Ендодонтия

Лечение на коренови канали

Ендодонтията е сравнително млада, но все по-ключова дисциплина за денталната медицина, която се развива с космически темпове. Както подсказва нейното наименование, тя се занимава с лечение вътре (endo) в зъба (odont). А крайната цел на това лечение е да спаси болния зъб от изваждане. 

Ендодонтия 01
Ендодонтия 02
Подготвяне На Лечението

Ендодонтия

Ендодонтията е сравнително млада, но все по-ключова дисциплина за денталната медицина, която се развива с космически темпове. Както подсказва нейното наименование, тя се занимава с лечение вътре (endo) в зъба (odont). А крайната цел на това лечение е да спаси болния зъб от изваждане. 

Това се налага при инфекция на тъкани и нерви в сърцевината на зъба, които могат да образуват пулпит (усложнен и нелекуван кариес), впоследствие гранулом и дори абсцес. За да предотврати тази тежка и силно болезнена перспектива, съвременната ендодонтия вече разполага с богат набор от ефективни средства. Но най-важното от тях е навременния преглед при специалист, веднага щом усетите болка в зъба или повишена чувствителност. 

Какво прави ендодонтията

Казано най-просто ендодонтията се занимава с лечение на кореновите канали. За масовата публика тази процедура е известна под наименованията “умъртвяване на нерв” или “вадене на нерв”. И не е нова. Нови са средствата, с които съвременната наука си служи, за да запази зъба и да предотврати замяната му с мостове, импланти и корони.

За целта процедурата включва внимателно почистване на кореновите канали от инфектираната тъкан, щателна дезинфекция и впоследствие запълването им със специален материал. Всичко това задължително се прави под микроскоп, защото е необходима изключителна прецизност.

Лечението се осъществява в няколко етапа, а продължителността му зависи от анатомията на дъвкателния апарат, местоположението му и броя на корените:

Поставяне на упойка

Преди вадене на нерв е абсолютно задължително да се постави локална упойка. Причината е, че оголената и възпалена пулпа е много болезнена дори и при най-малкия допир. Ендодонтистът ще прецени дали да избере този подход. Алтернативата е да се постави лекарство, чието действие в продължение на няколко дни ще доведе до умъртвяване на нерва. 

Разкриване на пулпата

След като нервът на зъба е изгубил чувствителност, се пристъпва към отварянето и разкриването на пулпната камера под микроскоп.

Вадене на нерва

Следва най-голямото предизвикателство за ендодонтиста – ваденето на нерва от кореновите канали и камерата на зъба. Когато то приключи, каналът се почиства и се подготвя за запълване чрез разширяване и оформяне. 

Запълване на кореновите канали

Последният етап е запълването на кореновия канал със специална паста, която след това се втвърдява, херметизира вътрешността на зъба и по този начин го предпазва от навлизане на микроорганизми и възобновяване на инфекцията.

Рентгенография

Ще направим рентгенова снимка след приключване на лечението. Тя ще ни помогне да се ориентираме за резултатите от – обещаваме – добре свършената работа, както и да проследим развитието на случая занапред. Опитът обаче сочи, че в дентална клиника Medical Dent след приключване на ендодонтското лечение случаят е приключил веднъж завинаги. 

От изключително значение е ендодонтското лечение да се извършва в чиста, стерилна и защитена среда. За тази цел задача номер едно е лекуваният зъб да бъде изолиран преди ваденето на нерва. Това се прави със специално латексово платно, което наричаме кофердам. То обхваща плътно зъба и не позволява проникването на слюнка и бактерии от съседните зъби и от устната кухина по време на целия процес по лечението. 

Има много случаи на пациенти, които идват при нас след проведено кореново лечение, което за съжаление не е било успешно. Това понякога се дължи на твърде сложна анатомия на зъба, на недостатъчна прецизност от страна на предишния лекуващ ендодонтист при ваденето на нерва, или на счупени канални инструменти. Тогава ще се наложи да направим повторно третиране на вече обработваните коренови канали.

Подготвени сме да посрещнем и предизвикателните случаи, в които имаме самоумъртвил се нерв. Това най-често става при силен удар, който рязко прекъсва връзката на зъбната пулпа с останалите тъкани. Или вследствие на “тиха” инфекция, която първоначално не дава болезнена симптоматика, но умъртвява нерва. В тези случаи също намесата на ендодонтиста и ваденето на нерва от зъба са абсолютно задължителни, за да се предотврати разпространение на възпалението. 

Процес на лечение

Кореново (ендодонтско) лечение в дентална клиника Medical Dent

Процес на лечение, изисквания и зададени въпроси от наши пациенти! Бъдете уверени и спокойни по време на лечението си при нас!

Ендодонтията е на особена почит в Medical Dent

В Medical Dent обръщаме специално внимание на ендодонтията, защото тя е ключов “играч” в мисията ни да спасим всеки зъб, който може да бъде спасен. В тази мисия безупречните умения на ендодонтиста са от първостепенно значение. Затова при нас работят едни от най-добрите специалисти в тази дисциплина, които разполагат с най-качественото и съвременно оборудване за безупречно лечение на достъпни и разумни цени. 

А тъй като в Medical Dent предлагаме всички услуги от денталната медицина на едно място, възможностите ни не се ограничават само до ендодонтията. След успешното приключване на процедурата по вадене на нерв и спасяването на зъба, можем да се погрижим и за естетиката. Поставянето на фасети, бондинг, избелване са само част от средствата, с които ще направим Вашата усмивка красива и завършена. 

Естетична стоматология 02

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button