Видове ортодонтски апарати

Фиксирани и снемаеми

Съществуват много различни ортодонтски апарати, както фиксирани, така и подвижни, които служат за местене на зъби, за повлияване активността на мускулите и растежа на челюстите. Ортодонтските апаратите работят чрез лек натиск и сила върху зъбите и челюстите.

Фиксираните ортодонтски апарати включват:

  • Брекети – апаратът се състои от пръстени, дъги и самите брекети. Пръстените се фиксират около единични задни зъби и служат за опора, докато брекетите се залепват за предната повърхност на останалите зъби и чрез металната дъга се свързват за пръстените. Затягайки дъгата, се създава напрежение в/у зъбите, благодарение на което зъбите започват постепенно да се преместват до правилната си позиция.Тази дъга, след като изчерпа действието си, се заменя със следваща, което средно се случва веднъж месечно. Брекетите в днешно време са малки, леки, а има и такива, които не съдържат метал и се сливат с цвета на естествените зъби – направените от керамика.
  • Специални фиксирани ортодонтски апарати – използват се за контрол върху смученето на палец, подпъхването на езика м/у зъбите или друг вреден навик.Тези апарати са прикрепени към зъбите чрез пръстени.Те създават сериозен дискомфорт по време на хранене и поради това трябва да се използват като крайно средство при лечението.
  • Фиксирани местопазители – ако млечен зъб е загубен преждевременно, тези местопазители се използват, за да се запази мястото до пробива на постоянния зъб. Прикрепва се пръстен към съседния на изгубения зъб и съответната дъга се разполага между двата налични зъба.

Снемаеми ортодонтски апарати:

  • Алайнери ( например шините Aligner) – това е система, състояща се от поредица от прозрачни шини, които преместват зъбите по същия начин, както и фиксираните апарати с тази разлика, че са почти незабележими в устата и са снемаеми, което подобрява комфорта при хранене и адекватното почистване на зъбите.
  • Снемаеми местопазители – този апарат изпълнява същата функция като фиксирания местопазител.Те са направени от акрилова пластмаса, която съответства на челюстта и пластмасови куки между съседните на дефекта зъби, чрез които се задържа за тях и запазва свободното място.
  • Еластично ортодонтско апаратче – те могат да се носят както на горната, така и на долната челюст и тренират челюстта да затваря в по-благоприятна позиция. Могат да се използват за нарушения в долно-челюстната става.
  • Lip Bumper – те са изработени, за да предотвратяват вредното въздействие и налягането на мускулите на устните или бузите върху развитието на зъбите.
  • Апарат за бързо разширяване – чрез него се разширява дъгата на горна челюст, като силата се прилага върху небния шев – мястото, където се свързват двете кости, които формират горна челюст.
  • Подвижни ретайнери – те представляват пластмасови пластинки, които предотвратяват преместването на зъбите към първоначалната им позиция.Те също така могат да бъдат модифицирани и използвани за превенция на вредния навик, свързан със смученето на палеца на малките деца.

Вижте защо е важна консултацията с ортодонт при поставянето на брекети и шини.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button