Какво е гранулом и как се лекува?

Лечение на гранулом

Някои дентални заболявания възникват и протичат безсимптомно. Грануломът е един от тях. Макар да атакува тихо и коварно, той е напълно познат и напълно преодолим за подготвените специалисти. Важно е само да се реагира навреме и – разбира се – адекватно.

Какво знаем?

Какво е гранулом?

Грануломът е образувание, което се появява вследствие на хронично възпаление или инфекция в устната кухина. Развива се около корена на зъба и прониква през кореновия канал. За да го предпази, организмът започва да натрупва съединителна тъкан на мястото – именно това е грануломът.

Кога се случва?

Защо се появява?

Основните фактори за образуването на гранулом не се различават особено от тези при редица други дентални заболявания. Могат да бъдат нелекувани пулпити, неправилно проведено лечение болен зъб, недостатъчно прецизно почистване и дезинфекциране при кореново лечение, травма. Затова използваме случая да призовем отново всички пациенти за редовна орална грижа и профилактика при квалифицирани специалисти.

Как да разберем че имаме гранулом?

Какви са симптомите на гранулом?

Грануломът може дълго да “живее” безсимптомно, затова често откриването му става случайно – чрез рентгенова снимка по друг повод.
Но ако това не се случи, с обострянето на възпалението пациентите започват да усещат силна, остра и постоянна болка, която често не се повлиява от обезболяващи средства. Тя е ясен знак, че трябва да посетите зъболекаря без отлагане.
В по-напредналите и сложни случаи може да се стигне до повишаване на телесната температура и подуване на лимфните възли, както и загнояване между зъба и венеца.
При всички тези случаи е необходимо да се обърнете към квалифициран специалист, който да приложи правилното лечение и да установи първопричинителя на възпалението, за да предотврати всякакви възможности за повторната му поява и последващи усложнения – като разпространение на инфекцията или образуване на кисти.

Как да направим правилният избор?

Какво представлява лечението?

На първо място ще Ви бъде направена рентгенова снимка, която ясно ще покаже проблемният зъб и местоположението на гранулома. Възможно е в този предварителен етап денталният лекар да ви назначи и допълнителни изследвания, за да прецени доколко е напреднала инфекцията.

Ако грануломът е резултат от инфекция, лекарят може да ви изпише прием на антибиотик, който да успокои възпалението преди локалното лечение.

Въз основа на събраната информация от прегледа и изследванията зъболекарят ще прецени кой от трите възможни подхода да приложи – консервативен, консервативно-хирургичен или хирургичен:

Зъболекарят ще Ви даде инструкции за последващи грижи и хигиена. Редовните профилактични прегледи ще бъдат задължителна част от тях, особено в периода след проведеното лечение. Друг полезен съвет е да сменяте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца. За по-дълъг период от време тя се превръща в инкубатор на микроорганизми и увеличава шанса от нова инфекция.

Какъв специалист ми е необходим?

Лечението на гранулом се извършва от специалисти по ендодонтия. Наименованието идва от гръцкия превод на термина – буквално той означава “вътре в зъба”.

Развитието на ендодонтията през последните години предостави на ендодонтистите възможността да работят с изключително прецизна апаратура за професионална обработка на каналите под микроскоп. Постиженията им са забележителни и успяват да се справят дори с тежките случаи в лечението на грануломи.

Мост на зъб 02
Изберете най-добрата клиника!

Защо да изберете ендодонтско лечение в Medical Dent?

Пренебрегване или неправилно лечение на гранулом може да има твърде висока цена за пациента. Затова е от изключителна важност той да попадне в ръцете на опитен специалист, който е подготвен за всички стъпки и възможни развития на заболяването.

Ендодонтското лечение е запазена марка на дентална клиника Medical Deпt, защото то е ключът към нашата мисия да спасим всеки зъб, който може да бъде спасен. За тази цел с Вашето лечение ще се заемат лекари на световно ниво, които са профилирани изцяло и задълбочено в ендодонтската специалност, не спират да се развиват нито за миг и непрестанно следят новите концепции и успешни практики в областта. Другото задължително условия за успешно, ефективно и безболезнено лечение е безупречната, прецизна и съвременна апаратура за диагностика и лечение. В Medical Dent разполагаме с най-добрата!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button