Show Menu

Имплантология и зъбни импланти

Имплантология и зъбни импланти

Имплантология: всичко, което трябва да знаете

Денталната медицина се развива с бързи темпове, благодарение на съвременните технологии. Имплантологията е една от сферите на модерната стоматология. В настоящата статия сме събрали най-важните неща, които трябва да знаете за имплантологията и нуждата от приложението ѝ.

Какво е имплантология?

Имплантологията е дял от денталната медицина, занимаващ се с лечението посредством зъбни импланти. Прилага се с цел възстановяване липсата на един или няколко зъба, както и на корените им.

Имплантологията навлиза в стоматологията през ХХ. век. Първите успешни опити в областта са извършени в Швеция.

Имплантологията се счита за изключително надеждно и дългосрочно решение, подобряващо визията и самочувствието на пациентите.

Прочети още

Какво представляват зъбните импланти?

Те са изработени от титан и се поставят в челюстната кост, за да заместят корена на липсващ зъб и са основа за зъбни корони, зъбни мостове и зъбни протези.

Какви видове импланти се използват?

В имплантологията се използват 2 материала - цирконий и титан. Въпреки това титаният се използват по-често, тъй като дават по-добри резултати от циркония.

Кога се прилага имплантологията?

Имплантологията се прилага при липсващ зъб. В случай, че не могат да бъдат поставени протези, мостове или коронки, имплантирането е ефективно решение. Важно е мястото на премахнатия зъб да бъде запълнено, за да не предизвиква проблеми в бъдеще.

Имплантологията се прилага при пациенти, навършили 18-годишна възраст. Това се налага, защото развитието на челюстта трябва да е завършило преди поставянето.

Какви видове имплантология има?

Има 4 вида имплантиране - стандартно, отложено, имедиатно и имедиатно с имедиатно натоварване.

Стандартното имплантиране е класическият метод. При него имплантологията се предлага 6 месеца след изваждането на зъба. За този период костта и венецът са се възстановили. Така процедурата протича бързо и лесно, а възстановителният период също е кратък. Стандартната имплантология е 2 вида - открита или закрита. При откритото имплантиране венецът се зашива около гладка надстройка, наречена сулкусформер. При закритото върху зъбния имплант се поставя винт, а венецът се зашива върху него.

Отложената имплантология се дели на ранна и късна. Когато се извади зъб, но има достатъчно кост, се прилага ранното имплантиране. Въпреки това е препоръчително да се изкача 20-24 дни, докато инфекцията на костта премине. Късното имплантиране налага по-голям времеви диапазон между ваденето и имплантологията. Като процедура е близко до стандартното.

Имедиатното имплантиране се прилага най-вече при счупени зъби. В такива случаи в костта няма инфекция и имплантологията може да бъде приложена веднага.

Последният вид имплантология, а именно имедиатното имплантиране с имедиатно натоварване е най-рискова. Тя се използва при поставянето на единичен имплант или при мостови конструкции върху 6-8 зъбни импланта на долната челюст. Твърдата храна трябва да се избягва около 4 месеца след този вид имплантология. Това се налага, за да не се разместят зъбните импланти и съответно, да бъдат отхвърлени.

Какви са предимствата на имплантологията?

Освен всички естетически предимства, имплантологията допринася за физическото здраве на пациентите. Имплантирането осигурява правилна захапка, като придържа всеки зъб на мястото му, здрава челюстна кост и предотвратяват влошаване на костите.

Имплантологията гарантира удобство и дълготрайност, които не всички други методи за замяна на липсващ зъб предлагат. Зъбните импланти изглеждат и се усещат като истински зъби, повдигат самочувствието и поддържат способността за дъвчене. Те не трябва да се премахват по време на ядене, миене или сън, за разлика от протезите.

Какво е важно преди прилагането на имплантология?

Най-важно е здравословното състояние на пациента. Преди имплантологията трябва да се установи дали костите и венците са здрави. Това е необходимо, тъй като те могат да атрофират след изваждането на зъб. В такъв случай ще трябва да бъдат излекувани преди процедурата.

Стоматологът трябва също така да прецени натоварването, което зъбните импланти да носят. Броя и мястото на поставяне трябва да бъдат прецизно планирани, за да бъде резултатът от имплантологията максимално дългосрочен.

Какви са етапите при прилагане на имплантология?

След етапа на диагностициране, следва хирургичният етап. Имплантирането се извършва в операционната зала и с местна или пълна упойка (зависи от желанието на пациента). При необходимост специалистите извършват и други манипулации като вадене на зъб например.

Вторият етап от имплантологията е поставянето на основата за бъдещата коронка. На пациента се поставя местна упойка. Към следващия етап се преминава след 8-24 седмици. Той се състои в прикрепването на протезата към самия имплант.

Процедурите са безболезнени. Болка може да се усети след самата имплантология, като наподобява тази след ваденето на зъб.

Крие ли рискове имплантологията?

Най-честите рискове, свързани с имплантологията, са отхвърляне на зъбния имплант или инфекция след поставянето му. Въпреки това вероятността за отхвърляне варира между 1%-6%. В повечето случаи те не биват приети заради нарушено здравословно състояние на пациента или недобра орална хигиена. Проучвания показват, че приемането на антибиотици преди имплантология намалява риска от отхвърляне с 33%.

Съществуват и някои дългосрочни рискове. Те най-често засягат естетиката, например висока линия на усмивката. Действия като скърцането със зъби също могат да увеличат риска от проблеми.

Кога имплантологията се счита за успешна?

Приема се, че имплантологията е успешна, когато са налице следните критерии - поне 5 години след имплантирането, пациентът да не изпитва болка, да се храни нормално, да няма кървене или други проблеми в областта, където е извършена процедурата.

Как да поддържаме резултатите от имплантологията?

Ефикасността на имплантологията е безспорна, но полагането на грижи след процедурата е не по-малко важно. Ежедневно трябва да мием зъбите си по два пъти, да почистваме пространствата между тях с конец и да ги промиваме с вода за уста. Също така пациентите трябва да посещават контролни прегледи, на които стоматологът почиства зъбите професионално и венците около имплантираните области. По време на тези прегледи специалистът по имплантология проверява състоянието на самите зъбни импланти, венците и костта около тях.

Защо да се доверите на имплантологията в Медикъл Дент?

Имплантологията изисква познания във вариращи направления. В нашата клиника работят редица специалисти в различни дентални области. Това гарантира съставянето и изпълнението на ефективен лечебен план. След имплантологията нашият екип се грижи за поддръжката на качествените резултати.

Като пионери в българската имплантология ние създадохме специализиран център за дентална хигиена - Dental Care Center. Професионалното почистване и грижата са най-добрата превенция срещу заболяванията на зъбите и венците.

Имплантология: всичко, което трябва да знаете

Какво е имплантология?

Какво представляват зъбните импланти?

Какви видове импланти се използват?

Кога се прилага имплантологията?

Какви видове имплантология има?

Какви са предимствата на имплантологията?

Какво е важно преди прилагането на имплантология?

Какви са етапите при прилагане на имплантология?

Крие ли рискове имплантологията?

Кога имплантологията се счита за успешна?

Как да поддържаме резултатите от имплантологията?

Защо да се доверите на имплантологията в Медикъл Дент?

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТАНА ЛИЧНИ ДАННИ

Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.