Причини На Лечението

Поставяне
на брекети

Брекетите отдавна не са грубите и грозновати скоби отпреди малко повече от десетилетие, които пациентите в по-зряла възраст добре си спомнят с неособено приятно чувство. Развитието на технологиите и материалите в денталната медицина ги превърна в естетични и дискретни “бижута”, които са белег на грижа за себе си и дори в някакъв смисъл на престиж. 

Поставяне на брекети 01
Какво знаем?

Кога се нуждаем от поставяне на брекети?

Брекетите са може би най-важното “оръжие” на ортодонтията срещу неправилно подредените зъби, доказало своята ефективност в продължение на десетилетия. Те се прилагат на порасналите пациенти, при които всички постоянни зъби вече са в устата. Горна възрастова граница за лечението с брекети няма.

Ето някои от случаите, в които ги препоръчваме:

 • Неправилна захапка. Тя би могла да бъде обратна, когато долната челюст е по-издадена от долната. Ръбцова, когато двете челюсти се срещат, вместо горната да захлупва долната. Кръстосана – когато част от предните зъби прилягат както трябва, но друга част – никак.
 • Неправилно подредени зъби
 • По-големи разстояния между зъбите. Когато става въпрос за предните, това се нарича диастема. При останалите зъби – трема.

Продължителността на лечението варира в зависимост от конкретния случай, но средно взето може да продължи между една и две години.

В дентална клиника Medical Dent препоръчваме на всеки пациент консултация с ортодонт – дори да няма видима причина за това. Понякога е възможно неправилната захапка да изглежда съвсем естетично, но в същото време да нанася “тихи” щети – например  увреждане на венците или твърде интензивно натрупване на зъбен камък поради затрудненото почистване. 

Как протича лечението?

На първо място е необходима консултация със специалист ортодонт. Той в много по-голяма степен от общопрактикуващия зъболекар може да прецени от какво лечение се нуждаете и как да го осъществи за оптимален резултат. 

Това се постига въз основа на детайлен преглед, рентгенографски изображения, специални техники и анализ, които ни помагат да изготвим детайлен индивидуален план за ортодонтското лечение, да планираме неговите етапи и продължителност. В този момент избираме и системата брекети, която ще бъде най-подходяща за Вашия конкретен случай. 

Едва тогава се пристъпва към фиксиране на брекетите. На гипсов модел предварително се определя мястото на всеки отделен зъб, където те ще бъдат фиксирани.

Следва внимателно професионално почистване и полиране, за да се осигури добра среда за поставяне на фиксиращия агент, върху който ще бъдат позиционирани брекетите. Щом ортодонтът се увери, че те са правилно подредени, се прави полимеризиране на залепващия агент и брекетите вече са стабилно захванати за зъбите. Накрая цялата редица от брекети се захваща и фиксира с обща метална дъга. Тя от, своя страна, се подменя няколко пъти в хода на лечението, за да осигурява постоянен натиск и да продължи корекцията до постигане на желания краен резултат. 

След приключване на този “монтаж” ще Ви дадем детайлни указания за това как да поддържате правилно оралната си хигиена по време на лечението. И ще разпишем график за честотата на контролните прегледи. Тези наши редовни срещи включват и професионално почистване, защото изрядната хигиена е от ключово значение за успешния изход от лечението. 

Видове изработка на брекити

Видове брекети

Днес е възможно да изберете Вашите брекети по същия начин, по който избирате най-подходящите за вас очила или обеци. Но най-важното от всичко е, че те постигат забележителни и устойчиви резултати в коригирането на неправилно подредената зъбна дъга – за цял живот!

Съвременната ортодонтия работи с различни видове брекети:

 • Те могат да бъдат метални – изработени от първокласна стомана.
 • Могат да са полуестетични или естетични – керамични, сапфирени. Те са в същия размер и форма като металните, но материалът им е в цвета на самия зъб – а това ги прави много по-дискретни.
 
 • Могат да се фиксират от външната страна на зъбите (което се препоръчва най-често от специалистите по ортодонтия). Но има възможност и да ги скрием от вътрешната страна – това са т. нар. лингвални брекети. Те обаче изискват още по-прецизна и системна поддръжка на оралната хигиена.
 • Можем да Ви предложим и иновацията в корекцията на зъбната дъга – прозрачните дентални алайнери, които набират все повече популярност през последното десетилетие. Защото са безцветни и поради това – изключително дискретни. 

