Имплантология и зъбни импланти

Имплантологията все повече се превръща в едно от най-препоръчваните от денталните лекари и най-предпочитаните от пациентите средство за възстановяване на един или няколко липсващи зъба. Макар и относително млада дисциплина, тя се развива с космически темпове. В съчетание с модерните технологии и таланта на лекаря имплантологията все повече измества традиционните досега мостове и протези, за да се превърне в тяхната по-добра, по-надеждна, по-комфортна, по-дългосрочна и по-естетична алтернатива.

Първите опити за имплантологично лечение датират още от зората на XX век, но интензивното им навлизане и развитие започва през 80-те години.

Зъбни импланти 01
Зъбни импланти 02

Каква е концепцията на имплантологията?

Имплантологията се занимава с възстановяването на липсващи зъби чрез дентални импланти, които посредством хирургическа интервенция се поставят в челюстната кост и по този начин заменят както загубените зъби, така и техните корени.

Какво представляват зъбните импланти?

Те представляват титаниеви винтове, които се поставят в челюстната кост, интегрират в нея и остават фиксирани там, имитирайки корена на загубения зъб. Посредством допълнителна надстройка, зъбният композит се превръща в основа, върху която се поставя коронка, мост или протеза.

От какъв материал са изработени?

Най-често – от висококачествена титаниева сплав, по-рядко – от цирконий. Титаният е предпочитаният от имплантолозите материал, тъй като комбинира изключителни лекота, здравина и твърдост.

Кога се прилага имплантологията?

Имплантологията влиза в действие при загуба на един, няколко или всички зъби. Необходимо условие е само пациентът да е навършил пълнолетие, защото развитието на челюстта трябва да е завършено.

Колко време трае процедурата?

Има четири вида имплантиране и Вашият дентален лекар ще прецени най-добре подходящия за вас:

Medical Dent

Стандартно имплантиране

Най-често се прилага, когато се налага да се извади зъб и да се замени със зъбен композит. Тогава хирургическата интервенция се прави около шест месеца след изваждането на зъба, за да може костта и венецът да се възстановят. Така процедурата протича бързо, а възстановителният период е кратък.

Отложено имплантиране

То може да бъде ранно или късно. При наличие на достатъчно кост имплантът може да бъде поставен около 20-25 дни след изваждането на зъба. Късното имплантиране налага да се изчака по-дълго за зарастване на тъканите около извадения зъб.

Имедиатно имплантиране

Имедиатно в превод означава “незабавно”. Незабавното имплантиране обикновено върви с незабавно натоварване с коронки или мост. То е най-бързо и удобно за пациента, но изисква повишено внимание и избягване на твърда храна за известен период от време след лечението. Най-често се прилага при възстановяване на изцяло обеззъбени челюсти, когато се поставят четири зъбни композита и фиксирана протеза върху тях. Друг подходящ случай за имедиатно имплантиране е при счупени единични зъби, когато в костта няма инфекция и операцията може да започне веднага.

Medical Dent

Предимства и Особености

Какви са предимствата на имплантологията?

Имплантологичните възстановявания превъзхождат мостовете и протезите във всяко отношение. Ето от какво ви спасяват те:

Етапи На Лечение

Как протича едно имплантологично лечение?

1. Преглед и лечебен план

На първо място имплантологът ще направи обстоен преглед, за да установи състоянието на костта и венците, както и цялостното орално здраве на пациента. Въз основа на този преглед той ще може да изготви план за лечение, с който Вие ще бъдете детайлно запознати. Той включва евентуално лечение на венците и костта, ако това се налага. Прецизиране на мястото, където ще бъде поставен имплантът. Както и планиране на момента за неговото натоварване с протетичната конструкция – коронка, мост или фиксирана протеза.

2. Хирургичен етап

Ако се налага да бъдат извадени зъби, първо ще се пристъпи към това екстрахиране и ще се изчака възстановителния период. Чак след това се пристъпва към имплантирането, което се извършва в операционна зала с местна упойка. При желание от страна на пациента и липса на противопоказания, анестезията може да бъде и пълна.

