Show Menu

Видове брекети

Съвременната ортодонтия ви предлага голям избор от решения (брекети, шини и алайнъри) в зависимост от вашето състояние и естетически желания.

Метални брекети

Това са металните брекети и свързващата ги дъга, които най-често хората си представят, когато чуят „шини“. Въпреки това, модерните предложения за метални брекети са много по-малки от преди и по-незабележими, от колкото огромните шини от преди няколко години. Развитието на ортодонтията и прилагането на технологиите в изработката на брекетите позволява използването на различни похвати и методи, които да оптимизират изправянето на зъбите и да намалят болката по време на процеса. Металните брекети са изработени от висококачествена неръждаема стомана и се прикрепят индивидуално към всеки зъб, като след това се свързват помежду си с помощта на метална дъга, която оказва натиск на зъбите и ги намества в правилна позиция.

Металните брекети предлагат поставяне, както от външната страна на зъбните редици, така и от вътрешната. При втория начин брекетите практически стават незабележими. Поставянето им от вътрешната страна на зъбите може да причини временен дискомфорт в началото, не са подходящи за много тежки случаи на деформация и брекетите, поставени от вътрешната страна, изискват старателно и по-внимателно почистване от предложенията, поставени от външната.

Брекети 1

Керамични брекети

Керамичните брекети са със същия размер и форма, като металните, но разликата е, че те са изработени от материал в цвета на самия зъб или са прозрачни, за да се слеят със зъбите. Този тип брекети могат да бъдат почти изцяло незабележими, ако пациентът избере и свързваща дъга в нюанса на зъбите. Пациентите, които изберат керамичното предложение трябва да знаят, че при неправилна поддръжка цветът на брекетите може да се измени и да бъде по-видим от преди.

Aligner – алтернативата на брекетите

Това е най-добре разработената технология за изправяне на зъбните редици и подреждане на зъбите, в която събрано на едно място всеки пациент ще открие иновации от последните 2 десетилетия. Над 5 милиона пациента са избрали Aligner, сред които 1 милион са тийнейджъри. Този тип алайнъри се използват като ефективна алтернатива на статичните брекети. В основата си, технологията включва сет от невидими шини, които се използват за определен период и в точно конкретна последователност. Целта на всяка следваща шина е да придвижи процеса с една стъпка напред. Всички алайнъри са изработени индивидуално за зъбните редици на всеки пациент. Предимството им пред стандартните брекети, е че Aligner могат да се махнат по време на хранене и почистване на зъбите и са практически невидими за окото. Те са подходящи, както за коригиране на зъбните редици, така и за профилактика след лечение при ортодонт.

Брекети 2

Защо е важна консултацията с ортодонт при поставянето на брекети и шини?

Със сигурност има разлика между общопрактикуващия стоматолог и ортодонтът. Докато първият се занимава с основните проблеми на устната кухина и зъбните редици, ортодонтът е запознат с всички тези проблеми, но разполага и със задълбочени познания относно функцията на ченето, както и нуждата от брекети и шини. Казано просто, ортодонтите знаят всичко, което всеки зъболекар трябва да знае, но тяхната специалност са познанията как се движат зъбите в устната кухина. Именно затова изборът на ортодонт за предписване, избиране и поставяне на брекети и шини е най-доброто решение за всеки пациент.   

Брекети 3

Поставяне на брекети.   

При много ортодонтски проблеми е необходимо да се поставят брекети.

Поставянето на брекети е фина и деликатна манипулация, която вие вземате като решение за себе си да извършите веднъж във вашият живот!

Преди поставянето на брекети ние винаги започваме с разработване на ортодинтски план за лечение, който се базира на анализ на рентгенография и модели!

При поставяне на брекети ние ще ви дадем детайлни указания за това как да поддържате правилно зъбите си и за честотата на контролните прегледи при нас!

След поставяне на брекетите ние ще провеждаме грижа за здравето на зъбите ви, като ви каним редовно на контролни прегледи и поддържаме добра хигиена.

При завършване на лечение с поставяне на брекети ще ви дадем конкретни указания за поддръжка на резултатите,които имате, така че да се радвате на новата си красива усмивка!


Метални брекети
Керамични брекети
Aligner – алтернативата на брекетите
Защо е важна консултацията с ортодонт при поставянето на брекети и шини?
Поставяне на брекети

Назад към "Ортодонтия"
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.