Show Menu

Видове ортодонтски апарати

Видове ортодонтски апарати
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Фиксирани и снемаеми

Съществуват много различни ортодонтски апарати, както фиксирани, така и подвижни, които служат за местене на зъби, за повлияване активността на мускулите и растежа на челюстите. Ортодонтските апаратите работят чрез лек натиск и сила върху зъбите и челюстите.

Фиксираните ортодонтски апарати включват:

  • Брекети - апаратът се състои от пръстени, дъги и самите брекети. Пръстените се фиксират около единични задни зъби и служат за опора, докато брекетите се залепват за предната повърхност на останалите зъби и чрез металната дъга се свързват за пръстените. Затягайки дъгата, се създава напрежение в/у зъбите, благодарение на което зъбите започват постепенно да се преместват до правилната си позиция.Тази дъга, след като изчерпа действието си, се заменя със следваща, което средно се случва веднъж месечно. Брекетите в днешно време са малки, леки, а има и такива, които не съдържат метал и се сливат с цвета на естествените зъби - направените от керамика.
  • Специални фиксирани ортодонтски апарати - използват се за контрол върху смученето на палец, подпъхването на езика м/у зъбите или друг вреден навик.Тези апарати са прикрепени към зъбите чрез пръстени.Те създават сериозен дискомфорт по време на хранене и поради това трябва да се използват като крайно средство при лечението.
  • Фиксирани местопазители - ако млечен зъб е загубен преждевременно, тези местопазители се използват, за да се запази мястото до пробива на постоянния зъб. Прикрепва се пръстен към съседния на изгубения зъб и съответната дъга се разполага между двата налични зъба.

Снемаеми ортодонтски апарати:

  • Алайнери ( например шините Aligner) - това е система, състояща се от поредица от прозрачни шини, които преместват зъбите по същия начин, както и фиксираните апарати с тази разлика, че са почти незабележими в устата и са снемаеми, което подобрява комфорта при хранене и адекватното почистване на зъбите.
  • Снемаеми местопазители - този апарат изпълнява същата функция като фиксирания местопазител.Те са направени от акрилова пластмаса, която съответства на челюстта и пластмасови куки между съседните на дефекта зъби, чрез които се задържа за тях и запазва свободното място.
  • Еластично ортодонтско апаратче - те могат да се носят както на горната, така и на долната челюст и тренират челюстта да затваря в по-благоприятна позиция. Могат да се използват за нарушения в долно-челюстната става.
  • Lip Bumper – те са изработени, за да предотвратяват вредното въздействие и налягането на мускулите на устните или бузите върху развитието на зъбите.
  • Апарат за бързо разширяване - чрез него се разширява дъгата на горна челюст, като силата се прилага върху небния шев - мястото, където се свързват двете кости, които формират горна челюст.
  • Подвижни ретайнери - те представляват пластмасови пластинки, които предотвратяват преместването на зъбите към първоначалната им позиция.Те също така могат да бъдат модифицирани и използвани за превенция на вредния навик, свързан със смученето на палеца на малките деца.

Вижте защо е важна консултацията с ортодонт при поставянето на брекети и шини.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ортодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.