Show Menu
Как да имате здрави зъби при диабет?

Как да имате здрави зъби при диабет?

Диабетът е заболяване, което оказва огромно влияние върху усмивката ви и върху ефективната грижа за нея.

Едни от най-честите проблеми в устната кухина, свързани тясно с диабета, са:

  • Възпалени венци
  • Трудно и бавно зарастване след направена интервенция
  • Сухота в устата и проблеми с усещанията за вкус

Не забравяйте, че стоматологът ви задължително трябва да е уведомен, ако страдате от диабет. Също така, препоръчително е зъболекарят ви да е наясно с всички медикаменти, които приемате, за да регулирате кръвната си захар.

В случай, че се появят зачервени или отекли венци, незабавно трябва да посетите зъболекарския кабинет.

Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате доброто здраве на устната си кухина, дори и ако имате диабет:

  • Спрете пушенето – ако сте пушачи, трябва да знаете, че този вреден навик е виновен за по-честите възпаления на венците, предизвикани от слабото кръвообращение в тъканите около зъбите.
  • Бъдете крайно внимателни – става въпрос за признаците за възпалени венци и други сходни проблеми, които трябва да забележите в начален стадий. По този начин, ще можете да ги предотвратите, още преди да са се превърнали в сериозен проблем.
  • Спазвайте стриктно хранителния си режим – разбира се, задължително условие, за да имате здрава и красива усмивка, е да спазвате определената си диета. Хубавата и здравословна храна, лишена от киселини и захари, спомага за по-лесното и бързо постигане на блестяща усмивка. Очаквано, това е в сила, без значение дали имате диабет или не.
  • Мийте зъбите два пъти на ден с паста, съдържаща флуорид – стриктната грижа и премахването на плаката от зъбите е стъпка, която не бива да пропускате. Флуоридът и меките влакна на четката за зъби, също са нещо, върху което да се съсредоточите, когато искате да постигнете перфектна грижа.
  • Използвайте конец за зъби ежедневно – нищо не може да замени чудесния ефект от почистването с конец, тъй като само той е способен да премахне изцяло остатъците от храна по зъбите.
  • Посещавайте редовно стоматолога си – стремете се регулярните прегледи да са тогава, когато нивата на кръвната ви захар са значително стабилни. 
See more
Back to "Periodontology"
Book a consult now!
Step
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent Dental Center
Medical Dent

Sofia 1407,
114 James Bourchier Blvd.

Open hours Business hours

Monday through Friday:
8:00 am – 5:00 pm
Saturday:
8:00 am – 2:00 pm