Show Menu

Бондинг | Изграждане на зъб | Естетическа стоматология

Състоянието на зъбите има роля както за здравето на организма, така и за самочувствието. За щастие, с напредването на технологиите в модерния свят, има решение за всеки проблем, дори той да изглежда почти непоправим. Дори най-увреденият зъб, може да бъде приведен във функционален и изряден външен вид.

Какво е изграждане на зъб и при какви случаи се използва

Това е стоматологична процедура, която използва различни методи, чрез които се цели постигане на възстановен външен вид и функционалност на дъвкателния апарат. Това е популярен начин, който предоставя възможност да бъдат използвани различни техники и материали, като същевременно дават добра резултатност, без да създават голям дискомфорт за пациента.

Преди да се премине към процедурата, е необходимо да се прецени какво е състоянието на обекта по възстановяване и дали може да се осъществи. Друг фактор, който оказва влияние, е местоположението – дали е преден или заден.

Този метод се използва при случаите, в които са налични големи разрушения и могат да бъдат възстановени, само ако имат здрав корен, венец и кост:

  • Частично разрушение на коронката – То може да бъде без и със засягане на нерва. При изпълнение на процедурата без засягане на нерва, не се налага умъртвяване, докато при тези със засягане – се налага изваждане на нерва и запълване на каналите чрез специални материали;
  • Пълно разрушаване – Ако каналите са добре лекувани и корените са здрави, напълно разрушената коронка може да бъде възстановена върху корена;
  • Разрушаване на корена – Когато е разрушен коренът, изграждането може да бъде изпълнено в зависимост от степента на разрушение, здравината на костта и състоянието на венеца.

Какви са различните методи

Методите, които се използват зависят от преценката на специалистите за състоянието и необходимите мерки, които трябва да се предприемат:

  • С фотополимер – Когато е необходимо изграждане на счупен дъвкателен орган, в следствие на което се е разрушила коронката, ефективен метод е изграждане с композит, фотополимерна пломба, която възвръща функционалността, подобрява състоянието и напълно имитира анатомията на естественият. Фотополимерът е материал, който е естетичен и не се забелязва с просто око, защото се свързва с тъканите. Използва се за изграждане на предни зъби и задни, които не са умъртвени;
  • Бондинга е част от минимално-инвазивната стоматология, на която ние сме привърженици, водени от схващането,че природата е най- великият творец и ние не трябва да се намесваме там, където това не е необходимо. С помощта на бондинг, могат да бъдат коригирани дефекти в областта на зъбите, свързани с липсващи части от тях, без да се налага те да бъдат изпилвани. Бондингът е един от начините, вие да промените своята усмивка, чрез корекция във формата или размера, след предварително планиране чрез компютърен дизайн на вашата усмивка;
  • С Щифт – Този метод използва поставяне на щифт, който създава изкуствена опора за изграждане, най-често се съчетава с фотополимерна пломба. Щифтът е изработен от титаниева сплав или метал, което го характеризира с устойчивост и здравина. Той не предизвикват алергии в организма. От своя страна, щифтовото изграждане може да бъде: с лят щит и с щифтова коронка. При летия щит е необходимо той да бъде поставен в предварително почистен и разширен канал, като изискване е поне малка част от зъба да излиза на повърхността над венеца и да има здрав корен. При щифтовата коронка излятата конструкция е с размера на зъба.

Защо да избера Medical Dent

Когато се ориентирате към процедура по изграждане, е добре да потърсите възможно най-компетентните специалисти, които да се заемат със задачата. Екипът на Medical Dent се състои от професионалисти, с богат опит в областта на възстановяване на разрушени дъвкателни апарати във всякакво състояние, а оборудването и методите, които използват са иновативни и съвременни. Върнете целостта на вашата усмивка, като се доверите на Medical Dent, които освен професионализъм, ще ви предложат и достъпни цени.

Назад към "Естетична стоматология"
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.