Show Menu

Ортодонтия

Ортодонтия

Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с изучаването на кривите зъби – какви са причините за възникване на подобно състояние, как да се разбере за проблема възможно най-рано и кои методи биха били най-ефективни за неговото разрешаване. Квалифицираният специалист знае какви решения да предложи на своите пациенти, за да им помогне да изправят своите зъби и да ги приведат в нормалната им позиция в рамките на устната кухина. Успешното лечение при ортодонтията може да бъде от ключово значение за възвръщане както на красотата на човешката усмивка, така и на пълната функционалност на зъбите в ежедневието.

Прочети още

Лечение и профилактика при ортодонт за правилно подредени зъби

Лечението и профилактиката в ортодонтията спомагат за гарантирането на вашата Холивудска усмивка и правилното подреждане на зъбите ви. Чрез поставянето на брекети и прозрачни шини за зъби вашият ортодонт ще ви предостави не само по-красива усмивка, но и намаляване на риска от развитие на кариес, именно поради по-добрите условия за хигиена.

Колкото по-рано започне профилактиката, толкова по-голяма е възможността да имате здрави и красиви зъби. Децата правят първите си профилактични посещения още на 3-годишна възраст, с цел да се запознаят с кабинета и да се предотвратят евентуални страхове.

Изправените зъби, които ще получите след ортодонтското лечение, често са ефективното решение на много стоматологични проблеми. Неправилното функциониране на зъбите и невъзможността за ефективно поддържана хигиена са често срещани последствия от кривите зъби.

Изправянето на зъбите има подмладяващ ефект и ви гарантира естетична усмивка и ефикасно функциониращи зъби.

Всъщност действието на брекетите и шините за зъби се основава на процес на стопяване и едновременно с това, създаване на кост. Този биологичен феномен се получава, благодарение на оказвания натиск върху зъба и създаването на нова кост.

Ортодонт – рискове, които крият кривите зъби

При ортодонтията кривите зъби могат да крият сериозни рискове за здравето и кондицията на човека. И тези рискове ще се увеличават, ако не се посети ортодонт и не се предприемат необходимите мерки за разрешаване на проблема. Става въпрос за риск от невъзможност за добро сдъвкване на храната, което би довело до проблеми с храносмилането. Както и за риск от влошаване на оралната хигиена поради затрудненото достигане до междузъбните пространства. Подобна влошена орална хигиена е фактор, стимулиращ развитието на различни инфекции и заболявания, включително пародонтит. Тези и още редица други рискове могат да бъдат избегнати посредством ортодонтията и предприемане на адекватно лечение и процедури.

Защо е важна редовната профилактика?

За ортодонтията редовната профилактика е изключително важна от гледна точка на това да се следи състоянието и позициите на зъбите в устната кухина, както и да се гарантира, че няма да се стигне до споменатите по-горе проблеми. Трябва да отбележим, че проблемите, свързани с изкривяване на зъбите, е възможно да възникнат още в най-ранна детска възраст (когато поникват временните зъби). Така че е хубаво от малки децата да бъдат водени за преглед, за да преодолеят евентуални страхове и занапред да могат да се проследяват всички промени по отношение на оралното им здраве. Профилактичният преглед включва преглед на състоянието на зъбите, на тяхната позиция в устната кухина, на оралната хигиена и т.н.

Лечение при ортодонт – кои са основните методи за изправяне на кривите зъби?

Когато става въпрос за ортодонтия и ортодонтско лечение, два са основните метода, които се използват в съвременната практика за изправяне на кривите зъби. А това са именно поставяне на брекети (могат да бъдат метални или керамични), както и поставяне на прозрачни шини. Ето малко повече информация за всеки от споменатите методи, които е възможно да бъдат част от вашето лечение:

  • ортодонтско лечение: поставяне на брекети – както вече отбелязахме, лечението при ортодонтията може да бъде осъществявано посредством метални брекети или пък керамични такива. Новите модели метални брекети, които вашият ортодонт ще използва, са доста по-малки и по-незабележими в сравнение с употребяваните преди шини. Те са направени от първокласна неръждаема стомана. Прикрепени са индивидуално към всеки зъб, а помежду си са свързани чрез метална дъга, която оказва натиск на зъбите и спомага за наместването им в правилна позиция. Ако желаете металните брекети да не се виждат, могат да се поставят от вътрешната страна на зъбните редици, но това би изисквало максимално внимателното им и прецизно почистване впоследствие. Що се отнася до керамичните брекети, те са по-скъпи, но пък са прозрачни или с цвета на самия зъб. Следователно дори да се поставят от външната страна на зъбите, те ще останат почти незабележими. Тук отново редовното почистване и поддръжка са от ключово значение, за да не се стигне до промяна на цвета им.
  • ортодонтско лечение: поставяне на прозрачни шини – вторият популярен метод в ортодонтията е поставянето на прозрачни шини. Те ще ви позволят да спазвате много по-добра орална хигиена в рамките на провежданото лечение. Освен това няма да ви се налага да променяте своите хранителни навици по никакъв начин. А още на същия ден, след поставянето на прозрачните шини, ще можете спокойно да разговаряте с околните.

Лечение при ортодонт – причини да се доверите на Медикъл Дент

При нужда от лечение при ортодонт, правилното решение е да посетите дентална клиника Медикъл Дент. Ние разполагаме с висококвалифицирани и опитни специалисти в областта на ортодонтията, които прилагат успешно най-модерните методи за изправяне на криви зъби. Всички наши кабинети са оборудвани с техника по последни стандарти, за да могат ортодонтите ни да провеждат гладко и безпроблемно предвиденото лечение. Дентална клиника Медикъл Дент е разположена на удобна локация, до която има достъпен транспорт от всички квартали и зони на София. Независимо дали се намирате в дома или офиса, ще можете веднага да стигнете до нас за необходимото ви лечение.

Лечение и профилактика при ортодонт за правилно подредени зъби

Ортодонт – рискове, които крият кривите зъби

Защо е важна редовната профилактика?

Лечение при ортодонт – кои са основните методи за изправяне на кривите зъби?

Лечение при ортодонт – причини да се доверите на Медикъл Дент

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТАНА ЛИЧНИ ДАННИ

Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.