Етапи На Лечение

Лечение на гингивит

Гингивитът е инфекциозно заболяване на венците, които на стоматологичен език се наричат гингива. Състоянието е добре познато и съвременната дентална медицина се справя изключително ефективно с него. Затова обаче има няколко важни условия – да се обърнете към специалист в областта и да не отлагате посещението още при първите симптоми.

Лечение на пародонтоза 01

Какво представлява гингивитът?

По същество това е възпаление на венците, които започват да кървят – спонтанно, при по-лек или сериозен натиск. Инфекцията е резултат от натрупването на бактериална плака по зъбите. Най-уязвимите пространства за това са тези, които трудно се почистват – около кътниците и главно мъдреците, в основата на зъбите, в междузъбните пространства, около коронките и мостовете. Гингивитът най-често се среща при възрастните. Уязвими групи са болните от диабет и бременните жени. По-рядко и децата.

Защо се появява?

Като резултат от бактериална атака. Тя обаче не е внезапна, а тиха и подмолна. Причините за нея са прозаични, но не бива да се подценяват. На първо място сред тях е

Недостатъчна или неправилна орална хигиена

Недостатъчно редовната или неправилната орална хигиена води до задържане на бактерии. Най-често те се натрупват под формата на плака в пространствата между зъбите и венците.
Решението е просто, но ефективно. Устната хигиена трябва да бъде изрядна. Личната грижа в домашни условия включва редовно измиване с четка и паста плюс конец за зъби поне два пъти на ден. Необходима е обаче и професионална, при която денталният лекар прави дълбоко почистване на уязвимите зони с помощта на ултразвук и други съвременни технически средства, които са изключително ефективни в борбата с бактериите и гингивита.

Честотата на посещенията за професионално почистване ще бъдат определени в зависимост от Вашето състояние и индивидуалната склонност за задържане и образуване на бактериална плака.
Тя често зависи и от някои вредни навици във всекидневието. Един от тях е тютюнопушенето. Прекомерната консумация на захар и кисели храни също оказва негативно влияние на венците.
Друг фактор, който може да ускори или влоши възпалението на венците, е общото здравословно състояние – например отслабена имунна система, диабет, някои хематологични заболявания.
Неправилната захапка също може да създаде рискова среда за развитие на възпалителен процес във венците.

Гингивит 02
Последствия и проблеми

Защо е важно да се вземат бързи мерки?

Колкото по-рано се обърнете към специалист, толкова по-добра е прогнозата за успешно и трайно овладяване на възпалението. И обратно – забавянето (или липсата на мерки) превръща лечението в по-голямо предизвикателство. Гингивитът е предшественик на по-сериозното заболяване пародонтит, при което под въздействие на бактериите венецът започва да се отдръпва, а костта на челюстта да намалява. В напредналите стадии на заболяването може да се стигне до разклащане на зъбите и загуба на част от тях. 

Затова, ако установите, че венците Ви кървят, болезнени, зачервени или подути са, това е почти сигурен симптом за гингивит, който изисква бързо посещение при специалист.

Как да предотврати проблема?

Лечим ли е гингивитът?

Да, напълно. Съвременната дентална медицина разполага с изключително прецизни и ефективни технологии, които в комбинация с уменията и компетентността на лекаря гарантират успешно лечение.

Специалистът ще се запознае със състоянието Ви чрез обстоен преглед и ще назначи процедури по дълбоко професионално почистване, за да успокои инфекцията и да помогне на венците да се “приберат”.

Броят, периодиката и дълбочината на тези почиствания се определя за всеки индивидуален случай в зависимост от прогреса на заболяването. Възможно е да ви бъде изписано и противовъзпалително лекарство, което да ускори преминаването на инфекцията.

Оротодонтия 02
Гингивит 04
Доверете се на Medical Dent!

Защо да се доверите на Medical Dent?

Специалистите по пародонтално здраве в Medical Dent работят по последните научни протоколи, които доказано дават отлични резултати. За това им помага изключително съвременно оборудване, което ни дава възможност да оценим състоянието Ви максимално обективно и без никакъв риск от грешка.

Ние не вярваме в специалистите по всичко, затова разполагаме с профилирани в различните области на денталната медицина лекари. Вашият също е тук!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button