Какво знаем за фасетите?

Фасети

Фасетите са перлата в короната на естетичните възстановявания. Те са доказано едно от най-ефективните, красиви и в същото време естествено изглеждащи средства за коригиране на несъвършенствата по усмивката в денталната медицина. А голямото им предимство е не само в тяхното изящество, но преди всичко в устойчивостта им. 

Фасети 01

Поставяне на фасети?

Това е бърз, сигурен и доказан начин да постигнете усмивката, за която мечтаете. По-бяла, по-блестяща, с по-едри или по-фини зъби, равна, гладка – изборът е ваш. А най-хубавото е, че съвременните дигитални технологии дават възможност да се видите предварително с избраните фасети и да нанасяме корекции по тях, докато окончателно ги одобрите. След това – отново благодарение на модерните лабораторни методи – ще изпълним вашето желание с точност до последния милиметър. 

Какво представляват?

Това са изключително тънки и фини керамични или циркониеви пластинки, които се изработват в зъботехническа лаборатория от порцелан или композит специално за вашата усмивка. Те се залепват върху повърхността на зъбите и по този начин ги коригират до постигане на желаните цвят, форма и обща визия. 

Кога се препоръчват?

Трябва да е ясно, че това не е лечебна, а естетична процедура. Тя влиза в действие, когато са необходими корекции на козметични несъвършенства по формата, структурата или цвета на зъбите.

Важно е да предупредим от самото начало обаче, че няма как фасетите да излекуват кариес, пародонтологично или ортодонтско заболяване. За тези случаи можем да предложим други, също ефективни и успешни решения.

Какви са стъпките?

Стъпки на процедурата?

Поставянето на фасети не е сложна или инвазивна процедура, но е важно в нея да ви води опитен специалист. Ето по какви стъпки ще преминете заедно: 

Първоначален преглед

Вашият дентален лекар ще направи първоначален преглед, консултация и оценка на вашата усмивка, за да прецени дали фасетите са правилното решение за вас и дали се нуждаете от предварително лечение преди поставянето им.

Създаване на проект

Благодарение на иновативната технология Smile Design можем да създадем предварителен проект на бъдещата ви усмивка. За целта ще сканираме устната кухина, а с получените изображения ще визуализираме модел на зъбите ви след приключване на процедурата. По този начин ще можете да видите предварително как ще изглеждате и да одобрите окончателната визия. А ние гарантираме, че ще я изпълним до последния детайл. 

Професионално почистване

Преди началото на процедурата се извършва внимателно и прецизно почистване на зъбите. Целта е да се премахнат всички повърхностни петна, които са налице към настоящия момент.

Определяне на цвета

Цветът на фасетите се определя по утвърдена система, в която централно място има и желанието на пациента. Стремежът е да се намери златната среда, така че те да прилегнат максимално естествено върху зъбите и в същото време да се постигне желаният нюанс. 

Модифициране на емайла

За поставянето на фасетите е необходимо да се създаде подходящата основа. Това се постига чрез минимално изпиляване по повърхността на зъбите, върху които ще се работи. Тези модификации са съвсем миниатюрни и не увреждат структурата на зъба – тяхната дълбочина не превишава 0.3 мм.

Временни фасети

След края на процедурата ще ви бъдат поставени временни фасети, които ще бъдат точно копие на постоянните. От една страна това е необходимо, за да се изчака изработката на новите. А от друга – ще имате възможност в този тестов период да се уверите дали точно това е мечтаната от вас усмивка и при нужда да пожелаете корекции. 

Поставяне на постоянните фасети

Заключителната процедура е лека и напълно безобидна. По повърхността на подготвените зъби се полага специален залепващ материал, върху който се позиционират готовите фасети. Следва втвърдяване със специална апаратура и леко полиране. С това усмивката е завършена, здрава и красива. 

В дентална клиника Medical Dent изготвяме персонален план за лечение на всеки пациент. Така вие ще знаете предварително и от самото начало какви процедури ви предстоят, какво време ще отнемат те и какви са техните цени. Държим на това, за да могат пациентите да планират времето и възможностите си в хода на всяко лечение. Заповядайте на консултация при нас!  А междувременно, ако желаете, можете да се запознаете с отговорите на най-честите въпроси, които получаваме от нашите пациенти: 

Ние отговорихме на вашите въпроси

Най-често задавани въпроси

През последните години фасетите набраха огромна популярност като метод за коригиране на несъвършенства по зъбите.

Безопасни ли са фасетите?

Напълно. Неслучайно те са най-препоръчваното от специалистите по естетична стоматология решение за отстраняване на несъвършенства по зъбите в световен мащаб, което не уврежда по никакъв начин зъба или свързаните с него тъкани и нерви. 

Порцелан, цирконий или композит?

Всеки от двата вида има своите предимства и недостатъци. Циркониевите фасети са от най-висок клас, изключително устойчиви и поради това с по-висока цена. Порцелановите обаче също не им отстъпват по здравина и естетика. И двата вида имат напълно естествен вид и не се оцветяват при консумацията на рискови храни и напитки.

Композитните или фотополимерните фасети не са така солидни, но пациентите често ги предпочитат заради по-достъпната им цена. А и при евентуална повреда биха могли да се поправят бързо и лесно. Най-добрия съвет за избора на правилния вид ще получите от вашия дентален лекар, а окончателното решение е във вашите ръце. 

Може ли да се постави фасета само на един зъб?

Разбира се. В този случай най-често става въпрос за преден зъб, който по някаква причина е пострадал или се различава от останалите. Гарантираме, че след процедурата усмивката ви ще изглежда напълно хармонична. 

Колко дълго издържат фасетите?

Качествените циркониеви и порцеланови фасети запазват отличното си състояние за период от 10-15 и повече години. Разбира се, за тях трябва да се полагат необходимите грижи, сред които е абсолютно задължително спазването на отлична орална хигиена, както и редовните контролни прегледи при стоматолог.

Може ли да се счупи фасета?

Може. Но не повече и не по-малко от всеки друг ваш естествен зъб. При силен натиск, консумация на много твърда храна или травма е възможно това да се случи. Но не се тревожете. Ще я подменим бързо и качествено. 

Какви грижи се полагат за фасетите?

Всички грижи, които са необходими за полагането на всекидневната ви отлична орална хигиена – измивайте редовно зъбите с четка и паста поне два пъти на ден, почиствайте междузъбните пространства с конец или интердентална четка, използвайте вода за уста и не пропускайте профилактичните си прегледи. Това е достатъчно условие за запазване на красивата ви нова усмивка здрава и блестяща за дълго. 

Каква е цената за фасетите?

Защо да се доверя на Medical Dent?

Процедурата по поставяне на фасети не е сложна, ако се изпълнява от изкусен специалист с опит, който има зад гърба си правилната и надеждна съвременна техника. В дентална клиника Medical Dent отговаряме и на двете условия. Естетичната дентална медицина при нас е издигната на пиедестал, защото знаем колко важна е красивата усмивка за всеки наш пациент. Инвестираме непрестанно и в оборудване от последно поколение – включително в собствената лаборатория, с която разполагаме. 

Но най-доброто доказателство за успешните процедури по разкрасяване на усмивки са именно… усмивките на хилядите ни доволни пациенти – не само от София, където се намира нашата дентална клиника. Но от цяла България, а и отвъд пределите на страната. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button