Show Menu
Как ефикасно да предотвратите натрупването на плака?

Как ефикасно да предотвратите натрупването на плака?

Всички знаем, че зъбната плака ще ни съпътства винаги, но това съвсем не означава, че трябва да се отказваме в борбата срещу нея. Напротив – премахването на остатъците от храна по зъбите е критичен фактор за здравето и красотата на една усмивка.

Точно затова, ще ви запознаем с няколко полезни съвета, с помощта на които да предотвратите не самата поява на плака, а въпросното натрупване, което фактически е виновникът за редица проблеми и инфекции в устната ви кухина.

За да запазите възможно най-дълго здравия си емайл и да минимизирате възможността за поставяне на зъбни импланти, то ви съветваме да предприемете сериозни мерки срещу натрупването на плаката:

  • Не пропускайте миене на зъбите – освен че трябва да почиствате зъбите си два пъти на ден, то стремете се да го правите по правилния и ефикасен начин. В противен случай, се самозалъгвате, че премахвате плаката, а всъщност тя си остава под формата на тънък слой по емайла ви.
  • Междузъбното пространство е важно – в никакъв случай не бива да пренебрегвате пространствата между зъбите, тъй като там се събира голямо количество от плаката. Точно тук е моментът да ви напомним, че конецът за зъби е най-добрият помощник в това начинание. Използвайте го винаги след миене с паста за зъби и ще забележите, че именно конецът, а не четката, премахва цялата плака по зъбите ви. не забравяйте, че не бива да търкате прекалено силно с един конец, защото има вероятност да нараните зъба и меката тъкан около него. Същото се отнася и за почистването с четка за зъби.
  • Още един съвет, свързан с конеца за зъби е, че няма точно определено време, което да е най-подходящо за почистване с конец – може да го ползвате както след миене с четка, така и след всяко ядене, без значение дали е сутрин или вечер.
  • Пийте повече вода след хранене и при прием на сладкиши – водата на практика отмива голяма част от храната, която остава по зъбите. Всъщност се препоръчва, дори да пиете кафето си с чаша вода – така ще предотвратите оцветяването на емайла.
  • Профилактиката е от първостепенно значение – когато плаката не е почиствана правилно за дълъг период от време, то може да забележите появата на зъбен камък – той е в резултат на минерализацията ѝ. Това е моментът, в който задължително трябва да посетите стоматолога си, за да премахнете този проблем и да възстановите красотата и здравето на зъбите си. Не забравяйте, че именно редовната профилактика е превантивна мярка срещу един по-сериозен проблем в устната кухина.
See more
Back to "Implantology"
Book a consult now!
Step
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent Dental Center
Medical Dent

Sofia 1407,
114 James Bourchier Blvd.

Open hours Business hours

Monday through Friday:
8:00 am – 5:00 pm
Saturday:
8:00 am – 2:00 pm