Причини На Лечението

Премахване на амалгама

Не бихте работили в наши дни на компютър “Правец-8”, нали? Дори да можете да си набавите отнякъде тази гордост на българските технологии от 80-те години на миналия век, неговата остаряла концепция го прави невъзможен за употреба в съвременната действителност. 

Премахване на амалгама 01
Какво представлява?

Премахване на амалгама

Не бихте работили в наши дни на компютър “Правец-8”, нали? Дори да можете да си набавите отнякъде тази гордост на българските технологии от 80-те години на миналия век, неговата остаряла концепция го прави невъзможен за употреба в съвременната действителност.  

По същия начин стоят нещата с някои лечебни методи и материали в денталната медицина. Някога те са смятани за правилни, надеждни и работещи решения. Но в нашето съвремие науката категорично ги е отрекла и заменила с много по-ефективни и безопасни за здравето средства.  Един от тези зачеркнати лечебни методи е пломбата от амалгама. Вече е доказано – тази пломба няма място в устата ви така, както “Правец-8” няма място на бюрото Ви.

С какво ни вреди?

Амалгама

Само допреди две-три десетилетия най-популярният материал за лечение на кариес в денталната медицина беше обтурацията от амалгама. По-зрелите ни пациенти си спомнят за тези сиви метални пломби. Няма как да ги забрави човек – те се забелязват отдалеч при всяка усмивка, контрастират силно с белотата на зъбите и често оставят неприятен металически вкус в устата. И недостатъците им съвсем не свършват дотук.

Много хора все още пазят по някоя от тези пломби в устата си. Ако сте сред тях, заповядайте в Medical Dent. Ние сме сред малкото дентални клиники, които предлагат премахване на амалгамата и замяната ѝ с висококачествен и естетичен материал в естествения нюанс на Вашата усмивка.  

Премахване на амалгама 02

Защо е необходимо премахването на пломбата от амалгама?

Защото амалгамата представлява смес от няколко вида метали, сред които живак. Именно той е основната причина днес да се смята, че тези обтурации не са безопасни за здравето. Всички знаят, че живакът е отровен. И макар количествата от него в пломбата да са малки, те все така могат да се отделят и да се прехвърлят в кръвния поток и да се разнесат из цялото тяло. Фатални последици вероятно няма да настъпят, но реалните здравословни проблеми не са изключени. Затова е най-добре да спестим подобни токсични съединения на Вашия организъм.

Европейският Съюз работи усилено върху постепенното прекратяване на употребата на дентална амалгама за всички членове на населението. Тя е забранена за деца под 15 год. , както и при бременни и кърмещи жени.

Как протича процедурата?

Премахването на амалгамената обтурация е лека и безболезнена процедура, чиято цел е неугледната метална обтурация да се замени със съвременна и естетична алтернатива. Тя протича в следните стъпки:

1. Изолация

Лекуваният зъб се изолира изцяло с помощта на латексово платнище. Това се прави, за да се предотврати проникването на прах или частици от амалгамата в устата – от една страна. И на бактерии чрез слюнката в зъба по време на лечението – от друга.

2. Защита на пациента

На пациента се поставя маска върху устата и носа, както и специални защитни очила – превантивни мерки срещу евентуално попадане на метални частици. 

3. Безопасно премахване

Амалгамата се отстранява с помощта на прецизни инструменти, които не позволяват повреждане на зъбната структура. Ако зъбът отдолу е здрав, пациентът не усеща болка. При по-дълбок кариес и настъпили през годините увреждания под металната пломба е възможно да има болезненост. Тогава за премахването на пломбата се поставя упойка и се пристъпва към лечение. 

4. Запълване на нови пломби

След успешното отстраняване на амалгамата, мястото се запълва със съвременни и напълно безопасни композити.

Доверете се на Medical Dent!

Защо да се доверите на Medical Dent за тази услуга?

Защото дентална клиника Medical Dent е единствената в България, която разполага със SMART сертификат от IAOMT, който по световно утвърден стандарт ни дава право да отстраняваме безопасно амалгама. И защото дентална клиника Medical Dent е пионер на иновациите в България. Още от създаването си сме отдадени изцяло на мисията да лекуваме нашите пациенти по най-съвременните клинични протоколи и с най-модерната техника. 

Държим да не изоставаме нито ден от развитието на денталната медицина, което предлага все повече и все по-успешни решения за пациента. Затова приемаме абсолютно лично необходимостта да загърбим овехтелите и компрометирани стари методи на лечение. За да предложим нови, съвременни, естетични и устойчиви решения за Вашата усмивка! 

Естетична стоматология 01
Call Now Button