Show Menu

Ендодонтия

Ендодонтия

Лечение на коренови канали

В зъболекарската професия, често пред специалистите е поставен казус за инфектирани тъкани и нерви, които касаят засягане на сърцевината на зъба и предизвикват състояние на пулпит. За да бъде овладяно, преди да се стигне до загубата му, е важно да се проведе навременно процедура по ендодонтия. Ако усещате болка в зъба след консумиране на топли или студени напитки, е време да посетите специалист.

Как се извършва процедурата по вадене

Под емайла и твърдия слой на зъба, се намира сърцевина, която е снабдена с множество кръвоносни съдове, нерви и тъкани, които изграждат пулпата. При състояние, в което тя е инфектирана, е необходимо да бъде проведена ендодонтия или кореново лечение, в чиято основа е премахване на чувствителността чрез вадене на нервните окончания, обработка на каналите и запълването им.

Съвременната ендодонтия, представлява качествено лечение на кореновите канали на заболелите дъвкателни органи. Най-често в ендодонтията се прилага т.нар. лечение на гранулом, вадене нерв или умъртвяване, което се прави чрез правилното почистване, дезинфекциране и запълване на каналите на корените. То включва няколко етапа и в зависимост от анатомията на дъвкателния апарат, местоположението му и броя на корените, времетраенето е различно:

  • Първият етап включва обезболяване с локална упойка или по преценка на стоматолога, се поставя лекарство, което в следствие на дни да доведе до умъртвяване. Необходимостта от анестезия или премахване на чувствителността произтича от факта, че възпалената пулпа е много болезнена на допир;
  • След като е изгубил чувствителност, се пристъпва към отварянето и разкриването на пулпната камера;
  • След разкриването, се предприема процедура по ваденето му от кореновите канали и камерата;
  • След ваденето, каналът се почиства, разширява и оформя, така че да е подходящ за запълване;
  • Като последен етап от ендодонтията се приема запълването на кореновия канал със специална паста, която след това се втвърдява. Целта на запълването е да херметизира вътрешността на дъвкателния орган и да го предпази от навлизане на микроорганизми, които да го инфектират повторно.

При какви случаи се налага вадене или провеждане на кореново лечение

Не всяка болка води до ендодонтия. Има два случая, в които се налага кореново лечение:

  • Когато кариесът е прекалено голям и пломбата няма да може да бъде ефективно захваната. В такива напреднали етапи на кариозно развитие, пулпата често е засегната, където се намира концентрацията на нервите. В този случай провеждане на ендодонтско лечение е единственият начин да бъде изчистен кариеса ефикасно;
  • При наличие на възпаление на пулпата, наречено пулпит, се налага ендодонтия;
  • При сериозно разрушаване на коронката, нервът може да остане оголен. В такъв случай се пристъпва към ваденето му и умъртвяване на дъвкателния орган;
  • В случаи на луксации и сублуксации, при които в следствие на травма зъбът се размества, се откъсва съдово-нервния сноп. Той е самоумъртвил се.

Защо да се доверя на професионалистите от Medical Dent

В дентална клиника MEDICAL DENT предлагаме ендодонтско лечение на най-високо ниво, като използваме най-съвременните материали и технологии - от изолирането на зъба с кофердам, през прецизното обработване и на най-усложнените коренови канали под микроскоп, до запълването им с най-модерните материали и медицинска апаратура. Услугата, която получавате, е на достъпни цени, а изпълнението – професионално.

Прецизната ендодонтска процедура на кореновите канали е гаранция за преживяемостта на зъба и успеваемостта на интервенцията при лекуването на гранулом на зъб, вадене на нерв и умъртвяване на нерв.

Много често се налага повторното третиране на вече обработвани коренови канали. Това обикновено е затруднено от счупени канални инструменти или сложна анатомия на зъба.

Рентгеновата снимка, която ще направим веднага след това, ще бъде доказателство за добре свършената работа и ще ни послужи да проследим резултата от лечението.

В ендодонтията изграждането след лекуване на гранулом, вадене на нерв, умъртвяване, е важна част от балансирания ни подход към клиента. След ендодонтско лечение в MEDICAL DENT ви предоставя възможността да завършите перфектният вид на вашата усмивка с нашите решения в областта на естетическата стоматологияфасети, бондинг, избелване и т.н.

Тези процеси в ендодонтията са важни, за да гарантираме продължителна успеваемост на вашето ендодонтско лечение и да възстановим зъбите ви естетично и функционално.

В дентална клиника MEDICAL DENT разполагаме със системата CEREC, която ни позволява да изграждаме зъби след лечение на гранулом, умъртвяване на нерви, вадене на нерв по един бърз и естествен начин.

Често задавани въпроси за ендодонтия

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТАНА ЛИЧНИ ДАННИ

Medical Dent
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.