Причини На Лечението

Зъбни Протези

Не бихме искали да четете тази статия. Защото на първо място интересът Ви към нея би означавал, че сте изгубили един, няколко или всичките си зъби. А това винаги е неприятно и травматично събитие. И второ, защото съвременната дентална медицина вече предлага много по-добри алтернативи на зъбните протези, за които ще Ви разкажем по-надолу. 

Въпреки това засега този метод остава един от популярните начини за възстановяване на частично или напълно обеззъбени челюсти. Затова в Medical Dent можете да разчитате на професионално, висококачествено и ефективно протетично решение, което да ви върне комфорта и усмивката. 

 

Зъбни протези 01

Кога се налага поставянето на зъбна протеза?

Най-общо казано –  когато пациентът е изгубил един, няколко или всичките си зъби. Най-често това се случва на по-възрастните пациенти, но не задължително.

При всички случаи преди изработването на протетичната конструкция е необходимо да направим детайлен преглед, за да преценим какъв тип протеза би бил най-подходящ за Вашия случай. За разлика от времената преди няколко десетилетия, днес денталната медицина се е развила и в това направление, за да предложи на пациентите разнообразие от модерни и работещи решения за възстановяване на усмивката и функцията.

След прегледа, при който ще изготвим Вашия план за лечение, пристъпваме към подготовка на челюстта за протетичната конструкция. Това включва както рутинни дейности като професионално почистване и – при нужда – лечение на зъбите, които ще останат в устата, така и тяхната обработка – изпиляване, за да се превърнат в основа на бъдещата протеза.

С дигитално сканиране ще вземем прецизен отпечатък на челюстите, за да изработим след това зъбната конструкция с максимална точност. Именно тогава заедно ще обсъдим и ще ви предложим най-добрия вариант за Вашия случай.

Какви видове зъбни протетични варианти има:

В зависимост от конкретния случай те могат да бъдат цели или частични. Повечето от тях са снемаеми, но бързаме да ви успокоим – не си представяйте “чене” в чаша вода край леглото. Благодарение на развитието в технологиите и материалите, съвременната протетика предлага практични, хигиенични и естетични начини за съхранение и поддръжка.

Наред с това вече има и алтернативи за зъбните конструкции без сваляне, които на практика се държат като Вашите постоянни зъби.

И така, видовете:

Зъбни протези 02

Акрилни

Известни още като плакови, те могат да бъдат цели или частични. Това са най-бюджетните и оттам – най-разпространените зъбни композити, които имат относително естетичен външен вид и са лесни за поддръжка. Пластмасовите коронки са изградени върху твърда акрилна основа в цвета на венеца, а тя от своя страна се закрепва чрез вакуум върху венеца. Целите акрилни модели се изработват за цялата челюст, а частичните се захващат с телени снадки за съседните здрави зъби.

Силиконови

Силиконовите протези се смятат за най-качествени – заради удобството и естетиката си. Изработват се от пластичен материал, а свръзката им с останалите зъби се отлива заедно с протетичната структура – така остават напълно незабележими. Поради еластичния материал, от който са направени, те са изключително устойчиви. Допълнителен плюс е, че материалът, от който се изработват, не предизвиква алергии.

Микропротези

Най-често те са временно решение при загуба на един, два или три зъба. Причината пациентите да ги предпочитат са еластичните свръзки, с които се закрепват за съседните здрави зъби. Това елиминира нуждата от изпиляване за поставяне на мост. Микропротезата обаче не може да остане завинаги. Тя трябва да бъде заменена от постоянна, или от дентален имплант.

Ставни

Далечно напомнят мостовете, защото се захващат за най-близките здрави съседни зъби. Този тип зъбни структури се препоръчват при загуба на зъбите от една цяла страна и представляват своеобразна релса, която преминава през пространството на липсващите зъби. Оттам и наименованието – релсата служи като става за закрепване и представлява своеобразна шина, която държи естествените зъби.

Скелетирани

Също частичните зъбни изработки на метална или друга твърда основа, към която пациентите се адаптират бързо. Закрепват се за горната челюст чрез фина пластина, вместо небце. А за долната – посредством изключително тънка свръзка, която минава под зъбите и езика. 

Ежедневие с протези

Плюсове на зъбните протези:

Липсата на зъби

Един или повече – се отразява на Вашия начин на живот, на удобството във всекидневието, на самочувствието, на здравословното ви състояние. Невъзможността за правилна обработка на храната обичайно кара пациентите да изключват от менюто си определени продукти, а това нарушава балансирания прием на важни за организма вещества.

Излишно е да обясняваме какво неудобство изпитват пациентите с липсващи зъби, когато се усмихват. Отделно от това загубата на зъби води до промяна в контура на лицето и то изглежда по-отпуснато и уморено.