В основата си технологията включва сет от изработени специално за Вас шини, които се използват за определен период и в точно определена последователност. Целта им е всяка следваща да придвижи процеса на лечение с една стъпка напред.

Алайнерите имат и още едно предимство спрямо брекетите – пациентът може да ги сваля и слага обратно, ако има необходимост от това.

Важно е обаче да уточним, че алайнерите не са 100% алтернатива на брекетите. Вашият ортодонт ще прецени дали са подходящи във Вашия конкретен случай. 

Неправилната захапка

Неправилната захапка може да представлява сериозен проблем, който засяга не само външния вид на усмивката, но и функционалността на челюстните стави. При несъответстващо прилягане на зъбите и челюстите се създават натоварвания, които с течение на времето могат да доведат до различни ортодонтски проблеми.

Липсата на правилно ортодонтско лечение може да предизвика следните компликации:

 • Болки в челюстта и главата: Неправилната захапка може да доведе до напрежение в челюстните стави и мускулатурата на лицето, причинявайки болки в областта на челюстта и главата.
 • Износване на зъбите: Несъответстващият прикус може да причини неравномерно износване на зъбите, което в крайна сметка може да доведе до загуба на зъбна емайл и други сериозни зъбни проблеми.
 • Трудности при говорене: Неправилната захапка може да създаде трудности при правилното функциониране на устната кухина, водещи до затруднения при говорене.
 • Темпоромандибуларни съдържателни проблеми (ТМС проблеми): Неправилната захапка може да допринесе за развитието на проблеми с темпоромандибуларните стави, които включват болка и дискомфорт в областта на челюстта.
В Medical Dent предлагаме индивидуален и компетентен подход към ортодонтското лечение. Нашите специалисти ще Ви консултират и предложат най-подходящите методи за коригиране на захапката, с цел подобряване на Вашата усмивка и предотвратяване на възможни здравословни проблеми. 

Има ли странични ефекти от лечението с брекети?

В здравословен аспект – никакви. Лечението с брекети е проверено, доказано, утвърдено и на практика незаменимо средство за корекция на неправилно подредените зъби веднъж и завинаги – стига да е проведено правилно. 

От гледна точка на комфорта – държим да бъдем честни. В началото на лечението е възможно да усещате известно неудобство, предизвикано от натиска на корекционната система. Не се безпокойте, това усещане отшумява бързо. Но ако усещате силна и продължителна болка, свържете се с вашия ортодонт – възможно е дъгите да се нуждаят от известно донагласяне. 

По същия начин стоят нещата и с артикулацията. Не е изключено в началото да изпитвате затруднение при изговарянето на отделни звуци. С това също бързо се свиква и съвсем скоро няма да Ви прави впечатление. 

Брекетите не изискват ограничение в режима на хранене. Препоръчително е единствено да намалите приема на много твърди или лепкави продукти. 

За оралната хигиена вече казахме – тя винаги трябва да е на ниво. Но при лечение с брекети е задължително да бъде изрядна!

Поставяне на брекети 02
Сравнение по няколко важни аспекта

Скъпо ли е поставянето на брекети?

Различните видове брекети имат различни цени, които зависят от техния материал, изработка и от продължителността на лечението. Още при първоначалния преглед нашият ортодонт ще Ви запознае със спецификите на всеки от тях, а крайният избор ще бъде съобразен изцяло с Вашите желания и възможности. 

Важно е обаче да напомним – ортодонтското лечение се прави веднъж в живота, а непровеждането му би могло да доведе до усложнения и съответно по-продължителни и скъпоструващи лечения.  

Поставяне на брекети 03
Доверете се на най-добрата клиника!

Защо да се доверите на Medical Dent?

От рентгеновата снимка, през правилната диагноза и прогноза, до професионалната преценка за лечението, изработването на прецизния корекционен апарат и проследяването на лечението до успешния му красив завършек – тази “пътека” е утъпкана до съвършенство в дентална клиника Medical Dent. Гордеем се с дълъг списък пациенти – не само в София, но и в цялата страна – на които сме помогнали да се усмихват отново уверено и без притеснение. 

Ортодонтията за нас е топ приоритет, защото сме наясно, че тя е ключова за предотвратяването на редица други дентални заболявания и усложнения. Затова инвестираме – във висококвалифицирани и опитни специалисти, които прилагат успешно най-модерните методи за корекция на усмивката. И във високотехнологично оборудване, което ни помага да проведем гладко, безболезнено и ефективно лечение. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button