Какво знаем за избелването на зъби?

Избелване на зъби

Свежата, бяла и сияйна усмивка е един от най-красивите “аксесоари” за всеки човек. Затова избелването на зъбите, до неотдавна запазена марка предимно за западните общества отвъд океана, днес става все по-масово и у нас.

Оцветяването и потъмняването на зъбите с годините е естествен процес, към който ние допринасяме чрез консумацията на различни храни и напитки. Но съвременната дентална медицина вече има ефективен и напълно безвреден отговор, който връща естествената и красива белота на усмивката.  

Естетична стоматология 01
Избелване на зъби 02
Сравнение по няколко важни аспекта

Защо потъмняват и се оцветяват зъбите?

Преди всичко нека внесем уточнението, че в нашия географски район зъбите на хората почти никога не са напълно бели. В най-добрия случай те са с млечно-перлен нюанс, но често имат жълтеникав или сивкав оттенък. 

С течение на времето започва естествено потъмняване, което се ускорява чрез приема на оцветяващи храни и напитки като кафе, червено вино, кока-кола, тъмно грозде, боровинки, череши. Силно отражение върху белотата на зъбите има тютюнопушенето, както и някои медикаменти.

Редовното професионално почистване от натрупването на плака, зъбен камък и оцветявания частично помага за поддържането на усмивката в естетичен вид. Но ако искаме наистина да възвърнем естествената белота, или – защо не – да я увеличим, решението е в избелването. 

Какви са методите за избелване?

Съществуват две основни направления – клинично и в домашни условия.   Клиничното се извършва от професионалист стоматолог и обикновено дава най-бързи и ефективни резултати. Процедурата е щадяща и безболезнена, а целият процес е контролиран от специалиста.

Повечето дентални клиники вече разполагат с модерни системи – популярно ги наричаме лампи – които активират предварително нанесеното по зъбите на пациента вещество и подпомагат процеса. Резултатите са бързи и наистина забележителни. Стоматологът ще прецени дали за запазването им е необходима последваща поддръжка през определен период от време.

Друга възможност за частично професионално избелване е в денталната клиника специално за пациента да бъде изработена шина, в която той да поставя изписаното от специалиста избелващо вещество и да го прилага у дома. Този метод е малко по-продължителен, но резултатите му също са отлични и изключително трайни. 

В изцяло домашни условия пациентът сам нанася избелващото вещество по зъбите за определен период от време, който варира според различните продукти. Те могат да бъдат под формата на паста, гел, лента и други. Нанасянето също е разнообразно – чрез тубичка, писалка, четка.

Пазарът предлага изобилие от продукти за избелване. Все пак нашият дългогодишен опит ни е убедил, че не всички отговарят на критериите за качество, което пациентите ни заслужават. Затова горещо препоръчваме при избора на препарат да се консултирате със специалист. А най-добре – да се доверите на професионалист в клинични условия.

Важните отговори за избелването на зъбите

На първо място бързаме да успокоим евентуалните Ви тревоги – избелването на усмивката е напълно безвредна процедура. Ето и отговорите на по-важните въпроси, които са поставяли нашите пациенти:

Мога ли да пристъпя към избелване веднага, щом реша?

В общия случай – да. Но не винаги. Преди процедурата денталният лекар ще направи т. нар. оценка на Вашия зъбен статус – обстоен преглед на общото състояние за кариеси, натрупване на зъбен камък, пломби, фасети, коронки. Ще оцени и цвета на зъбите Ви, за да вземете заедно решение за оптималния очакван резултат.

Защитени ли са венците и лигавиците в устата по време на процедурата?

Да. Стоматологът ще приложи специална защита върху венците и съседните тъкани, за да ги предпази от контакт с избелващите средства. Това осигурява безопасност и предотвратява евентуални раздразнения или наранявания.

На какъв принцип работи избелването?

Избелващият препарат съдържа активни съставки, които проникват в емайла на зъбите, разграждайки пигментите и оцветяванията. Доста често тази дейност се подпомага от лампа със специална светлина или лазер, които помагат на активните съставки да проникнат по-дълбоко и да ускорят процеса.

Има ли болка и чувствителност по време на процедурата и след нея?

Болка няма. Възможно е при отделни пациенти да се появи лека до средна чувствителност, която отшумява много бързо. Важно е да знаете, че въпреки този краткосрочен дискомфорт, процедурата е напълно безопасна.

Налага ли се повторение на процедурата след определен период?

Това зависи както от Вашето желание, така и от избрания метод за избелване. За запазването на белотата са от съществено значение и навиците на пациента. Препоръчваме той да избягва консумирането на оцветяващи храни и напитки.

Колко време продължава процедурата?

В клинични условия – средно около час. Точното време зависи и от програмите на конкретния уред, с който се осъществява процедурата.

Избелване на зъби 03
Изберете най-добрата клиника!

Защо в Medical Dent?

В дентална клиника Medical Dent високото качество на технологиите, материалите и консумативите е закон. Преди да Ви предложим каквато и да е процедура, първо сме се уверили с абсолютна категоричност в нейната ефективност и безопасност.

По същия начин стоят нещата и с избелването на зъбите. При нас се предлагат различни възможности за професионално и полупрофесионално избелване, но която и от тях да изберете, можете да бъдете сигурни в блестящите резултати за Вашата усмивка. Блестящи и в пряк, и в преносен смисъл!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button