Какво знаем за ортодонтията?

Ортодонтия

Ортодонтията е този дял от денталната медицина, който се занимава с изучаване и лечение на неправилно подредените усмивки. За съжаление природата понякога не е благосклонна към нас и подрежда зъбите ни по начин, който не съответства нито на естетическите, нито на здравните критерии. За радост обаче съвременната ортодонтия е готова с красиво и ефективно решение за всеки подобен случай. 

Оротодонтия 01

Профилактика и лечение при ортодонт

Профилактичните посещения в кабинета на специалиста по ортодонтия трябва да започнат от ранна детска възраст – около 5 години, когато приблизително започват да падат млечните зъби и да се появяват постоянните. Детският ортодонт ще направи рентгенография, за да установи дали има риск от изкривявания, неправилно разположение на постоянните зъби, деформации, увреждане на захапката или проблеми с челюстта. И въз основа на този преглед ще препоръча правилните методи за навременно лечение.

Ключовата дума тук е “навременно”. Съвременната ортодонтия постига отлични резултати във всяка възраст, но най-ефективна е именно в ранните етапи от развитието на детето и неговата челюст. Ранната корекция би спестила редица естетически тревоги и здравословни рискове за порасналия пациент, когато лечението е по-трудно, по-времеемко и – не на последно място – с по-висока цена.

Освен естетическите, има и чисто медицински мотиви да не чакате – оставени без лечение, ортодонтските проблеми могат да доведат до усложнения от различен характер при възрастния човек – изтриване на зъбите, пародонтални грижи, допълнителни деформации, риск от инфекции поради затруднена орална хигиена

Но когато и да решите да пристъпите към корекция на зъбната дъга чрез ортодонтия, е по-добре от никога. А специалистите по ортодонтия в дентална клиника Medical Dent са подготвени да Ви предложат най-добрите решения за Вашите конкретни нужди.

Какви са рисковете?

Кога се налага ортодонтско лечение?

Когато реши да си прави шеги с нас, природата може да бъде много изобретателна. Затова и специалистите по ортодонтия са подготвени да посрещнат разнообразие от казуси. Част от тях са:

  • Обратна захапка. Тя би могла да бъде обратна, когато долната челюст е по-издадена от долната. Ръбцова, когато двете челюсти се срещат, вместо горната да захлупва долната. Кръстосана – когато част от предните зъби прилягат както трябва, но друга част – никак.
  • Неправилно подредени зъби
  • По-големи разстояния между зъбите. Когато става въпрос за предните, това се нарича диастема. При останалите зъби – трема.
Оротодонтия 02

Orthodontics

Оротодонтия 03
Методи на лечение

Магията на ортодонтията

Съвременната ортодонтия разполага с богат арсенал ефективни средства за коригиране на неправилно подредените зъби, а Вашият зъболекар ще подбере и препоръча най-ефективното за Вашия конкретен случай. Най-общо обаче принципът на действие при всички тях е един – това е биологичен феномен, при който чрез оказване на натиск върху зъба се стимулира стопяване на кост там, където тя не е нужна, и създаване на нова – на правилните места. Именно тази “реорганизация” води до правилната подредба на зъбите в края на лечението. 

Какво представлява лечението в областта на ортодонтията?

Три са основните средства, с които си служи ортодонтията за постигане на идеалната зъбна дъга. А те от своя страна разполагат с безброй възможности за индивидуална адаптация – така, че да бъдат възможно най-бързи и ефективни за всеки конкретен пациент:

Шини

Те се препоръчват най-вече в детската ортодонтия. Представляват снемаеми корекционни апарати, изработени от метал, които през определен период от време се “натягат” така, че да продължат с оказването на натиска върху зъбите и да коригират захапката. Този тип лечение е изключително ефективен в детската възраст, стига да се справите с тежката задача да дисциплинирате малкия пациент в редовното носене на шините. 

Брекети

Те могат да бъдат метални или керамични, и са подходящи за ортодонтско лечение при пациенти в младежка или зряла възраст.

Метални Брекети

Съвременните модели метални брекети са много по-естетични и дискретни от използваните назад в годините шини. Всъщност в наши дни носенето на такива корекционни апарати вече съвсем не се възприема като някакъв недостатък. Напротив – това е признак, че се грижите за себе си. А визията на брекетите през последните години се разви до такава степен, че те вече приличат повече на красив аксесоар, отколкото на лечебно средство. 

