Show Menu

Детска стоматология

Детска стоматология

Грижа за лечение и обучение най-малките

Денталното здраве при подрастващите има важна роля за състоянието на устната им кухина в последствие. С годините неразрешените проблеми се задълбочават. Именно затова е важно децата ни да посещават зъболекари, в обособени за целта клиники, предлагащи кабинет по детска стоматология.

Какво представлява детската стоматология

С появата на първия зъб на детето, необходимостта от посещение на зъболекар се появява. В комбинация с добре изградената орална хигиена и профилактиката на устната кухина, денталното здраве на подрастващия организъм се поддържа в добро състояние.

Детската стоматология е дял от денталната медицина, който се характеризира с деликатност и необходимост едновременно от дентални и психологически умения. Наличието на психологията е важно, защото повечето деца гледат с недоверие и страх към процедурите, извършващи се от зъболекаря. Правилният подход понякога оказва важно значение в процеса на работа и успеваемостта.

Детската стоматология разрешава проблеми, свързани с постоянни и непостоянни зъби. Кариеси, обратна захапка, голямо междузъбно пространство, липса на зародиши, както и профилактика.

Зъболекарите в областта на детската стоматология се занимават и с процедури, които да служат като превантивна мярка срещу поява на кариес и защита на зъбите. Най-иновативната превенция, която дава положителни резултати, се нарича силанизация.

Силанизацията е процедура, която се прилага основно при деца, с цел защита срещу поява на кариозни процеси. При тази процедура се поставят силанти, които са в течна форма, служещи като защитен филм върху кътниците. Тяхната цел е да покрият и запълнят вдлъбнатините, което да създаде бариера между зъбната повърхност и патогенните микроорганизми.

При наличие на силанти, върху дъвкателните органи, наречени молари, не се задържат хранителни остатъци, което от своя страна не позволява натрупване на зъбна плака. Така, освен зъбите, венците също остават защитени.

Освен превантивни процедури, детската стоматология се занимава и с усложнени случаи, които изискват навременна намеса. За спешни състояния, има обособени денонощни дежурни кабинети, които да се погрижат за здравето на детето и да оценят както състоянието, така и необходимостта от спешна намеса.

Как да изберем зъболекар за своето дете

В България съществува богат избор от зъболекари, които работят в областта на детската стоматология. Когато избираме такъв, трябва да се уверим, че доверяваме здравето на детето си в ръцете на специалист, който ще се отнесе с разбиране и ще свърши работата си с прецизност.

Когато търсим зъболекар за нашето дете, на първо място можем да се посъветваме с познати. В много от случаите можем да достигнем до правилен избор, като съдим по сполуките и несполуките на останалите.

Ако нямаме познат, който да ни насочи, можем да проверим в интернет пространството предложения от хора, както и репутацията на отделните зъболекари и дентални клиники, разполагащи с кабинет по детска стоматология.

За улеснение, има дори приложения, където има посочени отзиви за конкретни специалисти, оценки за тяхната работа и коментари, които да послужат за избора ни.

Добре е да се ориентираме към клиники, в които има такъв кабинет и разполагат със следните неща:

  • Богат асортимент от машини и оборудвания;
  • Качествени материали;
  • Анестезиолог;
  • Възможност за тестуване на алергии.

Последните две изисквания са изключително важни, особено при работа с деца. Много от подрастващите имат алергии, чието наличие е известно или неизвестно за родителите. Възможността за тестуването на определени медикаменти, с които да се работи, има основно предимство при избор на зъболекар за подрастващите.

Не на последно място, е добре да се ориентираме към професионалист, който има отношение, отнася се с разбиране и търпение.

Защо Medical Dent е най-добрата клиника за детска стоматология

Оралната хигиена и профилактика започва още от ранното детство и има огромно значение за оралното здраве на децата в бъдеще. Затова в MEDICAL DENT сме обособили детски кабинет, намиращ се в София, в който най-малките могат да получат индивидуална програма за дентална грижа и третиране на проблемните зони без болка и страх. В допълнение към балансирания ни подход, тук могат да бъдат научени на правилни хигиенни навици и техника за миене на зъбите, която ще им гарантира по-чисти и здрави зъби. При първата среща със зъболекаря децата имат възможност да се запознаят със зъболекарския стол, да преодолеят първоначалните си съмнения.

При следващо посещение се организират игри, свързани със зъболекарските принадлежности, с цел детето да приеме зъболекарската работа с любопитство.

За подрастващите, клиника MEDICAL DENT предлага и най-модерната система за превенция на кариеса на дъвкателните зъби - поставяне на силанти, на разумни цени. Силантите се поставят върху зъбите с дълбоки участъци, които са труднодостъпни за почистване и предразполагат развитието на кариеси. Процедурата е изключително лека и е препоръчителна за деца с изразен рисунък на зъбите или по-ранен пробив на постоянни зъби.

За малките пациенти с показания в общото здравословно състояние (например деца с множествена склероза), предлагаме лечение под пълна упойка с опитен анестезиолог. Подрастващи със силен страх от стоматологично лечение също се повлияват от лечение под упойка.

Често задавани въпроси за детската стоматология

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТАНА ЛИЧНИ ДАННИ

Medical Dent
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.