пробие, да застане на мястото си редом с останалите и да завърши оформянето на зъбната дъга. Поради голямото закъснение, с което се появява обаче, е възможно той да “тръгне” неправилно и да размести нейната подредба. А това, от своя, страна може да наложи ортодонтско лечение.

Съвременната дентална медицина вече е в състояние да установи тази потенциална възможност много отрано и да вземе мерки за предотвратяване на подобно разместване. Затова съветваме родителите да заведат децата си на преглед при ортодонт, веднага щом започне процесът по подмяна на млечните зъби с постоянни.

Също препоръчваме състоянието на последните кътници да се следи от специалист по време на растежа им и след това, дори да няма болка или друго оплакване. 

Освен че причиняват струпване и разместване на зъбите, мъдреците са податливи и на възпаления – като перикоронарити или пародонтити. Някои от тези възпаления могат да бъдат болезнени, да предизвикат събиране на гной или увреждане на венечната тъкан. Затова, ако установите, че тези състояния зачестяват, прогресират или предизвикват усложнения, е дошло време за вадене.

Какви са симптомите при проблеми с мъдрец?

Симптомите при усложнения, свързани с мъдрец, могат да бъдат разнообразни. Затова съветваме да не гадаете, а още при първите сигнали за тревога да посетите своя зъболекар. 

Все пак някои от най-масовите признаци, че нещо не е наред, са:

 

 

  • Болка. Тя най-често е едностранна, може да бъде от слаба до непоносимо силна. Обхваща челюстта, мандибуларната става или врата.
  • Оток. Той възниква заради възпалението на венците и лигавицата на устата. Най-често е малък, но при по-сериозна инфекция може да обхване цялата челюст. При това състояние не е изключено и да вдигнете температура.
  • Нарушена подредба на зъбите. Това е по-дългосрочен симптом, който обичайно е съпътстван от дискомфорт и усещане за натиск, докато стане видим. Съветваме да не чакате този момент.

Зъболекарят ще прецени дали състоянието Ви налага екстракция. Ной-често до това решение се стига, когато се прецени, че той повече носи повече вреда, отколкото полза. 

Как протича екстракцията?

Ваденето на мъдрец не е мечтано преживяване за никой пациент. В дентална клиника Medical Dent сме наясно с това и сме се постарали да го направим максимално лесно, бързо и предвидимо преживяване. Наред с това Ви гарантираме спокойствие по време на процедурата и отлични резултати след нея, защото имаме богат опит с успешно екстрахирани мъдреци. И така:

Колко време трае процедурата?

В стандартния случай ваденето на мъдрец най-често отнема 20-30 минути, но при някои отделни пациенти може да продължи и до час. Важно е да се знае, че, макар и добре позната, това не е безобидна процедура. За нея се изисква майсторство, особено в по-коварните случаи, когато зъбът е труднодостъпен или още не е пробил напълно. В дентална клиника Medical Dent имаме тази подготовка и можем да Ви уверим, че владеем висшия пилотаж в успешното и безпроблемно вадене дори и на най-упоритите мъдреци. 

Може ли наведнъж да се извади повече от един мъдрец?

Да. Но не може повече от два. Те трябва да са от една и съща страна, за да може пациентът да се храни на другата. 

Болезнено ли е ваденето на мъдрец?

Не. Процедурата е безболезнена, тъй като на мястото е поставена упойка. По време на манипулацията се усеща само натиск. След като действието на упойката отмине обаче, е възможно да се появи болка. Нейната сила варира според сложността на манипулацията, но стандартните обезболяващи медикаменти са напълно ефективни за преодоляването ѝ.

В редки случаи е възможно “наследството” на моларите да бъде по-голямо предизвикателство за пациента и да доведе до лек оток, слабо повишение на температурата, главоболие. Зъболекарят ще знае това предварително. Той ще Ви предупреди какво да очаквате и какви мерки да вземете, за да облекчите този краткотраен дискомфорт и да избегнете усложнения след процедурата. Пак той ще Ви инструктира подробно и за 

Последващите грижи

Изрядната орална хигиена е от ключово значение след такава процедура. Почиствайте добре с четка за зъби и вода за уста, но избягвайте участъка на операцията. Препоръчва се в първите дни след нея устата да не се жабури, а само леко да се изплаква.

Няколко дни след екстракцията е по-добре да консумирате меки и течни храни, а когато преминете към твърда, я дъвчете от срещуположната страна. 

Важно е след вадене на мъдрец да спазвате следните лекарски препоръки:

  • Да не пушите и пиете алкохол;
  • Да приемате напитки на стайна температура;
  • Да не се натоварвате физически;
  • Да не смучете раната.
Естетична стоматология 01
Изберете най-добрата клиника!

Защо в Medical Dent?

Защото ваденето на мъдрец е позната, но въпреки това сериозна процедура, която изисква богат опит, майсторство и безупречни хирургически умения. В дентална клиника Medical dent те са налице. Затова при нас ваденето на мъдрец се извършва след детайлна диагностика и спрямо всички съвременни изисквания за безопасност, стерилност и комфорт на пациента. 

Преди процедурата ще отговорим подробно на всичките Ви въпроси, а след нея ще се погрижим за бързото Ви и безболезнено възстановяване.

Светът е пълен с пациенти, които по една или друга причина са се подложили на тази процедура. Голяма част от българските пациенти са направили това именно в Medical Dent. Има защо да е така!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button