Show Menu
Автотрансплантацията,  като по-добра алтернатива на имплантите

Автотрансплантацията, като по-добра алтернатива на имплантите

Клиника Medical Dent представи по-добрата алтернатива на имплантите – уникалният и иновативен метод автотрансплантация. Чрез него един зъб може да бъде преместен от една позиция на друга. Автотрансплантацията е подходяща при всички възрастови групи и, най-вече – при деца до 18-годишна възраст. Методът се използва в много случаи, когато има травма или избиване на зъб. В България, автотрансплантацията се прилага от скоро, а за нея пациентите могат да се информират най-правилно от своите зъболекари.

Според д-р Бранимир Кирилов и д-р Миле Чурлинов, периодът на възстановяване след автотрансплантацията варира от седмица до месец. За сравнение, при поставянето на импланти той е много по-продължителен.

Разлики между автотрансплантация и поставяне на импанти

Д-р Бранимир Кирилов посочва имплантите като много добро решение винаги когато става дума за загуба на зъб. Смята обаче, че те са най-доброто решение след автотрансплантацията.

За съжаление, автотрансплантацията не е приложима за възстановяване на много голям брой – поредица или множество липсващи зъби. Това е и един от случаите, в които д-р Кирилов със сигурност казва, че поставянето на импланти е за прдпочитане.

По неговите думи, при ре-имплантирането става дума за зъб, който поради някаква причина е излязъл от мястото си, но се връща на същото място. Обратно, при автотрансплантацията зъбът се премества от едно място на друго.

Като методика, автотрансплантацията е нова за България. Най-правилно е пациентите да се информират от своите лекуващи зъболекари.

Хипотеза: Възможно отхвърляне на автотрансплантирания зъб от тъканите

Противно на предположенията на много от заинтересованите страни, д-р Кирилов уверява, че при извършване на автотрансплантация не съществува вероятност от отхвърляне на новопоставения зъб. Тук говорим за хипотезата, в която при преместването на зъба от една позиция на друга, самите тъкани биха могли да не приемат донора, преместен от едната на другата позиция.

Тъй като става дума за зъб, който принадлежи на същия човек, тъканите изцяло се разпознават една друга. Автотрансплантираният зъб се приема от организма и се адаптира много по-добре към тъканите на мястото, на което е поставен, в сравнение с имплантите.

ЗА АВТОТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА ЗЪБИ В НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ ПО ДАРИК

ЗА АВТОТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА ЗЪБИ Д-р Бранимир Кирилов (имплантолог) и д-р Миле Чурлинов (ендодонтист) В НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ ПО ДАРИК

Публикувахте от Дарик радио в Петък, 22 февруари 2019 г.

See more
Back to "Oral surgery"
Book a consult now!
Step
Loading
Medical Dent Dental Center
Medical Dent

Sofia 1407,
114 James Bourchier Blvd.

Open hours Business hours

Monday through Friday:
8:00 am – 5:00 pm
Saturday:
8:00 am – 2:00 pm

Telephone Phone+359 (02) 963 07 37

E-mailoffice@medicaldent.bg