Show Menu
Вадене на зъб

Вадене на зъб

Поради какви причини най-често се налага вадене на зъб?

Вадене на зъб е процедура, която е крайно нежелана от повечето хора и се прави само и единствено в наистина крайни случаи. По принцип постоянните зъби са предназначени да служат на човека за цял живот. Въпреки това има ситуации, при които подлагането на процедура по вадене на зъб става най-удачният и дори неизбежен вариант. Тези ситуации са свързани най-вече с прекалено сериозни наранявания на зъба, водещи до неспособността му да изпълнява нормалните си функции, както и с гниене и възпалителни процеси в устната кухина. Ето малко повече информация за най-често срещаните причини за вадене на зъб:

  • Силно повреждане на зъба – до вадене на зъб може да се прибегне само когато повреждането на съответния зъб е толкова силно, че той да не може да изпълнява своите ежедневни функции по отношение дъвчене на храната например. Подобно повреждане е възможно да се получи при силни удари или травми. Така или иначе преди вземането на решение за вадене на зъб в такива случаи, трябва да посетите стоматолог, който ще ви обясни дали има шанс зъбът да бъде възстановен по някакъв начин.
  • Инфекция и възпалителни процеси – ако даден зъб бъде засегнат от инфекция или възпалителни процеси, то понякога въпросните възпалителни процеси могат да се разпрострат из цялата устна кухина, превръщайки се в заплаха за оралното ви здраве. По принцип подобни инфекции се лекуват медикаментозно, но в случай, че дори и най-сериозните антибиотици не са способни да ги овладея т, се налага вземането на по-сериозни мерки. Сред тях, по преценка на стоматолога, е възможно да бъде и интервенция по вадене на зъб.
  • Липса на място – да, това също може да бъде причина за вадене на зъб. В повечето случаи при наличие на изкривени зъби се прилага ортодонтско лечение за тяхното подравняване. В случай обаче, че зъбите са прекалено големи и за тях просто липсва място в устната кухина, вероятно ще бъдете посъветвани от вашия стоматолог да се подложите на процедура по вадене на зъб. 
Вадене на зъб 1

Как протича стандартната процедура по вадене на зъб?

Немалко са хората, изпитващи притеснение и дори панически страх от процедурата по вадене на зъб. Всъщност обаче тя съвсем не е чак толкова страшна, колкото изглежда на пръв поглед. За да се убедите в това, в следващите редове ще опишем накратко как точно протича едно стандартно вадене на зъб в стоматологичен кабинет.

  • вадене на зъб: поставяне на упойка – поставянето на упойка е нужно, за да не усеща пациентът никаква болка по време на процедурата по вадене на зъб. По-често използвана е местната упойка, която въздейства само и единствено в областта около съответния зъб. Пълна упойка е възможно да бъде поставена само в случаите, когато наведнъж предстои да се извадят няколко зъба.
  • вадене на зъб: предварителна подготовка – преди да се премине към самото вадене на зъб, трябва да се извърши предварителна подготовка на устната кухина. Въпросната предварителна подготовка се състои в отлепяне на венеца от зъба с помощта на специален прав лост, който стоматологът използва. Впоследствие зъбът се захваща с клеща.
  • вадене на зъб: разклащане на зъба – същинската процедура по вадене на зъб започва с неговото разклащане. За целта се извършват последователни движения на зъба в двете посоки. Стоматологът преценява кога разклащането е достатъчно, за да може да се извърши вадене на зъб.
  • вадене на зъб: самото вадене на зъба – конкретното действие по вадене на зъба от костната алвеола се извършва с плавни движения и малко извиване на въпросния зъб. След вадене на зъб стоматологът отново проверява мястото от устната кухина за останали части от зъба и неговите корени.
  • вадене на зъб: последващи действия – когато процедурата по вадене на зъб е напълно завършена, стоматологът извършва някои последващи действия, за да гарантира, че съответното място ще заздравее възможно най-бързо и няма да има никаква опасност от замърсяване или инфекция. Въпросните действия са свързани най-вече с почистване стените на раната и леко притискане, докато тя се затвори. С това вашето посещение при стоматолога във връзка с вадене на зъб ще приключи. 
Вадене на зъб 2

Защо да заложите на Медикъл Дент при нужда от вадене на зъб?

Дентална клиника Медикъл Дент ще ви осигури максимално качествена, бърза и ефективна процедура по вадене на зъб. Ето основните преимущества, които сме в състояние да ви предоставим:

Вадене на зъб в Медикъл Дент: Висококвалифицирани специалисти – екипът ни се състои от висококвалифицирани специалисти с богат опит в сферата на стоматологията. Специалисти, които са носители на редица местни и международни награди, и са напълно наясно с последните тенденции в тази сфера. Техните знания и опит ще осигурят максимално бързо и лесно, качествено и безболезнено за вас протичане на процедурата по вадене на зъб.

Вадене на зъб в Медикъл Дент: Модерна апаратура – същевременно ние от Медикъл Дент сме напълно наясно, че дори и най-добрият специалист - стоматолог няма как да си свърши качествено работата, без да разполага с необходимата апаратура за целта. Поради тази причина сме оборудвали всички свои кабинети с модерна апаратура, отговаряща на най-новите стандарти в бранша. Апаратура, която би гарантирала максималната ефективност и отличните резултати от вадене на зъб и всяка една друга стоматологична процедура, извършена при нас.

Вадене на зъб в Медикъл Дент: Удобна локация – и още едно преимущество на Медикъл Дент, което е особено важно за работещите хора, чието ежедневие е запълнено от най-различни задачи и ангажименти. Денталната ни клиника е разположена на удобна локация, до която има транспорт от всички части на София. Това ще ви позволи да пристигнете при нас за процедурата по вадене на зъб по всяко време от деня, без значение дали се намирате в своя дом, офис или на някое друго място. 

Вадене на зъб 3

Дентална клиника Медикъл Дент – най-доброто за място за вас, ако искате процедурата по вадене на зъб да протече бързо, гладко и ефективно, и да бъде елиминиран всякакъв риск от усложнения впоследствие!Поради какви причини най-често се налага вадене на зъб?
Как протича стандартната процедура по вадене на зъб?
Защо да заложите на Медикъл Дент при нужда от вадене на зъб?

See more
Back to "Caries and prophylactics"
Book a consult now!
Step
Loading
Medical Dent Dental Center
Medical Dent

Sofia 1407,
114 James Bourchier Blvd.

Open hours Business hours

Monday through Friday:
8:00 am – 5:00 pm
Saturday:
8:00 am – 2:00 pm

Telephone Phone+359 (02) 963 07 37

E-mailoffice@medicaldent.bg