Въпроси и отговори за естетичната стоматология

Нужно ли е да се умъртвяват зъбите, за да се направят фасети?   

Не, фасети могат да се изработват само на живи зъби, като изпиляването за тях е изключително щадящо и само в границите на емайла. Само изработена по този начин, с минимална инвазия, фасетата укрепва зъбната тъкан, спира разпространението на опасните емайлови микропукнатини и служи дълго и безпроблемно на пациента.

Колко дълготрайни са фасетите? Може ли на зъб с поставена фасета да се развие кариес?

Правилният отговор е, че фасетите имат живот поне 15 години, стига да спазвате адекватна хигиена. Това не означава, че след 15 -тата година е нужно фасетите планово да се подменят, а че процентът на успех след тази година плавно намалява. По отношение на развитието на кариес, доста зависи от дизайна на изпиляването на фасетата, както и от това дали е добре циментирана и полирана фасетата. При спазени всички условия за коректна клинична работа и отново добра хигиена от страна на пациента с редовни контролни прегледи, пациентите с фасети не бива да очакват проблеми с кариес на собствените зъби.

Подходящи ли са фасетите за зъби с множество фотополимерни пломби върху шиечни кариеси и отдръпване на венците вследствие на пародонтит? Какво се случва, ако венците отново се се отдръпнат? Може ли с фасетите да се коригира големината, по-скоро височината, на зъбите?

Да, с фасети е възможно да се коригира дължината и формата на зъбите, било само със самите фасети или с лазерна корекция на венеца. В повечето случаи множествените фотополимерни обтурации по зъбите са индикация за изработка на фасети, а не пречат. В случай, че голям процент от емайла на зъба е загубен, се изработва някакъв вид частична корона, а не фасета. По отношение на бъдещо отдръпване на венците, то няма връзка с това дали носите или не фасети, а с това дали е балансирана захапката Ви и дали лекувате най-вероятно наличния пародонтит.

За каквато и да е по-подробна информация, може да запишете час за консултация на телефоните на клиниката.

Какво са фасетите?

Фасетите са тънки, почти прозрачни плочки стоматологична керамика, които възстановяват и укрепват предните повърхности на зъбите, коригирайки техните цвят и форма.

Вредно ли е избелването на зъбите?

Не, избелването няма никакви неблагоприятни ефекти върху зъбите, може да се прави многократно и с нищо не уврежда емайла на зъба. Важно е по време на и след процедурите да се избягват всякакви оцветяващ храни и напитки, като кафе, кола или червено вино.

Какво е патогалванизъм?   

Патогалванизъм е състояние, при което се получава обмен на йони между различни метали в среда на електролит, каквато е слюнката. Патогалванизмът може да се изрази клинично основно с промяна в лигавицата на устата.

Кое е прагово пилене и кое не? Каква е разликата?   

Праговото изпиляване за корона е концептуално различно от безпраговото. При него коронката приляга към зъбното пънче така, че не образува ръб покрай шийката на зъба, което не кара венецът да се отдръпва и възпалява. В съвременната стоматология всички корони би следвало да се препарират прагово.

Каква е разликата между LUMINEERS и фасетите? Предимства и недостатьци.

Lumineers е система фасети, добили популярност последните години в САЩ. По същество те са керамични фасети, които се изработват върху зъбите на пациента, без те да се изпиляват. Това на пръв поглед предимство за пациента, ги прави практически неприложими в огромния процент случаи, тъй като с Lumineers зъбите изглеждат по-големи и обемни. Друг според нас основен минус е факта, че пациентът няма опцията да се види преди окончателното циментиране на фасетите, което носи елемент на изненада от резултата както за пациента, така и за стоматолога!

Фактът, че се изработват единствено и само на витални зъби, поради комплекс от причини: на първо място това е еластичността на девитализираните зъби, която е доста по-ниска от на живите, която често кара фасетите да се отлепят. Друга основна причина е, че девитализираните зъби се нуждаят от корони преди всичко по механични причини, а след това и от естетична гледна точка разбира се.За повече информация, можете да си запишете час за безплатна консултация, където ще отговорим на всички допълнителни въпроси.

Боли ли изпиляването на зъб за крорна?

Не. Обикновено за корони се изпиляват вече умъртвени зъби, а когато се налага да се изпили жив зъб, се поставя упойка и процедурата е напълно безболезнена за пациента.

Избелващите пасти за зъби, те наистина ли избелват?

Избелващите пасти за зъби имат специални абразивни съставки, с които лесно се премахват петна и оцветявания по зъбите. Така зъбите изглеждат по-бели и чисти, но избелващите пасти нямат съставка, която да избелва зъбите и да променя техният същински цвят. Това може да стане само с помощта на стоматолог.

Трябва ли зъбите да са прави, преди да се поставят фасети, т.е. трябва ли да нося брекети или не?

Със сигурност е по-добре зъбите да са подредени предварително – поне донякъде. Ако разместванията и ротациите не са значителни, те могат да се коригират само с фасети съвсем успешно. Въпрос на преценка на стоматолога е, дали само с фасети бихте могли да изправите зъбите или е нужна предварителна ортодонтска подготовка – с Aligner Express например.

