Причини На Лечението

Възпалени венци

Това е състояние, което изисква незабавно посещение в зъболекарския кабинет. Компетентен специалист е в състояние бързо да овладее подобна инфекция и да се справи с възпалените венци. Пациентите обаче не бива да отлагат неговата намеса, защото забавянето и неподходящите “лечения” в домашни условия създават риск от усложнения при наличие на възпалена тъкан.

Възпалени венци 01
Лечение на пародонтоза 03
Лечение на пародонтоза 04

Какво причиняват възпалените венци?

Това обикновено е резултат на натрупване на бактерии и вредни микроорганизми в устната кухина. В това отношение най-рискови да бъдат възпалени са труднодостъпните пространства, където почистването изисква повишено внимание и повече усилия – това са местата около кътниците и по-специално мъдреците, шийките на зъбите, междузъбните пространства, коронките, мостовете.
В следващите редове ще Ви запознаем с основните фактори, които водят до състоянието възпалени венци, за да можете да вземете своевременни мерки:

Неправилна орална хигиена

Първата и главна причина за наличието на заболяването е слаба или неправилна орална хигиена. Нередовно или непрецизно почистване на зъбите позволява образуването и задържането на фин биофилм, който с течение на времето се натрупва и се превръща в т. нар. бактериална плака. Именно тя съдържа токсините, които водят до възпаление.

Наранявания

Най-често те са предизвикани от прекалено твърда четка за зъби, от неправилно използване на интердентални четки или конци, както и от прекомерен натиск при почистване. Другата възможна причина за механично нараняване е някакъв вид травма.

Отслабване на имунитета

Отслабването на имунната защита не може да предизвика възпалени венци, но може да стимулира и ускори вече съществуващо такова. Прекалено високите нива на стрес също могат да допринесат за влошаване състоянието.

Лош хранителен режим и тютюнопушене

Консумирането на прекалено големи количества захар и кисели храни има негативен ефект върху здравето на венците. Тютюнопушенето също не им помага – заради съдържащите се в цигарите токсини.

Какви са симптомите?

Зачервяване и кървене

Ако венечните участъци са видимо зачервени или периодично кървят – спонтанно, при натиск или почистване, това е сигурен знак за това, че са възпалени. 

Подуване и болка

Болезненост и оток също са сигурен симптом и сигнална аларма да посетите зъболекаря поради възможност да бъдат възпалени.

Загнояване

Наличието на гной, която изтича от венечната област, е сигурен признак за напреднала инфекция. Не отлагайте посещението при зъболекаря.

Специфичен неприятен дъх

Лошият дъх може да има редица причинители, но възпалението, гингивитите и пародонтитите са една от тях. Ако установите специфичен, тежък мирис, не отлагайте прегледа при стоматолог.

Отдръпване на венците

Ако е започнал процес по отдръпване на венците, който води до оголване на зъбите в основата им, заболяването прогресира и вече не говорим за обикновено възпаление, а за пародонтит. Това означава, че между зъба и венечната лигавица се е образувал т. нар. джоб – незащитено отворено пространство, където бактериалната плака се задържа и постепенно започна да уврежда тъканите и костта. Това състояние изисква незабавна намеса на специалист в областта.

Какво е лечението?

Ефективно. Денталните лекари познават добре различните състояния и техните причинители, затова лечението в повечето случаи дава отлични и дълготрайни резултати. Времето обаче е изключително важен фактор за успеха му.
В зависимост от Вашето състояние денталният лекар ще назначи правилните процедури. Важно е да знаете, че главно и ключово условие за здрави венци е безупречната орална хигиена. Тя включва както обичайното почистване в домашни условия с четка, паста и конец, така и професионално почистване с ултразвук и специална дентална пудра през определен период от време.

Подобно професионално почистване е една от задължителните стъпки, които зъболекарят ще предприеме за отстраняване на бактериалния причинител на инфекцията и успокояване на тъканите. Броят, периодиката и дълбочината на тези почиствания ще бъдат определени в зависимост от това колко е напреднала инфекцията.
Възможно е също да Ви бъде изписан противовъзпалителен медикамент.
След като острата инфекция премине, зъболекарят ще Ви инструктира как правилно да миете зъбите си и какви грижи да полагате, за да предотвратите следващи инфекции.
Обичайно тези мерки в съвкупност са напълно ефективни. Важно е обаче те да бъдат осъществени от компетентен в областта специалист и с нужната професионална техника за дълбоко почистване.

Бондинг 03
Доверете се на Medical Dent

Защо да се доверите на Medical Dent?

Успешното лечение на възпалени венци и последващите от тях усложнения трябва да бъде поверено на компетентен специалист, който работи с надеждна апаратура по последните научни разработки и протоколи в областта.
В дентална клиника Medical Dent можем да предложим на пациентите именно тази комбинация. Имаме богат и успешен опит в лечението на подобен тип заболявания, който ни помогна да запазим усмивките на хиляди пациенти здрави и красиви.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button