В кои случаи се нуждаете от:

Коронки

Коронките са добре познато средство за възстановяване на функцията и естетиката при дълбоко разрушени,  девитализирани или сериозно увредени в резултат на травма зъби.

Коронка на зъб 01
Какво знаем за тях?

Коронки

Коронките са добре познато средство за възстановяване на функцията и естетиката при дълбоко разрушени, девитализирани или сериозно увредени в резултат на травма зъби.
Този метод на протетичните възстановявания е широко известен и се прилага от десетилетия. Развитието на денталната медицина през последните години обаче донесе добри новини и в това отношение. Днес протетичните възстановявания са:

  • Много по-ефективни
  • Много по-прецизни
  • Много по-бързи
  • Много по-естетични

Ролята на коронката е едновременно да предпазва зъба и да осигурява неговата функционалност. Затова е важно тя да бъде изработена така, че да пасне безупречно на челюстта и пълноценно да възстанови увредения зъб.

А причините за увреждането могат да бъдат различни:

  • Удар при инцидент, който води до спукване или дълбоко разрушаване
  • Травма, която е нанесла поражения на зъба над венеца, но корените му са останали здрави
  • Непроведено или неправилно проведено кореново лечение
  • Твърде обемни пломби, които носят риск от счупване на зъба по дължина до корена. Тези случаи, за съжаление, налагат екстракция на зъба и замяната му с имплант, който също трябва да бъде протезиран с коронка.

При всички тези случаи има нещо обединяващо – за да поставим коронка на зъба, трябва от него да е останало достатъчно в надвенечното пространство, което да послужи за стабилна основа. Популярно наричаме тази част “пънче”.

Изработената в лаборатория протетична конструкция покрива и обхваща плътно пънчето, циментира се върху него и по този начин едновременно доизгражда увредения зъб, защитава го и го шинира.

И трите функции са изключително важни, защото девитализираните зъби са много по-неустойчиви от живите. 

Трябва ли да се умъртви един зъб, за да му бъде поставена коронка?

Не. Това е остаряла и напълно погрешна концепция. Има много случаи, в които се налага протетично възстановяване на жив зъб. В тези случаи неговата подготовка просто се извършва под местна упойка, за да не усеща пациентът болка при изпиляването.

След него зъболекарят взема отпечатък, който ще отиде в лабораторията за изработване на коронката.
А докато трае този процес, поставяме временна, изработена от висококачествен пластмасов материал. По този начин още от първото посещение спестяваме на пациента всякакви естетични и функционални неудобства.

Видове коронки

Какви видове коронки има и как да изберем подходящата за нас?

Има три основни вида материал, от които те се изработват:

Изцяло керамичните и циркониевите превъзхождат метало-керамичните чисто естетически. Циркониевите от своя страна са по-добри и по отношение на своята здравина.
Заради различните си качества трите вида коронки имат различна цена. Зъболекарят най-добре ще прецени кой е подходящият за Вас, отчитайки Вашето желание и възможности.

Коронка на зъб 02

Колко е дълъг животът на една коронка?

Ако е добре изработена и правилно поставена, тя може да изпълнява пълноценно своите функции за период от 10-15 и дори повече години. Задължително условие за това обаче е поддържането на изрядна орална хигиена от страна на пациента.

Естетична стоматология 02

Защо да се доверите на Medical Dent?

В началото на тази статия споменахме, че протетичните възстановявания и в частност поставянето на коронки са стара дисциплина в денталната медицина, но благодарение на съвременните технологии днес те са много по-бързи, естетични, прецизни, дълготрайни и функционални.
А името на дентална клиника Medical Dent е синоним на високотехнологичните лечения с оборудване и апаратура от последно поколение. Те, в комбинация с професионализма на специалистите в клиниката, представляват нашата гаранция за Вашето успешно лечение.
Гаранция, “подпечатана” с имената и усмивките на хиляди доволни пациенти!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button