В коит случаи се нуждаете от:

Шини за зъби

Шините са добре познати и използвани от дълги години средства в денталната медицина, чието предназначение най-често е да коригира неправилно разположение на зъбите в ранната детска възраст. Приложенията на шините обаче често отиват далеч отвъд това. 

Шини за зъби 01
Какво знаем за шините?

Какво представляват шините за зъби и какви видове има?

Шините за зъби са специални устройства, които се изработват по индивидуален проект за всеки пациент от меки или твърди силиконови материали. Във всички случаи те се поставят върху зъбите с цел предпазването им от различни потенциални увреждания или коригиране на зъбната дъга. Едно от големите удобства на шините е възможността те да се свалят и слагат обратно. 

Ето основните видове предназначение на шините: 

За защита при спорт и физически активности

Поставяне на шини може да се препоръча и на хора, които нямат ортодонтски проблеми – например за предпазване на зъбите при спортисти и хора, които се занимават с потенциално травматична физическа активност. Те предпазват от счупване, изтласкване и други травми, като абсорбират силата на удара и я разпределят я по равномерен начин върху дъвкателния апарат и челюстта. 

За коригиране на неправилна захапка

Неправилно разположение, струпване на зъби, твърде големи разстояния или липса на такива – често се случва природата да не подреди усмивката ни точно както ни се иска. Тези деформации е най-добре да бъдат коригирани още в най-ранна детска възраст. В противен случай те влияят не само на естетиката, но и създават предпоставки за усложнения при развитието на челюстта, за нарушение във функционалността на дъвкателния апарат, увреждане на венците и други. 

Най-ефективният начин за коригиране на тези несъвършенства при децата, а в много случаи и при възрастните, са шините – снемаеми апарати, които упражняват натиск върху челюстта в правилната посока. През определен период от време в рамките на ново посещение ортодонтът ще ги фиксира в нова позиция спрямо прогреса на лечението, за да продължи натискът до постигане на желания окончателен резултат. А за да събудим интереса на детето и желанието му активно да носи шините, можем да изберем атрактивни шини с различни свежи илюстрации и цветни комбинации. Разбира се, те могат да бъдат и напълно безцветни. Материалът, който се използва за изработката на тези ортодонтски апарати, е висококачествен, гъвкав и безопасен. Той не предизвиква алергични реакции и раздразнения.

За защита при нощно стискане на зъбите

Много хора страдат от нощно стискане на челюстта и скърцане със зъби – това е т. нар. бруксизъм. Макар да изглежда безобиден, той може да доведе до изтриване на зъбите, болки в челюстта, общ дискомфорт. Това е така, тъй като несъзнателният натиск, който спящият човек упражнява при бруксизма, е изключително силен.

За да намали потенциалните травми, денталната медицина предлага на тези пациенти нощни шини за бруксизъм, проектирани да намалят натиска и триенето на зъбите. Те се изработват най-често от твърд, прозрачен силикон. 

За избелване на зъбите

Съществуват различни видове професионално избелване на зъбите. Един от тях е чрез изработване на шини по индивидуален проект. Те служат като своеобразен контейнер, в който пациентът поставя избелващия агент и вече в домашни условия ги носи по няколко часа на ден до постигане на желания нюанс. 

Видове шини за зъби

Съществуват различни видове, като най-популярните детските. Те се изработват от силиконов материал, по индивидуални мерки. По този начин, те помагат за поддържане на правилната позиция на зъбите, да предотвратят неравномерности и да осигурят правилното развитие на челюстта. В зависимост от вида и предпочитанията, често могат да притежават различни детайли, включващи фигури, животни и други цветни комбинации.

Материалът, използван за изработката на тези ортодонтски апарати, е гъвкав, безопасен. Не предизвиква алергични реакции и раздразнения. В зависимост от регулируемостта си, се разграничават такива шини, които могат да бъдат регулирани според промените и нуждите на конкретния пациент, както и такива, които не могат. Шините за зъби, за разлика от брекетите, са сваляеми, и могат да бъдат премахвани по време на хранене. За поддържането им е необходимо да ги почиствате с мека четка..

Шини за зъби 02

Защо да се доверите на Medical Dent?

Има множество причини, поради които да доверите на Medical Dent. Но тук ще отбележим три от тях:

  1. История – Medical Dent е клиника, която има зад гърба си впечатляващо “портфолио” от здрави и красиви усмивки на малки и пораснали пациенти. Защото предлагаме високо качество на разумна цена. 
  2. Експертиза – от първичния преглед, през диагностиката и лечението до крайните резултати и проследяването след него – професионалистите в Medical Dent не оставят нищо на случайността.
  3. Технологии и материали – те в Medical Dent са издигнати като абсолютен приоритет, за да можем да Ви гарантираме безупречно, прецизно и безопасно лечение. Голяма част от процедурите ни са дигитализирани, а наличието на собствена лаборатория ни дава пълен контрол във всеки етап от Вашето лечение. 

Заради всичко това сме уверени, че, независимо дали се нуждаете от ортодонтско, естетическо или друго решение, можете да намерите отговора при нас – в дентална клиника Medical Dent.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button