Всичко за пародонтозата

Пародонтология

Пародонтологията е този сегмент от денталната медицина, който се занимава със здравето на венците. Самият термин пародонт означава цялата съвкупност на зъбодържащия апарат – венечната тъкан, кръвоносните съдове в нея, съединителната тъкан, алвеоларната кост.

Оттам и името на коварното заболяване, което ги атакува – пародонтит, по-популярно извън зъболекарските среди като пародонтоза. 

Лечение на пародонтоза 01
Какво знаем за нея?

Какво е пародонтоза?

Генезисът на пародонтозата е изключително прозаичен, но, оставен без грижи, може да има сериозни последици за пациента. Най-общо казано това е възпалителен процес в подвенечната тъкан, който започва в резултат от натрупване на бактерии. Те от своя страна се дължат на неправилна или нередовна орална хигиена, особено в трудните за почистване места – в основата на зъбите около шийките им, както и в по-труднодостъпните места около кътниците и мъдреците. 

Коварството на инфекцията се състои в това, че може да прогресира дълго преди да се появят първите симптоми. Затова е изключително важно пациентите да ги знаят и да потърсят съдействие от опитен пародонтолог още от момента на появата им. Пародонтозата е предотвратима и лечима. И тук обаче действа правилото “Колкото по-рано, толкова по-добре”.

В противен случай инфекцията продължава тихо да атакува тъканите и води до образуване на т. нар. пародонтални венечни джобове в основата на зъбите. Получава се “омагьосан кръг”, защото попадането на замърсявания и бактерии надълбоко в тези оформени джобове става още по-лесно, а почистването – още по-трудно. Това постепенно води до “стопяване” на костта, която поддържа зъбите. Венецът се отдръпва видимо, шийките на зъбите се оголват, а в крайния стадий може да се стигне до тяхното разклащане и загуба. 

Причини и Лечение

Причини за възникване на пародонтозата

Вече споменахме, че основната причина за възникване на пародонтални заболявания е слабата или неправилна орална хигиена. Старателното почистване на зъбите поне два пъти дневно с четка, паста, конец и вода за уста предотвратява възможността за натрупване на финия бактериален биофилм, който се образува от комбинацията на естествената флора в устата и остатъците от храни и напитки. Оставен непочистен, този биофилм с течение на времето се превръща в зъбна плака и впоследствие в зъбен камък – едновременно бактериален и механичен дразнител за венците.

Лечение на пародонтоза 02
Лечение на пародонтоза 03
Лечение на пародонтоза 04

Има обаче и други причини, които стимулират и предизвикват развитието на пародонтоза:

  • Наследственост. Ако Ваш роднина е страдал от пародонтоза, е възможно Вие също да сте уязвими. Препоръчително е да се консултирате със специалист и да вземете профилактични мерки.
  • Ортодонтски причини. Неправилното подреждане или струпване на зъбите прави почистването в съответните участъци по-трудно, а това – както вече казахме – е предпоставка за задържане на бактерии и инфекция на венците. 
Симптоми на заболяването

Симптоми на пародонтозата

Най-красноречивият симптом, че венците боледуват, е тяхното кървене. Понякога то е незначително и се проявява само при по-сериозен натиск, а в по-напредналите случаи е обилно. Често този симптом върви “в компанията” на зачервени, подути, болезнени и възпалени венци. В този случай все още не говорим за пародонтоза, а за нейния предшественик – гингивита. Той обаче в никакъв случай не бива да бъде подценяван. Потърсете незабавно специалист пародонтолог, който да назначи правилното лечение. 

Една специална препоръка за пушачите. Дори да нямате оплаквания, свързани с венците, е добре да правите редовни профилактични прегледи на Вашите венци. Причината е, че редовната употреба на никотин води до свиване на малките кръвоносни съдове, поради което е възможно най-ранният симптом – кървенето – да не се прояви при вас достатъчно навреме, а това да доведе до задълбочаване на инфекцията. 

Лечение на пародонтоза 05

Какво представлява лечението?

На първо място пародонтологът ще Ви прегледа внимателно, за да установи състоянието на венците Ви. Задължителна част от прегледа ще бъдат рентгенографиите – както обща на горната и долната челюст, така и по-детайлни по сегменти. Това е важно, за да се прецени кои са най-засегнатите участъци и къде е източникът на инфекцията.

След като отчете напредъка на заболяването, пародонтологът ще препоръча терапия. Най-често тя се изразява в назначаването на серия професионални почиствания през определен интервал от време, а тяхната дълбочина зависи от състоянието Ви. 

В най-леките случаи почистването е чрез ултразвук, който може да достигне до подвенечните зони, недостъпни за четката в домашни условия. Съществуват и множество помощни средства – гел за венци, различни видове лекарства и дори антибиотик, които пародонтологът може да Ви изпише, за да подпомогне възстановителния процес. 

При по-напредналите случаи на пародонтоза обаче е възможно да се наложи оперативна намеса за дълбоко почистване на засегнатите зъби до корените. Макар да звучи плашещо, тази процедура е изключително ефективна и с нейна помощ са спасени множество застрашени от падане зъби. Процедурата е безболезнена, тъй като се прави под упойка. Възстановителният процес е относително лек, но все пак в първите няколко дни след хирургичната интервенция е добре да избягвате твърди и дразнещи храни, алкохол и тютюнопушене.

Може ли да се предотврати пародонтозата?

Беше време, когато пародонтозата се смяташе за нелечима. Това време е отдавна отминало и зачеркнато, а денталната медицина направи истинска революция в борбата с това наистина коварно заболяване.

Все повече дентални клиники и кабинети отделят специално внимание на пародонтологията и инвестират както във висококвалифицирани специалисти, така и в многообразие от съвременни технологични възможности за осигуряване и поддръжка на изрядна професионална хигиена, която да предпази пациентите от развитие на пародонтоза.

От ключово значение обаче е пациентите да полагат и старателни грижи за чистотата на зъбите си у дома. Това означава не само редовно почистване с четка, паста, конец и вода. Нашият опит сочи, че много хора се грижат редовно за усмивките си, но допускат грешки по отношение на техниката за правилно почистване. Затова нашите специалисти пародонтолози са подготвени и с нарочен инструктаж как да бъдете максимално ефективни срещу бактериите в домашни условия. 

Пак те ще Ви насочат и как да изберете най-подходящите средства за орална хигиена – типа четка за зъби, конец за по-малките междузъбни пространства или интердентална четка за по-големите. За да предпазите венците си препоръчваме и употребата на антибактериална вода за уста – тя ще ограничи размножаването на бактериите в устната кухина и ще успокои възпалението.

Процес на лечение

Как протича лечение на пародонтит в дентална клиника Medical Dent?

Процес на лечение, изисквания и зададени въпроси от наши пациенти! Бъдете уверени и спокойни по време на лечението си при нас!

Бондинг 03
Изберете най-добрата клиника

Защо в Medical Dent?

Пародонтологията е предизвикателство. А дентална клиника Medical Dent е доказала, че обича предизвикателствата и умее да се справя с тях. Отдавна разбрахме, че този сегмент от денталната медицина ще става все по-важен за нашите пациенти и не изгубихме нито миг в подготовката за това. Днес при нас работят специалисти пародонтолози с квалификация на световно ниво, редица награди в областта и познания в най-съвременните и ефективни терапии на пародонтологичните заболявания.

Тези професионалисти, в комбинация с апаратурата от най-висок световен стандарт в дентална клиника Medical Dent, са нашата гаранция – ще овладеем пародонтозата и ще спасим усмивката Ви. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button