Show Menu
Как да се грижите правилно за протезите?

Как да се грижите правилно за протезите?

За разлика от зъбните импланти, подвижните протези далеч не създават усещане за естествени зъби. Въпреки неудобствата им обаче, много хора прибягват именно до носене на протези, когато страдат от липса на зъби.

Протезата се закрепва за устната кухина, използвайки заобикалящите я меки тъкани, като има различни начини за въпросното прикрепване. Видовете протези могат да се различават и по дизайна си.

За да се поддържат в добро състояние, протезите изискват нужната грижа. По този начин ще можете да запазите добрия им външен вид.

За целта първо трябва да знаете как правилно да поставяте и сваляте протезата – това ще ви бъде показано нагледно от вашия стоматолог. Чувствайте се свободни да задавате въпроси, свързани с комфортното носене на протезите. Не забравяйте, че не бива да използвате сила, опитвайки се да ги свалите.

В началото на носенето на протези, обикновено има период, в който устната ви кухина трябва да се адаптира. Дори да имате зъбни импланти, най-вероятно протезите ще ви накарат да се чувствате странно в първите дни. Всъщност протезите съвсем не предоставят удобството и комфорта на зъбните импланти. Точно затова и трябва да спазвате някои правила при носенето им, за да постигнете максимален комфорт за себе си.

Като за начало, не бива да ядете твърди храни, в първите дни от поставянето на протезата. Опитвайте се да захапвате основно с естествените си зъби и дъвчете бавно.

През нощта, докато спите, е препоръчително да сваляте протезата, за да може устата ви да си почине.

Също така, не забравяйте да почиствате протезата с мека четка всяка вечер. По този начин спирате натрупването на бактерии.

Точно както по зъбните импланти и естествените зъби, така и по протезата се натрупва ежедневна плака и микроби. Затова не бива да пренебрегвате детайлното почистване всеки ден. Посъветвайте се със стоматолога си, за да изберете най-правилния продукт за почистване на протезите. Стандартната паста за зъби не е препоръчителна.

Ако все пак забележите, че има образувал се зъбен камък по протезата, може да я оставите за кратко в съд, пълен с вода и бял оцет. В случай, че тази практика няма резултат, посетете зъболекаря си, за да почисти професионално протезата.

Не забравяйте и за профилактичните прегледи в стоматологичния кабинет, благодарение на които ще улесните изграждането на красивата си и здрава усмивка.

See more
Back to "Implantology"
Book a consult now!
Step
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent Dental Center
Medical Dent

Sofia 1407,
114 James Bourchier Blvd.

Open hours Business hours

Monday through Friday:
8:00 am – 5:00 pm
Saturday:
8:00 am – 2:00 pm