Причини На Лечението

Почистване на зъбен камък

Ще обясним какво е зъбният камък. Но на първо място най-важно е да знаете, че той няма място в устата Ви. Този твърд налеп, който най-често се натрупва в основата на зъбите, представлява неприятен “коктейл” от калцирани органични вещества и бактерии. Той представлява заплаха за здравето на Вашите венци и зъби, затова е важно да неутрализираме тази заплаха. Най-ефективният начин за това е редовното професионално почистване на зъбите от специалист. 

Какво трябва да знаете за появата на зъбен камък?

Казано накратко – зъбният камък е “бащата” на бактериалната плака. И “дядото” на финия биофилм, който неминуемо и всекидневно се образува по зъбите на всеки един от нас. Този биофилм първоначално е напълно безобиден. Но при нередовна и неправилна орална хигиена той се превръща в микробна опасност, оттам в плака, а след това в зъбен камък и бактериална атака срещу венците и зъбите. 

Всичко това се дължи на голямото количество бактерии, които живеят в устната кухина. Сами по себе си те не са патогенни, но всекидневното им смесване с хранителните вещества и недостатъчно прецизното почистване отваря широко… по-точно дълбоко вратите за формирането първоначално на плаката, а след това и на зъбния камък. 

Редовното изчистване на зъбите – както в домашни условия след хранене, така и при зъболекаря – спира този процес и не позволява на плаката да се развие в зъбен камък. Той най-често и най-много се образува по местата, където слюнката изтича в устната кухина и където тя е най-богата на калций. За горната челюст това е външната повърхност на кътниците. А на долната – вътрешната част на долните предни зъби. 

Поради това именно тези участъци са най-уязвими за образуване на подвенечен зъбен камък, който е в основата на пародонталните заболявания.

Други слаби места, които осигуряват добра среда за развитие на зъбен камък, са неправилно подредените, струпани зъби, както и недобре изработени пломби с ръбове. Можем да предложим на тези пациенти консултация със съответния специалист, за да елиминираме тези рискови фактори.  Но каквито и да са рисковите фактори, нека повторим отново – всички те могат да бъдат неутрализирани чрез изрядна орална хигиена у дома и при професионалист. 

Избелване на зъби 03

Какво означава правилна грижа за оралната хигиена?

Много хора измиват и почистват всекидневно зъбите си, но въпреки това не успяват да се спасят от зъбния камък. Това навярно означава, че прилагат неправилна техника. Движенията с четката не бива да бъдат хоризонтални – наляво и надясно. А вертикални и леко въртеливи. Това позволява на влакната да проникнат и на по-труднодостъпните места в устата.
За успешното премахване на биофилма и плаката са Ви необходими още интердентални четки или конец за зъби, с които се осъществява чистенето на междузъбните пространства – също често пренебрегвани при всекидневните грижи у дома.

Какво представлява процедурата по почистване?

Ако зъбният камък вече е в устата Ви, трябва час по-скоро да Ви отървем от него. Това най-често се прави чрез професионално почистване с ултразвук. Този уред прониква в дълбочина и успява да елиминира твърдия налеп, плаката и биофилма дори от най-труднодостъпните участъци.
Всеки зъб се почиства поотделно, а процедурата трае около 30-40 минути, след които ще усещате зъбите си невероятно чисти и гладки. Възможно е непосредствено след манипулацията да чувствате леко раздразнение на венците, което ще отшуми още в рамките на същия ден. За да подпомогнем този процес, ще ви препоръчаме и изплакване със специална противовъзпалителна вода за уста.

За оптимални резултати най-често препоръчваме дълбокото почистване с ултразвук да се комбинира с професионално полиране. То се прави чрез впръскване на топла вода със специална пудра под много високо налягане и елиминира дори и най-незначителните остатъци от биофилм по зъбите. Полирането изгражда и защита срещу бързото формиране на нов биофилм, плака и зъбен камък.
Стремглавото развитие на денталната медицина въведе и още един иновативен начин за професионално почистване на зъбите чрез лазер. Тази процедура също е изключително ефективна и не причинява на пациента никакви болки.
А коя е най-добрата за Вас ще преценим, след като Ви прегледаме и се запознаем със състоянието Ви.

Колко често се препоръчва професионално почистване на зъбен камък?

Най-коректен отговор на този въпрос ще получите от Вашия зъболекар. Някои пациенти имат по-голяма склонност от натрупване на зъбен камък, докато при други той се образува по-рядко.  Нашата принципна и гореща препоръка обаче е да не чакате изобщо неговата поява. А вместо това да посещавате зъболекаря за професионално почистване минимум веднъж годишно, а най-добре на всеки шест месеца. 

Защо да се доверите на Medical Dent?

Денталните заболявания са много и те изискват безупречна експертиза, опит и познания. Но най-често зад тях се крие една основна и прозаична причина – компрометираната орална хигиена. Затова в дентална клиника Medical Dent предлагаме на пациентите не само безупречна професионална грижа за чистотата и здравето на техните усмивки, но и полезно знание как да ги съхраняват у дома.

На помощ в това отношение ни идват технологиите, затова в Medical Dent се работи само с най-съвременно оборудване.

Ние знаем, че леченията имат много по-висока цена от превенцията. Затова подхождаме към нея професионално, прецизно и без компромис. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button