Show Menu

Ортодонтия

Ортодонтия

Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с изучаването на кривите зъби – какви са причините за възникване на подобно състояние, как да се разбере за проблема възможно най-рано и кои методи биха били най-ефективни за неговото разрешаване. Квалифицираният специалист – ортодонт знае какви решения да предложи на своите пациенти, за да им помогне да изправят своите зъби и да ги приведат в нормалната им позиция в рамките на устната кухина. Успешното лечение при ортодонт може да бъде от ключово значение за възвръщане както на красотата на човешката усмивка, така и на пълната функционалност на зъбите в ежедневието.        

Прочети още

Лечение и профилактика при ортодонт за правилно подредени зъби

Лечението и профилактиката при ортодонт спомагат за гарантирането на вашата Холивудска усмивка и правилното подреждане на зъбите ви. Чрез поставянето на брекети и прозрачни шини за зъби вашият ортодонт ще ви предостави не само по-красива усмивка, но и намаляване на риска от развитие на кариес, именно поради по-добрите условия за хигиена.

Колкото по-рано започне профилактиката при ортодонт, толкова по-голяма е възможността да имате здрави и красиви зъби. Децата правят първите си профилактични посещения при ортодонт още на 3-годишна възраст, с цел да се запознаят с кабинета и да се предотвратят евентуални страхове.

Изправените зъби, които ще получите след посещение при ортодонт, често са ефективното решение на много стоматологични проблеми. Неправилното функциониране на зъбите и невъзможността за ефективно поддържана хигиена са често срещани последствия от кривите зъби.

Изправянето на зъбите при ортодонт има подмладяващ ефект и ви гарантира по-естетична усмивка и ефикасно функциониращи зъби.

Всъщност действието на брекетите и шините за зъби се основава на процес на стопяване и едновременно с това, създаване на кост. Този биологичен феномен се получава, благодарение на оказвания натиск върху зъба и създаването на нова кост. 

Ортодонт – рискове, които крият кривите зъби

 Кривите зъби могат да крият сериозни рискове за здравето и кондицията на човека. И тези рискове ще се увеличават, ако не се посети ортодонт и не се предприемат необходимите мерки за разрешаване на проблема. Става въпрос за риск от невъзможност за добро сдъвкване на храната, което би довело до проблеми с храносмилането. Както и за риск от влошаване на оралната хигиена поради затрудненото достигане до междузъбните пространства. Подобна влошена орална хигиена е фактор, стимулиращ развитието на различни инфекции и заболявания, включително пародонтит. Тези и още редица други рискове могат да бъдат избегнати посредством посещение на ортодонт и предприемане на адекватно лечение и процедури.  

Защо е важна редовната профилактика при ортодонт?

 Редовната профилактика при ортодонт е изключително важна от гледна точка на това да се следи състоянието и позициите на зъбите в устната кухина, както и да се гарантира, че няма да се стигне до споменатите по-горе проблеми. Трябва да отбележим, че проблемите, свързани с изкривяване на зъбите, е възможно да възникнат още в най-ранна детска възраст (когато поникват временните зъби). Така че е хубаво от малки децата да бъдат водени при ортодонт, за да преодолеят евентуални страхове и занапред да могат да се проследяват всички промени по отношение на оралното им здраве. Профилактичният преглед при ортодонт включва преглед на състоянието на зъбите, на тяхната позиция в устната кухина, на оралната хигиена и т.н. 

 Лечение при ортодонт – кои са основните методи за изправяне на кривите зъби? 

Когато става въпрос за лечение при ортодонт, два са основните метода, които се използват в съвременната практика за изправяне на кривите зъби. А това са именно поставяне на брекети (могат да бъдат метални или керамични), както и поставяне на прозрачни шини. Ето малко повече информация за всеки от споменатите методи, които е възможно да бъдат част от вашето лечение при ортодонт:

  • лечение при ортодонт: поставяне на брекети – както вече отбелязахме, лечението при ортодонт може да бъде осъществявано посредством метални брекети или пък керамични такива. Новите модели метални брекети, които вашият ортодонт ще използва, са доста по-малки и по-незабележими в сравнение с употребяваните преди шини. Те са направени от първокласна неръждаема стомана. Прикрепени са индивидуално към всеки зъб, а помежду си са свързани чрез метална дъга, която оказва натиск на зъбите и спомага за наместването им в правилна позиция. Ако желаете металните брекети да не се виждат, вашият ортодонт може да ги постави от вътрешната страна на зъбните редици, но това би изисквало максимално внимателното им и прецизно почистване впоследствие. Що се отнася до керамичните брекети, те са по-скъпи, но пък са прозрачни или с цвета на самия зъб. Следователно дори вашият ортодонт да ги постави от външната страна на зъбите, те ще останат почти незабележими. Тук отново редовното почистване и поддръжка (като и посещенията при ортодонт) са от ключово значение, за да не се стигне до промяна на цвета им.
  • лечение при ортодонт: поставяне на прозрачни шини – вторият популярен метод, използван често по време на лечение при ортодонт, е поставянето на прозрачни шини. Те ще ви позволят да спазвате много по-добра орална хигиена в рамките на провежданото лечение при ортодонт. Освен това няма да ви се налага да променяте своите хранителни навици по никакъв начин. А още на същия ден, след като вашият ортодонт ви постави прозрачните шини, ще можете спокойно да разговаряте с околните. 

Лечение при ортодонт – причини да се доверите на Медикъл Дент

 При нужда от лечение при ортодонт, правилното решение е да посетите дентална клиника Медикъл Дент. Ние разполагаме с висококвалифицирани и опитни специалисти - ортодонти, които прилагат успешно най-модерните методи за изправяне на криви зъби. Всички наши кабинети са оборудвани с техника по последни стандарти, за да могат ортодонтите ни да провеждат гладко и безпроблемно предвиденото лечение. Дентална клиника Медикъл Дент е разположена на удобна локация, до която има достъпен транспорт от всички квартали и зони на София. Независимо дали се намирате в дома или офиса, ще можете веднага да стигнете до нас за необходимото ви лечение при ортодонт.

Лечение и профилактика при ортодонт за правилно подредени зъби

Ортодонт – рискове, които крият кривите зъби

Защо е важна редовната профилактика при ортодонт?

Лечение при ортодонт – кои са основните методи за изправяне на кривите зъби?

Лечение при ортодонт – причини да се доверите на Медикъл Дент

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТАНА ЛИЧНИ ДАННИ

Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.