3. Възстановяване

Ако не е избран подход с имедиатно имплантиране и натоварване, пациентът трябва да изчака препоръчания от имплантолога срок, за да остеоинтегрира зъбният имплант и да зараснат тъканите около него. В зависимост от състоянието на пациента този срок варира между 8 и 24 седмици. Процедурата по самото поставяне е безболезнена. Възможно е да усетите болка след операцията, която преминава след прием на обикновен обезболяващ медикамент.

4. Поставяне на коронка

На вече интегрирания в костта имплант се поставя специална надстройка, която играе роля за основа на бъдещия зъб. Именно на нея се поставя изработената предварително в лаборатория коронка.

Рискове и Осложнения

Има ли риск от усложнения?

Съществува мит, че е възможно организмът на пациент да отхвърли “чуждото тяло”. Такова нещо няма. Имплантологията е резултат от отлична симбиоза между майсторството на лекаря и грижите, полагани от пациента. Този резултат е успешен в над 98% от случаите.

Едва 2% в световен мащаб са случаите на загубени  зъбни импланти, които се е наложило да бъдат поставени повторно. Най-често това се дължи на инфекция, допусната още по време на операцията или след нея – при недостатъчно добра грижа за хигиената от страна на пациента.

Повишен риск от потенциални усложнения има при пациентите – страстни пушачи, тъй като никотинът доказано намалява кръвоснабдяването, а то е от ключово значение за успешното възстановяване на тъканите.

Финализиране На Лечението

Какви зъбни импланти да изберем?

На пазара в момента се предлага голямо разнообразие от зъбни импланти. Водени от желанието да предложат на пациентите си по-атрактивни цени, много дентални клиники се спират на по-нисък клас. В дентална клиника Medical Dent обаче изповядваме философията, че по-евтиното винаги излиза по-скъпо. Затова работим с висококачествени американски зъбни импланти, които имат доживотна гаранция. Те са още една причина да гарантираме успешен изход от лечението на нашите пациенти.

Нямаме и колебание в отговора на въпроса “Винтови или базални зъбни импланти?”

В Medical Dent работим с винтови импланти, защото концепцията им се е доказала като по-надеждна и безопасна за пациентите – и чрез нашия опит, и чрез световния.

Резултати и Грижа

Има ли някакви специфични грижи, които трябва да се полагат след поставяне на зъбен имплант?

Изрядната орална хигиена е задължително условие за здрави зъби, без значение дали са естествени или имплантирани.

Те трябва поне два пъти на ден да се мият с четка и паста, а зъбните пространства между тях да се почистват с конец или интердентална четка. Изплакването с вода за уста е допълнителна защита срещу бактериите.

Пациентите трябва да правят редовни профилактични прегледи в денталния кабинет за професионално почистване. При тези посещения имплантологът ще проследява Вашето състояние.

Процес на лечение

Как протича лечение със зъбни импланти в Medical Dent?

Процес на лечение, изисквания и зададени въпроси от наши пациенти! Бъдете уверени и спокойни по време на лечението си при нас!

Защо Medical Dent е правилния избор за имплантологично лечение?

Дентална клиника Medical Dent е първата специализирана клиника за имплантология не само в София, но и в цяла България. Видяхме и разбрахме перспективите пред този сегмент от стоматологията още преди близо две десетилетия, когато взехме решение нашата клиника да работи с фокус към имплантологията.

През изминалите години в сътрудничество с много дентални практики в страната “изнесохме” нашата експертиза и извън София, за да осигурим качествено лечение и за пациентите в по–малките населени места.
Затова днес се гордеем с богато “портфолио” от пациенти, чиито усмивки сме възстановили с помощта на денталната имплантология, на опитните си специалисти, на висококачествените материали и дигитални технологии от последно поколение, с които работим.
Затова можем да заявим – може би нескромно, но съвсем честно – че в търсенето на наистина качествена имплантология дентална клиника Medical Dent не е просто добър избор. Тя е единственият избор.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button