Show Menu

Пародонтология

Пародонтология

Комплексен подход към проблемите на венците и всичко за пародонтозата 

Пародонтоза – основна информация

Пародонтологията е част от стоматологията, която се занимава с възпалителни или естетични проблеми на венците, в това число и с пародонтоза. Заболяването е главната причина за загубата на зъби в зряла възраст. Резултатът от възпалението на венците e изключително сериозен: постепенна загуба на нивото на костта, поддържаща зъбите, и тяхното последващо разклащане и падане. Чрез пародонтологично лечение и пародонтологична профилактика, тези последствия са предотвратими и напълно лечими.

Пародонтоза наричаме възпалителен процес, при който се обхваща целият опорно-поддържащ апарат на зъба с прилежащия към него венец, причина за което е хроничната бактериална инфекция. Ако имате информация за наследственост на заболяването, е препоръчително да предприемете превантивни мерки, за да удължите живота на здравите си зъби. Имайте предвид, че вие може да имате развивате заболяването, без дори да предполагате, тъй като в повечето случаи протича безболезнено. Или както казваме в MEDICAL DENT –„Всеки зъб с номера си“.

В MEDICAL DENT разработваме пълна програма от оздравителни процедури, ориентирани към пациента за спиране на инфекцията, ограничаване на загубата на зъби, възстановяване на венеца. При необходимост извършваме хирургични намеси за възстановяване на загубената кост, а също така в кабинетите ни за естетична хирургия лекуваме зъбите от дефектите, следствие на заболяването.

Прочети още

Причини за пародонтозата

Най-честата причина и необходимостта от лечение е лошата орална хигиена, която води до появата на бактерии, развиващи се в устната кухина. Те живеят и се размножават от храна, попаднала в междузъбното пространство. Макар и естествено бактериите да присъстват в устната кухина, те са потенциални причинители на заболяването и лекарска намеса е налице при драстично увеличаване на броя им. В случаите, когато устната кухина не е добре почистена, започва появата на плака – предпоставка за развитието на заболяването. Често натрупаната и непочистена плака води до втвърдяването ѝ, както и до образуването на зъбен камък, който от своя страна дразни венците и може да доведе до заболяването. Като причина за раздразнение на венците не трябва да се забравя и механичното нараняване, което може да бъде следствие от ежедневни дейности като хранене или почистване на устната кухина. Пациентите могат да причинят нараняване на венците от употреба на неудобни протези. При продължителен контакт между протезата и венеца може да се стигне не само до нараняване, но и до по-сериозни травми.

Симптоми на пародонтозата

Първият симптом на заболяването, лечението на което е задължително още в начални стадии, е възпалението на венците, познато още като гингивит. Той невинаги е лесен за разпознаване, но едни от най-отчетливите белези са зачервени, чувствителни, подути и кървящи венци. Откриването на гингивит, който може да доведе до заболяването, може да бъде по-трудно при пушачите, заради намаленото кървене, следствие от влиянието на никотина върху кръвоносните съдове. Дори и само един от симптомите да е налице, задължително трябва да посетите вашия стоматолог за преглед, за да можете да предотвратите появата на по-сериозни орални проблеми и нуждата от лечението им.

Как можете да предотвратите пародонтозата?

Възпалението на венците и заболяването, лечението на което е много важно за цялата устна кухина, са състояния, които са лечими и предотвратими. Най-важното нещо за предотвратяване му е добрата орална хигиена – по този начин пациентът може да почисти бактериите, които предизвикват възпалението и появата на гингивит, и да не се стига до лечение изобщо. Основните елементи от добрата орална хигиена, предотвратяващи заболяването, са:

-За да предпазите усмивката си препоръчваме миенето на зъбите по 2 пъти на ден с помощта на паста и четка за зъби с подходящ размер и твърдост на косъма.

-Почистването на междузъбното пространство, където четката не може да достигне, също предпазва от появата на заболяването – за целта можете да използвате конец за зъби или специална интердентална четка (предназначена за премахването на храна между зъбите).

Когато се избират най-подходящите инструменти за орална хигиена, която да предпази пациентите от пародонтоза е добре да се консултирате с вашия стоматолог. Той ще ви посъветва дали е по-добре да използвате конец (за зъбни редици с минимално или никакво разстояние между зъбите) или интердентална четка (за зъбни редици с по-голямо междузъбно пространство). За да предпазите венците си препоръчваме и употребата на антибактериална вода за уста – тя ще ограничи размножаването на бактериите в устната кухина и ще успокои възпалението. Ако имате каквито и да било колебания, че страдате от това заболяване, посетете веднага вашия зъболекар за преглед и при нужда – назначаване на лечение.

Лечение в дентална клиника Медикъл Дент

Дентална клиника Медикъл Дент е най-подходящото място за вас, ако имате нужда от лечение на пародонтоза. Разполагаме с висококвалифицирани и опитни специалисти, които притежават солиден опит в справянето с проблемите на венците. Специалисти, които са с утвърдени имена в стоматологичната сфера и са носители на редица местни и международни награди. Освен това сме оборудвали кабинетите си с апаратура по последни стандарти, така че нашите стоматолози да могат да работят максимално прецизно. И не на последно място, денталната ни клиника се намира на удобна локация, до която има достъпен транспорт от всички части на София. Независимо дали се намирате в дома или офиса си към конкретния момент, ще можете бързо и лесно да пристигнете при нас за необходимото лечение.

При наличие на някои от посочените по-горе симптоми, незабавно се свържете с екипа на дентална клиника Медикъл Дент. Колко по-рано се открие заболяването, толкова по-ефективно лечение би могло да се стартира, а последствията за оралното ви здраве да бъдат намалени до минимум.

Пародонтоза – основна информация

Причини за пародонтозата

Симптоми на пародонтозата

Как можете да предотвратите пародонтозата?

Лечение в дентална клиника Медикъл Дент

Често задавани въпроси за пародонтология

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.