Причини за появата на кариес?

Лечение на кариес

Кариесът е най-разпространеното дентално заболяване, с което всеки човек се среща поне веднъж в живота си. Затова е масово схващането, че той не представлява сериозна заплаха за оралното здраве. Това е вярно, но само донякъде. 

Кариесът действително е добре познат на денталната медицина, която се справя с него успешно, ефективно и без последващи усложнения. За целта обаче е необходимо той да бъде уловен навреме и лекуван правилно. В противен случай безобидното първоначално заболяване би могло да доведе до допълнителни главоболия, усложнения, продължителни и скъпоструващи лечения. 

Особености и значение

Какво е кариес?

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което при липса на лечение постепенно води до тяхното разрушаване. Първоначално той засяга най-повърхностния слой на зъба – емайла. След това атакува и дентина, а в последния етап от развитието си достига до нерва и се превръща в по-сериозния пулпит. Горещата препоръка на всеки зъболекар е пациентите да не чакат развитието на този процес и да пристъпят към лечение възможно най-бързо. Но се извършва чрез прецизно почистване на заболялата зъбна тъкан, обработка на пространството и поставяне на пломба от висококачествен материал, която на зъболекарски език наричаме обтурация. 

Най-често в началния си стадий кариесът не е болезнен, а това прави улавянето му по-трудно. С напредването на заболяването пациентът започва да усеща болка – първоначално спорадична и при конкретни дразнения като консумация на горещи, студени или сладки храни, както и натиск. Във финалните етапи болката може да стане силна и постоянна.

Medical Dent

Каква е причината?

Причини за появата му

Появата му се обуславя от едновременното въздействие на много фактори, от които на първо място е оралната хигиена. По-второстепенна, но също важна роля за предпазването от кариес играят хранителната диета, евентуални вредни навици, индивидуалната структура на емайла.

1. Орална Хигиена

Зъболекарите повтарят препоръките за изрядна орална хигиена толкова често, че за много от пациентите те навярно вече досадно. Истината е обаче, че няма по-добър начин да запазите зъбите си здрави, а усмивката си – красива.

Правилното и редовно почистване на зъбите с четка и паста, употребата на конец за труднодостъпните места в близост до венеца и в междузъбните пространства, и изплакването с вода за уста, са най-сигурната бариера срещу възникването на кариес. 

2. Уязвимост на емайла

Ако спазвате перфектна орална хигиена, но въпреки това често страдате от появата на кариеси, то това Ви слага в графата на по-уязвимите пациенти с по-фин и слабоминерализиран емайл на зъбите. Това се случва както при децата, така и при възрастните пациенти и означава, че те трябва да полагат повече грижи за опазване на здравата си усмивка – най-често чрез профилактични прегледи на по-кратък интервал от време. 

3. Диета

“Не яж толкова много сладко, ще си развалиш зъбите” е реплика, която всяко дете е чувало от родителите си в стремежа им да опазят всеки млечен зъб. Действително хранителният режим има отношение към здравето на зъбите. Повишената консумация на захарни изделия, газирани напитки, кисели храни повишава риска от развитие на кариес. Препоръчваме след приема им зъбите да бъдат старателно почиствани. 

4. Сухота в устата

Слюнката в устата ни е естествената бариера срещу развитието на кариеси и на заболявания в устната кухина изобщо. Тя се бори с опасните бактерии и отмива остатъците от храна по зъбите. Ако обаче по някаква причина слюноотделянето е нарушено или намалено, защитата става непълноценна. Този дефицит би могъл да възникне по различни причини – например пушачите често имат сухота в устата. Друг фактор биха могли да бъдат различни заболявания или хормонални състояния. 

За да си помогнете, можете да използвате специална вода за уста или препоръчани от зъболекаря препарати, които повишават устойчивостта на емайла. Важно е да се пие и достатъчно вода, за да се поддържа хидратацията на устата и на организма като цяло. Дъвченето на дъвка без захар също стимулира слюноотделянето.

5. Неправилна подредба на зъбите

Неправилна захапка, струпване на зъби, неправилно пораснал мъдрец или други ортодонтски проблеми създават добра среда за появата на повече кариеси. Причината отново е свързана с хигиената, тъй като тези пространства се почистват по-трудно. Тези пациенти трябва да полагат повече усилия при редовното измиване. 

Заразен ли е кариесът?

За съжаление – да. Както всяко друго заболяване от бактериално естество, той също може да бъде предаден от човек на човек – чрез използване на общи прибори, биберони, целувки, кихане и т. н. 

Кариесът всъщност е резултат киселинен процес, който възниква при срещата на бактериите в устата с хранителните остатъци. Те заедно образуват фин бактериален слой, който първоначално се нарича биофилм, а след това – зъбна плака. 

Именно от натрупването на тази плака по емайла се получава кариесът. Затова, с риск да се повторим и потретим, е от изключително значение да измивате редовно и качествено Вашите зъби. Това предотвратява ефектите на опасната комбинация. 

Какви видове кариес има?

В зависимост от прогреса му кариесът се дели на три типа – малък, среден и голям. Също три вида са кариесите според мястото, на което са се образували. Ако то е по дъвкателната повърхност на зъба, кариесът е оклузален. Той се среща по-често при деца.

Ако се намира в пространството между два зъба, е апроксимален.  Третото възможно, макар и по-рядко срещано място, е под венеца – на корена. 

Как се лекува?

Лечението на кариес е добре познато от десетилетия – то се прави чрез пломба. Развитието на денталната медицина обаче е прави това лечение в пъти по-ефективно, безболезнено, стерилно, безопасно и естетично, отколкото е било назад в годините. 

Изберете най-добрата клиника!

Защо да се доверите на Medical Dent?

Кариесът е безобиден, ако не му позволим да стане опасен. Лечението е лесно, ако не си го направим сложно. Поставянето на пломба е рутинна задача, която обаче при неправилно изпълнение може да предизвика усложнения, или най-малкото естетически и функционален дискомфорт на пациента.

Затова е необходимо да се обърнете към специалисти, които имат богат опит, притежават знанията и са наясно как да ги приложат на практика, за да постигнат желания от вас резултат. При това на място, където доказано се работи по най-високите стандарти в денталната медицина от гледна точка на стерилност и качество на материалите.  Това място е дентална клиника Medical Dent!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button