Какво е прагово изпиляване?

Праговото изпиляване е съвременният метод за оформяне на зъбите, които се нуждаят от корони. При него се оформя едно околовръстно стъпало в зъбната тъкан над, под или на нивото на венеца (според съответната находка в устата), което позволява в него да се вмести дебелината на самата корона. По този начин преходът между конструкцията и зъба става съвършено плавен, не се дразни венеца и не се задържа плака.

Възможно ли е да се поставят 3 коронки от чиста керамика на съседни зъби и фасета на съседен зъб? При този вариант дали ще се постигне естетичен ефект?

Да, комбинацията от порцеланови фасети и корони се налага често и резултатът може да бъде отличен!

Дали порцеланът като материал е достатъчно здрав да „удържи“ силно разрушен зъб и подходяща ли е коронка CEREC?

Твърдостта на материала, от който се изготвя коронка CEREC, е 170 MPa, докато порцеланът, използван при металокерамични конструкции, е с твърдост 80 MPa. В този смисъл блокчето CEREC е много по-твърдо. И в двата случая (при металокерамика и CEREC коронки), ако има счупване на порцелана, коронката се подменя безплатно.

Предимството на CEREC технологиите е:

  • нямате метал в устата си,
  • извършва се за едно посещение,
  • не се използват стандартни щифтове за изграждане на умъртвените зъби, а се изготвя така наречената „ендокорона”, което е по-щадящо за зъба.

Каква е трайността на възстановяването на зъбите с фасети?

Фасетите имат най-добър процент на успеваемост измежду всички керамични конструкции в стоматологията, тяхната годност е над 15 години, ако са изработени добре.

Прави ли се избелване при наличието на керамични коронки?

Наличието на металокерамична корона не е противопоказание за избелване. Но трябва да знаете, че цветът на короната ще остане непроменен.

Как се премахва оцветяването на зъбния емайл?

Оцветяването на зъбния емайл може да се дължи на различни фактори – флуороза, оцветяване от кафе, чай, табакови налепи или промяна на цвета на зъбите с възрастта. След като се изясни заедно със стоматолога причината за оцветяването, може да се предприеме най-подходящият метод за избелване. Самото избелване води до изсветляване на цветните органични частици в емайла на зъбите. Съществуват няколко начина за това: офис избелване в стоматологичния кабинет и домашно избелване с индивидуално изработени шини. Много добър резултат се постига и при комбинирането на двата вида избелване, като основната процедура се извършва в стоматологичния кабинет, а поддържащите етапи – с шини за домашно избелване. Така по-светлият цвят на зъбите се поддържа във времето.

Може ли да се коригира дължината на кучешките зъби и боли ли?

Корекцията на дължината на един зъб може да стане по различни начини в зависимост от случая. Било то с изпиляване в рамките на емайла, с фасета или с друга протетична конструкция, то винаги е безболезнено.

Трябва ли да се смени метало-керамичната коронка на преден зъб, ако искам избелване?

При избелването на зъба, цветът на пломбите и коронките не се променя, така че – да, ще е нужно да я смените.

Какво трябва да знаят пушачите за избелването на зъбите?

Избелването на зъбите при пушачи, е подходяща процедура, като не бива да се забравя, че в този случай резултатът е много по-краткотраен. По време и между самите процедури, е желателно пушенето да се спре напълно, тъй като в този период зъбите са по-податливи на реоцветяване. Относно чувствителността на зъбите след избелване, тя е строго индивидуална, понякога е изразена, понякога въобще я няма. Някои от добрите професионални системи имат и Relief гел, който пациентът да ползва с шините си за домашно избелване.

Ако имам златна коронка и амалгамени пломби, може ли при това положение да се направи избелване на зъбите?

Амалгамените пломби и златните коронки, които имате, няма да попречат на избелването на Вашите зъби и на постигането на желания от Вас по-светъл цвят. Това, което трябва да прецените, е дали зъбите с амалгамени пломби и златни коронки не са във видимата зона, което би компрометирало усилието Ви за избелване на зъбите. Също трябва да се вземе предвид и възможността за патогалванизъм, което би наложило подмяна на пломбите или коронките.

Мога ли да избелвам зъбите си на всеки 6 месеца?

Избелването на зъбите няма неблагоприятни ефекти върху структурата им и може да се прави многократно в зависимост от желанието на пациента за по-бял цвят. Поддържащите процедури с индивидуални шини и избелващ гел са подходящи за употреба на всеки 6 месеца, дори по-често. За добрия резултат и запазването му във времето е важно ограничаването на оцветяващите храни и напитки, както и тютюнопушенето.

Какво е ерозия на зъба?

Зъбната ерозия е износване или изхабяване на най-твърдата му субстанция- емайла. Тя най-често се причинява от висока киселинност в устата или вредни навици. Лечението най-често е с порцеланови фасети.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button