Show Menu
Фасети от Medical Dent

Фасети   

Най-често задаваните въпроси във връзка с фасетите

През последните години фасетите набраха огромна популярност като метод за коригиране на несъвършенства по зъбите. Те ефективно заместват увредената предна повърхност на зъба и възвръщат чара и естетиката на човешката усмивка. Колкото и добър и доказан да е даден метод в стоматологията обаче, е напълно нормално потребителите да изпитват определени съмнения или дори притеснения. Затова информираността е от особено голямо значение за вземане на адекватно решение в случаи на дентални проблеми. В следващите редове ще се постараем да изведем най-често задаваните въпроси във връзка с фасетите, както и да дадем достатъчно ясни и изчерпателни отговори на тези въпроси.   

Безопасни ли са фасетите?

Фасетите не само са безопасни, но и са най-препоръчваното решение за отстраняване на несъвършенства по зъбите от повечето стоматологични организации в световен мащаб. Причината за това е, че тяхното поставяне изисква минимална подготовка и при него не се извършва някакво интензивно (и съпроводено с усложнения) третиране на зъба и свързаните нерви.

Порцеланови или композитни фасети?

Всеки от споменатите два типа фасети си има своите предимства и недостатъци. Порцелановите фасети са тънки, здрави и устойчиви във времето, имат напълно естествен вид и не се оцветяват. От друга страна, композитните фасети са предпочитани от някои потребители заради по-ниската си цена. Те не са толкова здрави и устойчиви като порцелановите, но пък при повреда биха могли да се поправят бързо и лесно. Преди да се спрете на конкретен тип фасети, би било хубаво да обсъдите решението си с вашия стоматолог.

За кои точно проблеми са подходящо решение фасетите?

Както отбелязахме в самото начало на текста, фасетите заместват увредената предна повърхност на зъба. Те биха били подходящо решение при проблем с оцветен или счупен зъб. Не е удачен вариантът, при който фасетите се поставят като прикритие на зъбния кариес. Такъв тип проблем е доста по-сериозен и налага провеждането на специализирано лечение.

Колко дълго издържат фасетите?

Качествените порцеланови фасети са способни да запазят отличното си състояние за период от 10 до 15 години. Разбира се, за тях трябва да се полагат необходимите грижи и поддръжка. След поставяне на фасети са абсолютно задължителни спазването на добра орална хигиена, както и редовните контролни прегледи при стоматолог. След преминаването на периода от 10 до 15 години, фасетите трябва да се подменят, заради износването и изтриването им при ежедневна употреба. Ако, по време на този период, някоя от фасетите ви се повреди или счупи, тя може да бъде подменена индивидуално.

Болезнен ли е процесът по поставяне на фасети?

Обикновено при поставяне на фасети предварително на пациента се слага локална упойка. Така че по време на самата процедура не би трябвало да се усеща никаква болка. Единствено е възможно да има известен дискомфорт след края на процедурата, когато ефектът на упойката вече спре да действа. Но въпросният дискомфорт е съвсем лек и въобще не е повод за притеснение.

Как протича процеса на поставяне на фасети?

Поставянето на фасети е процес, който преминава през няколко основни стъпки. На първо място, вашият дентален специалист ще направи първоначален преглед, консултация и оценка на вашата усмивка. По време на този преглед ще разберете дали сте подходящ кандидат за фасети или е нужно предварително лечение, преди поставянето им. Следващата стъпка е подготовката на вашите зъби за поставянето на фасети. В процеса, зъболекарят премахва част от емайла на зъбите и ги оформя в подходяща за поставяне на фасети форма. След края на процедурата ще получите временни фасети, които се поставят докато се изчака изработката на постоянните такива. Този тестови период ви позволява да направите промени по вашата нова усмивка, ако прецените. След като се изработят постоянните фасети спрямо вашето съзъбие следва поставянето им. Временните се премахват, поставя се специален цимент, с който се монтират новите фасети. В края на процедурата ще получите мечтаната красива и блестяща усмивка!

Аз подходящ кандидат ли съм за поставяне на фасети?

Фасетите са модерна, дентална интервенция, която е подходяща за почти всеки пациент. В някои ситуации, обаче, преди поставянето им може да се наложи провеждане на предварително лечение, за отстраняване на проблеми, като сериозно нарушаване структурата на зъб или зъби; гингивит, пародонтоза или оголени корени; наличие на голямо количество кариеси, в резултат на неправилна орална хигиена и други. Посъветвайте се с вашия дентален специалист дали лечението с фасети е най-подходящото за вас, ако имате обратна или кръстосана захапка, страдате от бруксъзим или когато зъбите не са разпределени равномерно по челюстта (познато още като ступване).

Как да се грижа правилно за фасетите си?

След провеждането на процедурата по поставяне, пациентите трябва да полагат правилната грижа за своите фасети, за да удължат техния живот и да запазят първоначалната им визия. Грижата за фасети не е по-различна от тази за вашите естествени зъби – продължете да четкате с подходяща четка и паста за зъби по 2 пъти на ден и редовно почиствайте междузъбните пространства с конец. Избягвайте консумирането на храни, които може да повредят и отчупят парченца от естествените ви зъби, както и от фасетите. Колкото по-добре се грижите за вашите фасети, толкова по-дълго ще можете да се радвате на красивата си усмивка, без притеснения!

Как да избера подходящото място за поставяне на фасети?

Макар и процедурата да е минимално инвазивна, правилната подготовка и коректно изпълнение, използването на качествени материали и опитът, с който разполага денталния специалист, могат да ви гарантират, че следващите години няма да имате проблеми с вашите фасети. Препоръчваме на всеки човек винаги да избира дентални клиники, които имат опит в поставянето на фасети, могат да ви предложат консултация и последваща поддръжка и имат лично отношение към пациентите си!

MEDICAL DENT е дентална клиника, която предоставя на своите клиенти широка гама от първокласни стоматологични процедури. Висококвалифицираните ни специалисти, носители на редица местни и международни награди в сферата, както и модерната апаратура, която използваме, ще гарантират максимална ефективност и сигурност на процеса по поставяне на фасети. Доверете се на MEDICAL DENT и ще получите желаните резултати за вашето отлично орално здраве и блестяща усмивка!

Научете още информация за това как да направите правилния избор измежду коронки и фасети?      

Безопасни ли са фасетите?

Порцеланови или композитни фасети?

За кои точно проблеми са подходящо решение фасетите?

Колко дълго издържат фасетите?

Болезнен ли е процесът по поставяне на фасети?

Как протича процеса на поставяне на фасети?

Аз подходящ кандидат ли съм за поставяне на фасети?

Как да се грижа правилно за фасетите си?

Как да избера подходящото място за поставяне на фасети?

Фасети от Medical Dent
Фасети от Medical Dent 2
Назад към "Естетична стоматология"
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.