Те са изработени от първокласна неръждаема стомана по предварително изготвен и планиран от ортодонта модел. Прикрепват се индивидуално към всеки зъб, а помежду си са свързани чрез метална дъга – именно тя оказва натиска върху зъбите и с течение на времето спомага за наместването им в желаната правилна позиция. Ако желаете металните брекети да не се виждат, има възможност те да се поставят от вътрешната страна на зъбните редици. Това обаче означава да полагате максимални усилия за внимателното им почистване впоследствие. Металните брекети се закрепват за зъбите и не могат да се свалят по време на целия лечебен период, който продължава индивидуално за всеки пациент и се определя от лекаря. За целта ще трябва да го посещавате редовно по фиксиран от него график, за да може той да проследи прогреса на лечението. 

Керамични Брекети

Керамичните брекети се предлагат на малко по-висока цена, но пък са прозрачни или с цвета на самия зъб, което ги прави много предпочитани от пациентите. Принципът им на действие е същият, същите са и настойчивите ни препоръки за щателно почистване – то е от ключово значение, за да не се стигне до промяна в цвета на апарата и – по-важното – увреждане на зъбите по време на лечението в областта на ортодонтията.

Прозрачни снемаеми шини

Прозрачните шини, известни като алайнери, стават все по-популярен метод за корекция на усмивката в ортодонтията. Те също се изработват специално за Вас в няколко комплекта, които следват напредъка на лечението и с всеки следващ осигуряват необходимия натиск за продължаването на корекцията до постигане на желания резултат. Имат три големи предимства пред брекетите:

  • Дискретност

Прозрачните шини са почти незабележими, които дава спокойствие и увереност на пациентите да поддържат социалния си живот без притеснения. 

  • Право на избор

Другият голям плюс на алайнерите е възможността те да се свалят и поставят обратно. Това дава възможност на пациента сам да избира времето от денонощието, в което да ги носи.

  • Хигиена

Прозрачните снемаеми шини позволяват поддържането на много по-добра орална хигиена и не налагат промени в хранителните Ви навици. 

Оротодонтия 04
Оротодонтия 05
Оротодонтия 06

Има ли отрицателни ефекти от лечението?

Не. Ортодонтското лечение е проверено, доказано и резултатно – стига да се проведе от квалифициран специалист по правилен начин. Държим обаче да сме откровени с нашите пациенти – особено в началния етап е възможно да усетят някои неудобства. Те са напълно пренебрежими и скоро ще забравите за тях, но държим да сте информирани:

  • Усещане за натиск. Това усещане е съвсем реално, но особено в началото може да Ви причини известен дискомфорт. Важно е да помните, че притискането на зъбите означава ефективност на лечението. То обаче не бива да преминава в болка. Ако усетите такава, обърнете се към Вашия ортодонт- 
  • Леки промени в дикцията. В началото може да изпитвате известни трудности да артикулирате правилно всички звуци. Бъдете спокойни, въпрос на много кратко време е да свикнете. А и вече е доказано от дългогодишната ни практика, че проблемът изглежда много по-голям за пациента, отколкото реално е. 
  • Необходимост от много старателна орална хигиена. Ние така или иначе я препоръчваме на всички пациенти, без значение дали носят брекети, или не. Но почистването при ортодонтско лечение има специфики, които трябва да се спазват наистина стриктно, за да не се компрометират резултатите. Вашият ортодонт ще Ви даде правилните насоки за това. 
Процес на лечение

Какво представлява ортодонтското лечение в дентална клиника Medical Dent?

Процес на лечение, изисквания и зададени въпроси от наши пациенти! Бъдете уверени и спокойни по време на лечението си при нас!

Оротодонтия 07

Причини да се доверите на Медикъл Дент

От рентгеновата снимка, през правилната диагноза и прогноза, до професионалната преценка за лечението, изработването на прецизния корекционен апарат и проследяването на лечението до успешния му красив завършек – тази “пътека” е утъпкана до съвършенство в дентална клиника Medical Dent.

Ортодонтията за нас е топ приоритет, защото сме наясно, че тя е ключова за предотвратяването на редица други дентални заболявания и усложнения. Затова инвестираме – във висококвалифицирани и опитни специалисти, които прилагат успешно най-модерните методи за корекция на усмивката. И във високотехнологично оборудване, което ни помага да проведем гладко, безболезнено и ефективно лечение. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button