Защо се налага вадене на зъб?

Вадене на зъб

Ще познаете добрия зъболекар по това, че до последно и с всички усилия се опитва да спаси болния зъб от изваждане. Преди много години, когато денталната медицина още не беше достатъчно напреднала, болката в зъба се приемаше като достатъчна причина той да бъде премахнат. Днес – за радост – тези вехти концепции са завинаги зачеркнати. А съвременната стоматология предлага все повече и все по-ефективни методи за лечение на денталните заболявания. 

Но все пак има случаи, в които дори те не могат да помогнат. Тогава ваденето на болния зъб се превръща в единствена и неизбежна алтернатива.  

Причини На Лечението

Кога се препоръчва?

Екстракцията е процедура, към която се пристъпва само в краен случай.

Повечето от тези “крайни” случаи са свързани с тежки разрушения на зъба и неговите корени, със сериозни възпалителни процеси или нелекувани, усложнени състояния. Всички те водят до невъзможност зъбът да изпълнява нормалните си функции, а биха могли да представляват и риск за цялостното орално здраве на пациента:

Сериозни фрактури

До подобен тип увреждане най-често се стига в резултат на тежка травма – при удар или инцидент. До едно положение денталната медицина разполага със средства за лечението на подобни случаи. Но ако зъбът или коренът му са силно разрушени, те не могат да бъдат спасени.

Агресивни и нелекувани пародонтити

Пародонтитът е инфекциозно заболяване, което атакува венечната тъкан около зъбите и впоследствие – ако остане нелекуван – костта. В резултат тя започва да се “топи” и се появява риск от загуба на зъбите. За да се предотврати разпространението на инфекцията и пълното обеззъбяване, е възможно зъболекарят да препоръча вадене на проблематичния зъб и замяната му с дентален имплант. 

Други тежки инфекции и възпаления

Упорити и повтарящи се грануломи, нелечими кисти и други усложнения също биха могли да бъдат причина за принудителна екстракция. Принципно възпалителните процеси се лекуват медикаментозно, но понякога и най-мощният антибиотик не е в състояние да ги овладее. В зависимост от състоянието Ви зъболекарят ще прецени дали да опита и други средство за лечение, или да пристъпи към изваждане на зъба. 

При неправилно разположени или ретинирани мъдреци

Случва се мъдреците, които се появяват на бял свят доста след останалите зъби, да поникнат неправилно. В тези случаи те започват да “бутат” съседните и премахването им е препоръчително. Понякога мъдреците не пробиват изобщо, но при неправилно разположение могат да проявят болезнени симптоми и да нанесат идентични поражения вътре в костта. Отново мъдреците са най-рискови за развитие на пародонтит, защото зоната около тях е най-труднодостъпна и не позволява прецизно почистване. Във всички тези случаи стоматологът ще прецени дали се налага тяхното изваждане. 

Липса на място

Понякога причината да се лишим от някой зъб не е увреждане, а чисто ортодонтско съображение – когато се налага корекция с брекети или дентални алайнери. Ако зъбите са прекалено големи, е възможно зъболекарят да Ви препоръча изваждане на един или повече, които да отворят място за правилната подредба на зъбната дъга. 

Как протича стандартната процедура по вадене на зъб?

Няма да е честно, ако започнем да Ви убеждаваме колко приятна е процедурата по вадене на зъб. Не е приятна. Но не е и страшна, затова няма причина за паника. Ето какво да очаквате: 

Поставяне на упойка

Ще инжектираме медикамент в зоната около зъба, за да не изпитвате болка по време на процедурата. По-често използвана е локалната упойка, която въздейства само съответната област. До пълна упойка прибягваме, само ако се налага да бъдат извадени няколко зъба в рамките на едно посещение. 

Предварителна подготовка

Преди да се премине към самото изваждане, ще подготвим зоната около зъба чрез отлепяне на венеца от него с помощта на специален инструмент. 

Разклащане на зъба

Същинската процедура по вадене на зъб започва с неговото разклащане. За целта зъболекарят обхваща зъба с клещи и извършва последователни внимателни, но решителни движения на зъба в двете посоки. Негова е преценката кога разклащането е достатъчно и зъбът е готов за изваждане. 

Самото вадене на зъба

С плавни движения и леко извиване зъбът се изважда от костната алвеола. Задължително се прави проверка на мястото за останали части от зъба и неговите корени. 

Дезинфекция и затваряне на раната

След финала на процедурата зъболекарят ще дезинфекцира мястото, за да гарантира бързо и безопасно заздравяване. Стените на раната ще бъдат почистени прецизно и кухината ще бъде притисната с марля в продължение на няколко минути, за да се затвори. При по-сериозните случаи, като например вадене на ретиниран мъдрец, понякога се налага раната да се затвори с няколко шева.

В първите няколко дни след процедурата е нормално да имате леки оплаквания, но бързаме да Ви успокоим – не са признаци за усложнение или опасност. Възможно е да имате леко кървене, което ще отшуми бързо. Или да усещате лека до средно силна болка, с която стандартните обезболяващи средства се справят напълно успешно. 

Естетична стоматология 02

Защо да се доверите на Medical Dent?

Ние знаем, че загубата на здрав зъб е твърде висока цена за всеки пациент. Затова нашите лекари ще направят всичко възможно да спасят дори тези, които Вие самите сте прежалили. 

Но ако все пак се окаже неизбежно – правилното място за вадене на зъб в София (а защо не и в България) – е дентална клиника Medical Dent. 

Екстракцията не е проста работа, особено при по-заплетените случаи. Тя изисква правилна преценка, прецизност, повишено внимание, опит и решителност. В Medical Dent имаме богата експертиза и още по-богата биография, с която сме доказали всичко това. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button