Поставянето на тези зъбни композити може да бъде едно достатъчно ефективно решение за Вас на всички тези социални, естетически и функционални неудобства. Важно е обаче то да бъде изпълнено под ръководството на опитен специалист.

Ежедневие с протези

Минуси на зъбните протетични конструкции:

Макар вече да е достигнало до изключително високи и луксозни нива на изработки, традиционното протезиране при загуба на зъби все пак има своите негативи.

На първо място, повечето протези невинаги са достатъчно стабилни. Това е в състояние да се превърне в перманентен източник на дискомфорт и неудобство за пациента – особено при хранене и общуване в социалната среда.

Промени в артикулацията. Макар да са изработени изключително прецизно, някои от протетичните конструкции е възможно да нарушат правилното изговаряне на определени звуци.

Стопяване на костта. Зъбните протетични конструкции в голяма степен възстановяват естетичния вид на усмивката. Въпреки това липсата на естествени зъби отдолу постепенно води до намаляване на костта в челюстта, а това от определен момент нататък получава отражение и върху овала на лицето, който се променя.

Потенциални алергични реакции. Някои от материалите, от които се изработват най-вече масовите плакови варианти, съдържат алергени.

Намалени вкусови усещания. Зъбните структури не могат да заменят пълноценно естествените рецептори, в резултат на което е възможно да не усещате в пълна степен вкуса на храните, които приемате. 

Какво трябва да знаем за тях?

Алтернативи на зъбните протези

Заради всички тези недостатъци и въпреки многото им предимства, денталната медицина се ориентира към намирането на алтернативи. И успя! През последното десетилетие денталните импланти се превърнаха в едно от най-ефективните, доказани и работещи решения при липсващи зъби. Решение, което елиминира всички изброени в горния раздел рискове. 

Най-важното от всичко е, че поставянето на имплант предотвратява стопяването на костта. Защото той играе ролята на корена, който при протезата липсва и по този начин запазва свежестта на лицето ви. Всъщност имплантът най-убедително от всичко играе ролята на естествения зъб, който сте загубили. При имплантологичното лечение не се налага изпиляване на съседни здрави зъби, върху които да се фиксират протезите. 

Имплантите са статични и стабилни – нищо в устата ви не се движи и не пречи нито на храненето, нито на говора, нито на усмивките. Поради всичко това в дентална клиника Medical Dent препоръчваме на нашите пациенти лечение на липсващите зъби със зъбни импланти.

Какво трябва да знаем за тях?

Какво представлява лечението?

Имплантологичното лечение е възможно най-ефективното при загуба на един, няколко или всички зъби. Поставянето на дентални импланти на правилните места, които имплантологът предварително е преценил, създава възможност за изработването на постоянна протеза върху тях.

Самите импланти се завиват в челюстта чрез оперативна намеса и след кратък възстановителен период се интегрират в костта като част от нейната структура. 

Възможностите за протезиране върху тях са разнообразни и зависят от състоянието на конкретния пациент. За най-възрастните пациенти с напълно обеззъбени челюсти в дентална клиника Medical Dent имаме специална програма, чрез която на разумни цени те могат да се сдобият с протези върху два импланта на всяка челюст. 

Гордеем се и с най-популярния си продукт – т. нар. “Зъби за един ден”, който стъпва върху световноизвестната концепция TeethXpress. С нея възстановяваме липсващите зъби чрез поставянето на четири до шест дентални импланта, върху които се фиксира естетично и прецизно изработен специално за пациента постоянен мост.

Концепцията е разработена още през 1984 година и все повече измества протезите в предпочитанията както на пациентите, така и на денталните лекари. Основната причина за това е комфортът, който създава. Възстановената с “TeethXpress” усмивка се държи, усеща и изглежда точно както естествената. 

Зъбни протези 03

Защо да изберете Medical Dent?

В дентална клиника Medical Dent се гордеем, че имаме най-добрите специалисти във всяка област на денталната медицина. Затова при нас можете да намерите решението за възстановяване на липсващите зъби, без значение дали сте се спрели на зъбни протези или дентални импланти. И в двата случая ще ви посрещнат и лекуват безупречни специалисти, а протетичните конструкции ще се изработят във високотехнологичната ни специализирана лаборатория. 

Все пак държим да сме честни и да кажем предварително – за нас имплантологичното възстановяване за момента е първенец по разрешаване на тези казуси за нашите пациенти. Неслучайно Medical Dent e първата специализирана клиника за имплантология в България. Видяхме и разбрахме перспективите пред този сегмент от стоматологията още преди близо две десетилетия, когато взехме решение нашата клиника да работи с фокус към имплантологията. Проверихме и доказахме на практика в продължение на дълги години – това е най-доброто, функционално и естетично решение за Вашата усмивка. Ако решите да го потърсите при нас, трябва да знаете – що се отнася до качествена имплантология, дентална клиника Medical Dent не е просто добър избор. Тя е най-добрият избор. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button